Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
2. 6. 2017,
16.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Drago Cotar Bojan Ban

Petek, 2. 6. 2017, 16.08

6 let, 7 mesecev

Predsednik Drago Cotar in poslovni direktor Bojan Ban

Kakšna je prihodnost nogometnega Maribora?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Drago Cotar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes sta predsednik in poslovni direktor novopečenega nogometnega prvaka Slovenije Maribora, Drago Cotar in Bojan Ban, na novinarski konferenci predstavila smernice delovanja kluba v prihodnosti.

Po sezoni, v kateri je Maribor po enoletnem premoru spet stopil na vrh slovenskega prvenstva, osvojil je že 14. naslov državnega prvaka, se v pokalu prebil do polfinala in se od Evrope poslovil po šestih tekmah, v play-offu za skupinski del lige Europa, sta dva izmed ključnih ljudi v klubu spregovorila o sedanjosti in prihodnosti.

"Ne bomo trošili več, kot imamo. Ne bomo se spravljali v položaj, v katerem so se znašli nekateri naši konkurenti v slovenskem nogometu," je skupni imenovalec besed predsednika Draga Cotarja in poslovnega direktorja Bojana Bana, ki sta skoraj uro govorila predvsem o poslovnem modelu kluba in nekoliko manj o njegovi športni plati.

O tekmovalnih ciljih: Ambicije ostajajo visoke

Ambicije ostajajo visoke. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ambicije ostajajo visoke. Foto: Grega Valančič/Sportida "Ob naslednjih druženjih v teh prostorih se bo več govorilo o tekmovalnem delu, danes pa nekaj več o temi, ki je vsaj podobno oziroma včasih še bolj zanimiva. Ambicije kluba, predvsem pa ambicije in želje nogometašev so velike. Na domačem prizorišču si želimo ubraniti naslov prvaka in osvojiti pokalno lovoriko, ob tem pa ostati čim dlje med udeleženci evropskega pokalnega tekmovanja.

Najprej pa nas čaka zelo zahtevno poletje in pred njim še pripravljalno obdobje, zato smo s pripravami pričeli, še preden smo zaključili prejšnje tekmovalno obdobje."

O finančnem stanju kluba: Stabilno je

Finančno stanje je stabilno. | Foto: Vid Ponikvar Finančno stanje je stabilno. Foto: Vid Ponikvar "Zatrdimo lahko, da je finančno stanje kluba stabilno, to je najpomembnejše za vsa nadaljnja izhodišča. Da tako ostane, je potreben proces. Vedno smo bili zagovorniki racionalnega poslovanja, v najtežjih trenutkih, z minusom na računu ali ko je klubska vizija prinesla največje prihodke, po uvrstitvi v ligo prvakov.

Ostajamo zvesti načelom skrbnega gospodarja in dosedanjemu delovanju. Imeli bomo najboljšo ekipo znotraj naših zmožnosti, delali pa bomo s svojim potencialom in še naprej z delom zmanjševali razliko do finančne moči, ki jo imajo tekmeci.

Ker so sponzorska sredstva v slovenskem prostoru omejena, nismo dočakali bistvenega premika na področju trženj televizijskih pravic, ves ta čas pa moramo vlagati v infrastrukturo (da smo uspevali pridobivati dovoljenja za igranje mednarodnih tekem v Ljudskem vrtu, da smo izboljševali pogoje za trening članske ekipe ter vseh mlajših selekcij), ne bomo šli v poslovna tveganja. Izkoristili bomo notranje rezerve, tudi zato smo vsa prejšnja leta vlagali v projekte za prihodnost."

O racionalizaciji stroškov: Ukinili bodo B-ekipo

"Upravni odbor se je skupaj s predsednikom, športnim in poslovnim direktorjem odločil, da bo klub v prihodnji sezoni v domačem prvenstvu tekmoval samo z eno ekipo. Ponosni smo, da je B-ekipa osvojila prvo mesto v 3. ligi, vendar predstavlja njeno delovanje zajeten finančni zalogaj. Strošek je primerljiv s proračunom kakšnega manjšega prvoligaša, nismo pa dobili želenega učinka. Zato smo sprejeli odločitev o ukinitvi B-ekipe."

O mladih igralcih: Začeli so obirati sadove dela

18-letni Adis Hodžić. | Foto: Vid Ponikvar 18-letni Adis Hodžić. Foto: Vid Ponikvar "Že nekaj let vlagamo veliko truda in financ v izboljšanje delovanje mlajših selekcij in zdaj lahko rečemo, da začenjamo obirati sadove dela. V procesu sprememb v klubu in v skladu z vizijo ter začrtanimi smernicami želimo mlade nogometaše pripraviti do te mere, da kmalu prevzamejo vloge v prvi ekipi.

Naš proces, ki ga ustvarjamo, je vedno bil proces na dolgi rok in ne tek na kratke proge. Nekateri mladi igralci bodo tako posojeni k drugim klubom, s preostalimi ne bomo nadaljevali sodelovanja. Ob tem pa bomo nadaljevali z metodičnim, skrbno zasnovanim delom mlajših selekcij od do 19 let navzdol. Še vedno smo ambiciozni, nič se ne spreminja v našem delovanju. Toda skrb za optimalno poslovanje in optimistično klubsko prihodnost mora biti v ospredju.

Na zadnjih štirih tekmah v tej sezoni smo dali priložnost dosti mlajšim. Naš cilj je, da je tako vedno, a to v Mariboru, kot ste videli, ni najlažje. Naši navijači si želijo zmag na vsaki tekmi in na vsak način, ne glede na to, kdo igra."

O prestopnem roku: Toliko kot bodo dobili, bodo porabili

"Prestopni rok se še ni začel, a lahko povem, da bomo tudi v prihodnosti delovali tako, kot smo v zadnjih desetih letih. Ne bomo tvegali. Bomo videli, koliko bo odhodov in prihodov. Nekaj odhodov zagotovo bo, a za okrepitve prav gotovo ne bomo trošili milijon, dva milijona evrov. Ne bomo trošili denarja, za katerega ne vemo, kje ga dobiti.

O prenovi štadiona: Začelo se bo s streho

Obeta se prenova. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Obeta se prenova. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "V ponedeljek imamo na mariborski mestni občini sestanek. Bomo videli, kaj si mislijo oni in kaj mi. Absolutno je, da nova zahodna tribuna za zdaj ne pride v poštev, saj so pred nami tekme. Delo bo potekalo fazno. Najprej bodo popravili streho. Naš štadion trenutno ni tak, da bi lahko na njem igrali tekme evropskih pokalov na najvišji ravni.

Delalo se bo po segmentih. Definitivno je, da tribuna v času sanacije ne bo nevarna za obiskovalce. Ta tribuna je bila zgrajena leta 1961, od takrat je minilo kar nekaj časa in je nefunkcionalna. Veste, kako je na novinarski tribuni, nefunkcionalna je tudi VIP-tribuna.

Z razmeroma majhno investicijo se da narediti marsikaj in upamo, da se bodo stvari čim prej popravile. Radi bi poudarili tudi to, da smo mi samo najemniki tega štadiona, nič nam ni bilo podarjenega in nam tudi ne bo. Za to, da ga uporabljamo, plačujemo iz denarja, ki smo ga ustvarili sami. Letno nas to stane približno 240 tisoč evrov. Upam na posluh občine in na to, da se bo v prihodnosti kaj spremenilo na bolje, kar se tiče štadiona."

O morebitnih vlagateljih iz tujine: Tega se ne bodo šli

"Za zdaj je stališče kluba takšno, da se tega ne bomo šli. Na podlagi izkušenj, hvala bogu ne naših, je jasno, da to ni prava smer. Takšno je trenutno stališče kluba. V takšne zgodbe ne bi šli. Še naprej bomo poskušali narediti dobre rezultate s tem, kar smo ustvarili sami. V preteklosti nam je to uspevalo. Vse rezultate, ki smo jih dosegli, smo naredili povsem sami. Upamo, da bo tako tudi v prihodnosti."

O pogodbah za nogometaše: Previsokih plač ne bo

"Želje nekaterih nogometašev so takšne, da niso smotrne za naš klub. Seveda si ima vsak pravico želeti, da bi zaslužil milijone, a Maribor tega pač ne more nuditi."

Ne spreglejte