Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
27. 10. 2015,
23.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Damir Skomina Ukrajina slovenska nogometna reprezentanca Francija

Torek, 27. 10. 2015, 23.11

8 let

Ko je Slovenec s piščalko strl ukrajinska srca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ukrajinski navijači se neradi spominjajo 19. novembra 2013, ko je njihova reprezentanca izgubila v Franciji z 0:3 in ostala brez SP 2014. Po tekmi so bili zelo jezni na slovenske sodnike.

Ukrajinska nogometna reprezentanca je v dodatnih kvalifikacijah za velika tekmovanja sodelovala že petkrat, a vedno potegnila krajšo. Sploh prvo zmago v dodatnih kvalifikacijah je dočakala šele leta 2013, ko je presenetila evropsko javnost in v Kijevu z 2:0 odpravila Francijo. V Ukrajini je zavladala evforija.

Po klavrnem izplenu na EP 2012, kjer so bili rumeno-modri sogostitelji, a izpadli že po skupinskem delu, je prišla kot naročena. Navijači so že sanjali o tem, kako bodo obiskali Brazilijo in navijali za svoje ljubljence na največjem tekmovanju. Pozabili pa so, da so galski petelini zmožni nadoknaditi zaostanek. To se je tudi uresničilo, ukrajinski ljubitelji nogometa pa so le sto ur po odmevni zmagi v Kijevu doživeli šok, ki jim je strl srca.

V Parizu so zapravili prednost, izgubili z 0:3 in izpadli. Bolj kot slovo pa jih je zabolel način, kako je do njega prišlo. Niso se mogli izogniti obtožbam, da sodniki niso bili dorasli tako pomembni tekmi in so naredili preveč napak. Večina je šla na stran Ukrajine, ki je tako ostala brez nastopa na SP 2014, v Franciji pa so se navdušeno odpirale steklenice šampanjcev, saj Franck Ribery in preostali velezvezdniki niso ostali prikrajšani za druženje s svetovno elito.

Ukrajinski selektor je napadel Skomino

Francozi so postali celo prvi, ki so v skoraj 50-letni zgodovini dodatnih kvalifikacij za velika tekmovanja na povratni tekmi nadoknadili zaostanek dveh zadetkov, Ukrajinci pa so bili prepričani, da bi ostali brez podviga, če si delivci pravice na srečanju v Parizu ne bi privoščili toliko napak.

Ukrajinski selektor Mihail Fomenko, ki opravlja odgovorno nalogo še danes in se bo čez dva tedna prvič udaril s Katančevo četo, je bil takrat zgrožen nad nekaterimi sodniškimi odločitvami.

"Sodnik bi moral po igri z roko pokazati na belo točko (v zadnjem napadu v prvem polčasu, ko je žogo pred golovo črto ustavil branilec Debuchy, op. p.), a ni. Je pa potrdil zadetek Benzemaja, čeprav je bil tri metre v prepovedanem položaju," je podal kritiko na delo glavnega delivca pravice na srečanju. To je bil Damir Skomina, ki je spadal v krog najboljših evropskih sodnikov.

Damir Skomina ostal brez SP 2014

Primorec na dvoboju, ki se je igral na Stade de France, ni imel sreče s pomočniki. Dvakrat so nepravilno ocenili položaj Karima Benzemaja in Skomino spravili v zagato. Najprej je napadalec Reala v 30. minuti dosegel regularen zadetek, ki bi moral obveljati, a je bil zaradi domnevnega nedovoljenega položaja razveljavljen, le nekaj minut pozneje pa so sodniki in Francoz z alžirskimi koreninami poskrbeli za drugo skrajnost. Tokrat je bil francoski reprezentant debelo v nedovoljenem položaju, a se zastavica ni dvignila.

Skomina je pokazal na sredino in ukrajinska ladja se je začela potapljati. Na koncu so Francozi zmagali s 3:0 in pahnili Ukrajince v globoko žalost. Po Hrvaški (SP 1998), Sloveniji (EP 2000), Nemčiji (SP 2002) in Grčiji (SP 2010) v dodatnih kvalifikacijah za veliko tekmovanje so izpadli še proti Franciji.

Znani slovenski sodnik je zaradi omenjenih napak, ki so jih ogledi počasnih posnetkov potrdili za resnične, ostal brez glavne nagrade, saj ni sodil tekem na SP 2014 v Braziliji. Tako 19. novembra 2013 niso brez nastopa na SP 2014 niso ostali le Ukrajinci, ampak tudi najboljši slovenski sodnik.

Ne spreglejte