Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
2. 11. 2017,
16.59

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

6

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Sevilla UEFA liga prvakov Spartak Moskva Liverpool Darko Milanič Zlatko Zahović Ljudski vrt

Četrtek, 2. 11. 2017, 16.59

12 mesecev

Kaj pravi matematika?

Ni še konec, Maribor še lahko šokira Evropo!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

6

Zlatko Zahović | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Slovenski nogometni prvak Maribor je v štirih nastopih skupinskega dela lige prvakov zbral le eno točko. V sredo je v Liverpoolu doživel prepričljiv poraz (0:3), po katerem se je zasidral na zadnjem mestu, a je še vedno v igri za napredovanje. Kaj bi se moralo primeriti, da bi vijolice šokirale javnost in se uvrstile med 16 najboljših klubov v Evropi?  

Matematika sporoča, da lahko Maribor še vedno napreduje v osmino finala. Možnosti so tako majhne, da bi se moral pripetiti ogromen čudež, a obstajajo. Če bi slovenski prvaki hoteli izkusiti nepozabno vijolično pravljico v Evropi, bi morali najprej premagati Spartak v Moskvi, nato pa za več kot tri zadetke razlike še Sevillo v Ljudskem vrtu. S tem pa pogoj še ni izpolnjen.

Pomagati bi moral tudi Liverpool

Če bi Jürgen Klopp pomagal Mariboru in do konca skupinskega dela premagal tako Sevillo kot Spartak ... | Foto: Reuters Če bi Jürgen Klopp pomagal Mariboru in do konca skupinskega dela premagal tako Sevillo kot Spartak ... Foto: Reuters Na pomoč bi moral priskočiti še Liverpool in v zadnjih dveh nastopih v skupinskem delu premagati oba tekmeca. Tako Sevillo kot Spartak in osvojiti vseh šest točk. V tem primeru bi se med 16 najboljših uvrstila Liverpool in Maribor, tretjeuvrščena Sevilla bi nadaljevala pomlad v evropski ligi, Spartak pa bi kljub petim osvojenim točkam ostal brez vsega.

Takšen scenarij, ki bi se zagotovo zapisal v zgodovino evropskih tekmovanj, saj bi postregel s senzacionalnim prebojem slovenskega prvaka med 16 najboljših evropskih klubov, je malo verjeten. Možnosti so zgolj simbolične.

Razpored do konca:

5. krog (21. november):
Spartak Moskva – Maribor
Sevilla - Liverpool

6. krog (6. december):
Maribor – Sevilla
Liverpool – Spartak Moskva

Prej Spartak kot Sevilla

Sevilla je na domačem igrišču premagala Maribor s 3:0. V začetku decembra bo gostovala na Štajerskem. | Foto: Reuters Sevilla je na domačem igrišču premagala Maribor s 3:0. V začetku decembra bo gostovala na Štajerskem. Foto: Reuters So pa toliko večje in verjetne možnosti za osvojitev tretjega mesta, ki prinaša tolažilno nagrado, nadaljevanje sezone v 1/16 finala lige Europa. Maribor se še dobro spominja, kako je prezimiti v Evropi. To mu je uspelo pred štirimi leti, ko je nato izpadel proti poznejšemu zmagovalcu Sevilli.

V tem skupinskem delu bo le stežka prehitel Andaluzijce, saj v tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) v primeru, da dve ekipi končata skupinski del z enakim številom točk, odloča razmerje medsebojnih tekem.

Maribor, ki ima šest točk manj od Seville, bi tako v ligi prvakov le stežka prehitel španskega predstavnika, saj bi ga moral v Ljudskem vrtu premagati z višjim rezultatom, kot je izgubil v Andaluziji (0:3). Sevilla bi morala pred tem še doma ostati brez točk proti vodilnemu Liverpoolu.

Katero mesto bo osvojil Maribor po koncu skupinskega dela lige prvakov?

  • Drugo
    4,47 %
    22 glasov
  • Tretje
    24,80 %
    122 glasov
  • Četrto
    70,73 %
    348 glasov
Oddanih 492 glasov

Lestvica:

1. Liverpool 4 tekme – 8 točk
2. Sevilla 4 – 7
3. Spartak Moskva 4 – 5
4. Maribor 4 - 1

Tekma resnice v Moskvi

Damjan Bohar se je proti Spartaku vpisal med strelce. To je edini zadetek Maribora v skupinskem delu lige prvakov. Za zdaj. | Foto: Sportida Damjan Bohar se je proti Spartaku vpisal med strelce. To je edini zadetek Maribora v skupinskem delu lige prvakov. Za zdaj. Foto: Sportida Zato je bolj realna možnost, da Maribor v boju za tretje mesto ne bi prehitel Seville, ampak moskovski Spartak. Z njim se bo pomeril v naslednjem krogu, ko ga čaka gostovanje v ruski prestolnici. To bo tekma resnice za vijolice. Milaničeva četa se je v uvodnem krogu lige prvakov v razprodanem Ljudskem vrtu dobro kosala z ruskim prvakom. Osvojila je točko (1:1), na srečanju pa prikazala boljšo predstavo in bila celo bližje trem od bogatega tekmeca.

Če bi želela ostati v igri za nadaljevanje evropske sezone, bi morala čez slabe tri tedne (pri Spartaku bo gostovala 21. novembra) nujno premagati Spartak. Če ga ne bo, bo že krog pred koncem skupinskega dela jasno, da bo evropsko sezono 2017/18 v skupini E končala na zadnjem mestu. S tem v zadnjo tekmo, ko bo 6. decembra v mestu ob Dravi pričakala Sevillo, ne bi vstopala z rezultatskim imperativom. V primerjavi z večkratnimi zmagovalci evropske lige, ki jih čaka še naporna pot za potrditev preboja v osmino finala in bi v Mariboru nujno potrebovali točke za uresničitev zadanega cilja.

Četa Darka Milaniča ima še vedno možnosti za nadaljevanje evropske sezone v spomladanskem delu. | Foto: Reuters Četa Darka Milaniča ima še vedno možnosti za nadaljevanje evropske sezone v spomladanskem delu. Foto: Reuters

Če želi Maribor šokirati Evropo, mora zato nujno v petem, predzadnjem krogu skupinskega dela lige prvakov v Moskvi premagati Spartak, nato pa spraviti na kolena še Sevillo.

Ne spreglejte