Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
15. 7. 2014,
12.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zrinjski Mostar NK Maribor NK Maribor Luka Modrić

Torek, 15. 7. 2014, 12.37

7 let, 12 mesecev

Klub, pri katerem je pot med zvezde začel Luka Modrić

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Maribora bodo evropsko pot začeli danes v Mostarju, kjer se bodo v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov pomerili proti tamkajšnjemu Zrinjskemu.

Zrinjski, klub iz Mostarja, za katerega navijajo hrvaški Bosanci, je bil ustanovljen daljnega leta 1905, a v času socialistične Jugoslavije, med letoma 1945 in 1992, ni imel pravice delovanja. Leta 1992, po osamosvojitvi Bosne in Hercegovine, je spet oživel, leta 2000 se je priključil tamkajšnji elitni premier ligi.

Od takrat naprej je nanizal nekaj uspehov. Leta 2008 je bil pokalni prvak, v letih 2005, 2009 in nazadnje v pretekli sezoni pa osvajal naslove državnega prvaka.

Za Mostarčani je že osem evropskih sezon, največ evropskih tekem v eni sezoni, šest, so odigrali v kvalifikacijah za ligo Europa v sezoni 2010/11. Takrat so prišli do tretjega kroga kvalifikacij.

V ligi prvakov je obakrat hitro izpadel

V kvalifikacijah za ligo prvakov je Zrinjski nastopil dvakrat. Obakrat, v letih 2005 in 2009, se je ustavil že na prvi oviri. Najprej proti luksemburškemu Dudelangu, potem še proti Slovanu iz Bratislave. Mostarčani verjamejo, da jim bo v tretje uspelo.

Do zdaj je Zrinjski odigral 28 evropskih tekem. 11-krat je izgubil, 12-krat zmagal in petkrat remiziral. V pretekli sezoni so Mostarčani najprej v kvalifikacijah za ligo Europa preskočili andorsko Santo Colomo s skupnim izidom 4:1, potem so izpadli proti bolgarskemu Botevu iz Plovdiva (skupni izid 1:3).

Ni najbogatejši, a je urejen

V pretekli sezoni so naslov prvaka v domačem prvenstvu osvojili z dvema točkama naskoka pred najbližjim zasledovalcem, čeprav ne spadajo med najbolj bogate bosanske klube. Je pa finančno stanje Zrinjskega veliko boljše od večine preostalih konkurentov, ki se bojujejo za vrh. Dolgovi so manjši od tekmečevih oziroma jih skorajda ni, kar je bilo morda odločilno v boju za naslov.

Tekme Zrinjski igra na Štadionu pod Bijelim Brijegom, na katerem bo danes gostoval tudi Maribor. Ta objekt sprejme devet tisoč navijačev. Zgrajen je bil leta 1971, med vojno je bil močno poškodovan, a so ga pozneje prenovili. Na tribunah gre pričakovati vročekrvne pristaše Zrinjskega, člane skupine Ultras, ki je bila ustanovljena leta 1994.

Pot med zvezde Luke Modrića se je začela v Mostarju

Za Zrinjski je igralo že veliko nogometašev, a niti eno ime tistih, ki so bili v Mostarju, ni približno tako zveneče kot ime Luke Modrića. Zdajšnji zvezdnik madridskega Reala in evropskega nogometa je pot med zvezde začel prav pri Zrinjskem.

Tja ga je pred desetimi leti posodil zagrebški Dinamo. Čeprav je imel vsega 18 let, se je izkazal in bil med najboljšimi posamezniki lige. Po vsega eni sezoni se je vrnil v Zagreb, od tam ga je pot vodila v London k Tottenhamu, potem je prišel prestop v Real. Na hrvaškega reprezentanta so v Mostarju ponosni še dandanes.

Ne spreglejte