Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
17. 4. 2017,
18.09

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

italijansko prvenstvo Sportalov zakaj, Sportalov zato Barcelona UEFA liga prvakov Juventus

Ponedeljek, 17. 4. 2017, 18.09

1 leto

Sportalov zakaj, Sportalov zato

Zakaj je 12 milijonov Italijanov zaljubljenih v staro damo?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Juventus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ni ga nogometnega navdušenca, ki ne bi že kdaj slišal za Juventus. Vsak resen poznavalec žogobrca ve, da je to v bistvu stara dama. Jih je pa kar nekaj, ki se sprašujejo, zakaj se najuspešnejšega italijanskega kluba oklepa tako nenavaden ženski vzdevek. To zanima tudi nas.

Juventus je eden najbolj prepoznavnih klubov na svetu. Med njegovimi vzdevki, v veljavi jih je kar nekaj, izstopa Vecchia Signora (stara dama). Zakaj se je Juventus poistovetil s podobo starejše ženske, ki ji je potrebno izkazovati strastno ljubezen in zvestobo?

Le šala?

Interpretacij je kaj nekaj, najbolj verjetna pa je ta, da so si odgovorni v vodstvu Juventusa pred davnimi desetletji z vzdevkom stara dama privoščili šalo. Klub se imenuje po latinskem izrazu za mladost. Italijani ji v svojem jeziku pravijo giovento. Ime kluba po svoje ne preseneča, saj ga je pred 120 leti ustanovila skupina nadobudnih srednješolcev, očaranih z novim športom, ki so ga na Apeninski polotok ponesli Angleži.

Juventus je najbolj priljubljen italijanski nogometni klub. | Foto: Reuters Juventus je najbolj priljubljen italijanski nogometni klub. Foto: Reuters

Če ni bil pridevnik stara mišljen kot šala, bi lahko razloge zanj iskali v tem, kako spada Juventus med najstarejše italijanske klube, ki še vztrajajo med najboljšimi. Starejša sta bila le Genoa (1893) in Udinese (1896), nato pa je že napočil čas za velikana iz Piemonta (1897).

V tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je klub prevzela dinastija Agnelli, brez katere ne bi bilo znanega avtomobilskega koncerna Fiat, je pri Juventusu igralo veliko starejših igralcev. Podobna usmeritev velja še danes, kjer posvečajo izkušenim nogometašem veliko pozornost, največji simbol stare dame pa je 39-letni neuničljivi vratar Gianluigi Buffon.

Zadnji Sportalov zakaj, Sportalov zato:

Tako so ga oboževali kot srčno izbranko

Zakaj pa Juventus v svetu, v katerem na igrišču prevladujejo hitri, okretni, mišičasti in ne preveč ženstveni igralci, velja za damo? Nogometna javnost se lahko za ta del vzdevka zahvali številnim delavcem, ki jih je želja po boljšem zaslužku z južnih krajev italijanskega škornja zvabila v Torino in tovarno Fiat. Oboževali so nogomet, do Juventusa pa čutili tako velike simpatije, da so ga doživljali kot dekle.

Zanj navija tudi veliko pripadnic nežnejšega spola. Po vsem svetu. Na fotografiji so navijačice Juventusa iz Avstralije. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zanj navija tudi veliko pripadnic nežnejšega spola. Po vsem svetu. Na fotografiji so navijačice Juventusa iz Avstralije. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nastal je še eden izmed vzdevkov, Juventus je postal italijanska zaročenka, tako da se je klub, kjer igrajo nogometaši v prepoznavnih črno-belih progastih dresih, rad opredelil za osebo nežnejšega spola.

Postal je stara dama, ki je neprizanesljiva s tekmeci in prav nič nežna. Niza uspehe, saj velja za najuspešnejši italijanski klub v zgodovini serie A.

Postali so celo grbavci

Juve, krajšo izpeljanko vodilne ekipe v italijanskem prvenstvu, ni le stara dama. Vzdevkov je ogromno. S prihodom črno-belih dresov, ki so leta 1903 vskočili namesto rožnato-črne igralne opreme, so nogometaši Juventusa posnemali Notts County in postali črno-beli, Pozneje tudi zebre.

Zaradi prepoznavnega črno-belega dresa so nogometaši Juventusa prepoznavni tudi kot zebre. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zaradi prepoznavnega črno-belega dresa so nogometaši Juventusa prepoznavni tudi kot zebre. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nekateri navijači ga še danes najraje označujejo za grbavca. Zgodba sega v petdeseta leta, ko so nogometaši Juventusa nosili prevelike drese. Ko so stekli po igrišču, se jim je na hrbtni strani povzdignil dres. Takrat je hrbet nogometašev spominjali na grbo. Postali so grbavci, čeprav so bili v medijih še vedno največkrat predstavljeni kot stara dama.

Do leta 2006 so bili poleg Interja edini klub, ki še ni izpadel iz prve lige. Nato je Juventus po pestrem letu, v katerem je Italija v Nemčiji osvojila naslov svetovnega prvaka, zaradi afere Calciopoli pristal v drugi ligi. Do takrat je veljal za zadnjega italijanskega kluba, ki še vztraja med elito in še ni zaigral v serie B.

Prejšnji teden raztrgali Barcelono

Nogometaši Juventusa, ki so na prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov raztrgali Barcelono (3:0) in naredili Lionela Messija nevidnega, so veliki favoriti za polfinale. V sredo se bosta velikana evropskega nogometa pomerila na težko pričakovani povratni četrtfinalni tekmi lige prvakov še v Barceloni.

Bi lahko Juventus letos šel do konca in osvojil največje lovorike tako doma kot v Evropi? | Foto: Guliverimage/Getty Images Bi lahko Juventus letos šel do konca in osvojil največje lovorike tako doma kot v Evropi? Foto: Guliverimage/Getty Images

Italijanski prvak prihaja v Katalonijo z ogromno prednostjo, s pomočjo katere namerava izločiti zvezdniško zasedbo Luisa Enriqueja in se evropskemu naslovu približati le še na dva koraka. Stara dama prihaja po napredovanje, s katerim bi zvezdnikom Barcelone, zlasti napadalnemu trojčku MSN (ob Messiju še Luis Suarez in Neymar) zaloputnila evropska vrata pred njegovim nosom.

Usodo najboljšega italijanskega kluba, ki vodi v serie A in se mu nasmiha nova državna zvezdica, bo spremljalo ogromno navijačev. Sodeč po nekaterih statistikah na Apeninskem polotoku stiska pesti za Juventus vsaj 12 milijonov Italijanov.

Se bo Paulo Dybala ponovno znesel nad zvezdniško Barcelono in njegovim rojakom Lionelom Messijem? | Foto: Reuters Se bo Paulo Dybala ponovno znesel nad zvezdniško Barcelono in njegovim rojakom Lionelom Messijem? Foto: Reuters

Za naše zahodne sosede že tako velja, da so nori na nogomet. Vragolije z okroglim usnjem, ki navdušujejo staro in mlado, so jim tako všeč, da sta jim calcio in pojmovanje najpomembnejše postranske reči na svetu hitro zlezla pod kožo. Če k temu dodate romantiko, je rojena zgodba o oboževanem Juventusu. O stari dami, ki jo častijo na vseh celinah.

Ne spreglejte