Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 5. 2013,
20.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Luka Koper Juventus Partizan Beograd Branko Ilić Gregor Balažic

Sreda, 15. 5. 2013, 20.01

8 let

Juventus čakal 20 let in prehitel Barcelono

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na evropski seznam pokalnih zmagovalcev se je v sredo zapisalo kar osem imen. Lovoriko sta osvojila tudi italijanski prvak in finalist lige prvakov Juventus ter Luka Koper.

Z izjemo prvoligaških tekmovanj v nekaterih skandinavskih državah in še nekaj manjših, ki zaradi posebnih podnebnih razmer prisegajo na igranje v "toplejših" mesecih, se bo ligaško in pokalno dogajanje za večino Evrope končalo prihodnji teden oziroma na začetku junija. V mnogo državah se nadaljujejo razburljivi sklepni deli, a je iz dneva v dan manj neznank oziroma negotovosti. Sreda je bila v znamenju številnih pokalnih spopadov. Evropa je pozdravila kar devet finalnih srečanj, razen tistega v Bosni in Hercegovini, kjer se bo igrala še povratna finalna tekma, pa je znanih že osem zmagovalcev. Med njimi so tudi Koprčani, ki so izkoristili zadnjo možnost za nastop v Evropi.

Največ zanimanja je požel finale italijanskega pokala, v katerem sta se udarila Juventus in Lazio. Stara dama si je v sanjski sezoni že zagotovila državni naslov ter nastop v finalu lige prvakov, sreči v vrstah belo-črnih pa kar ni videti konca, saj so izbranci Massimiliana Allegrija osvojili še pokalno lovoriko in si tako na glavo podali dvojno italijansko krono. Nebeško-modrim iz Rima se nasmiha mesto v ligi prvakov, še dolgo pa bodo obžalovali zapravljene priložnosti v finalu pokala.

Ker se je dvoboj po rednem delu končal brez zmagovalca (1:1), so gledalci spremljali podaljška. V prvem je Lazio najprej dvakrat v istem napadu stresel okvir vrat, osmoljenec je postal Srb Filip Đorđević, na drugi strani pa je zlata vreden zadetek dosegel rezervist Alessandro Matri in samo še okrepil evforijo v Torinu. To je tretja dvojna krona Juventusa v bogati zgodovini (1960, 1995 in 2015).

Allegri želi sanje pretopiti v realnost

Sreča Juventusa je bila še toliko večja, ker je osvojil pokalni naslov prvič po letu 1995. Kar 20 let je trajalo, da se je znova znašel na seznamu zmagovalcev. Dvojna krona lahko 6. junija postane trojna. Takrat se bodo italijanski prvaki v Berlinu potegovali za evropski naslov, na drugi strani pa bo stala Barcelona. V primerjavi z Juventusom ima v tem trenutku zagotovljeno le eno lovoriko. Postala je španska prvakinja, konec meseca pa lahko izenači Juventusov podvig in z zmago v finalu španskega pokala, kjer jo čaka Athletic Bilbao, število lovorik poveča na dve. V tem primeru bi Evropa na Olimpijskem štadionu v Berlinu spremljala obračun dveh velikanov, ki ju zanima trojni naslov.

"Ni bilo preprosto osvojiti dveh domačih lovorik. Zdaj želimo osvojiti še tretjo ter sanje pretopiti v realnost," sporoča strateg Allegri, ki je z Juventusom poskrbel za novi mejnik na Apeninskem polotoku, saj je klub iz Torina kot prvi zbral deset pokalnih naslovov. "Dolgo časa smo si želeli ta naslov, zato je zdaj pravi čas za slavje. Finale v Berlinu je še daleč, tako da se lahko malce poveselimo, čez nekaj dni pa bomo razmišljali le še o Barceloni," je dejal branilec Giorgio Chiellini, ki se bo v finalu lige prvakov srečal z Urugvajcem Luisom Suarezom, s katerim sta lani na SP 2014 poskrbela za eno od najbolj odmevnih afer. Chiellini je v izvrstni formi, na finalu proti Laziu se je vpisal tudi med strelce.

Ilić in Balažic v Beogradu izpustila iz rok dvojno krono

V sredo so pokalnega zmagovalca dobile številne države. Poleg Slovenije in Italije imajo novega pokalnega zmagovalca tudi Srbi. Beograjski Čukarički je v finalu presenetil državnega prvaka in mestnega soseda Partizana, ki je tako izpustil priložnost, da bi osvojil dvojni naslov. Branko Ilić in Gregor Balažic bosta tako svojo prvo sezono v črno-belem dresu končala z eno lovoriko. Čukarički je osvojil prvo lovoriko v 89-letni zgodovini kluba. Na Hrvaškem je zagrebški Dinamo težje, kot je pričakoval, na štadionu Maksimir zlomil odpor Splita. Ugnal ga je po loteriji kazenskih strelov, upravičil vlogo favorita in pod streho pospravil dvojno lovoriko. Na Madžarskem je Ferencvaroš z izvrstnim drugim polčasom, ki ga je dobil s 4:0, nadigral Videoton in po 11 letih osvojil lovoriko, v Izraelu je mariborski "znanec" Maccabi Tel Aviv do kolen potolkel Hapoel Be'er Shevo. Bilo je teniških 6:2, junak tekme pa Šved Rade Prica, ki je dosegel tri gole. V Črni gori je pokal osvojila Mladost iz Podgorice, v Makedoniji je naslov ubranil Rabotnički, na Cipru pa se je pokalne lovorike dokopal Apoel iz Nikozije.

Ponekod se je v sredo igralo tudi za točke. Na Slovaškem je zgodovinski podvig uspel Trenčinu, ki je pokalnemu naslovu dodal še prvenstveno zvezdico. Tudi v Moldaviji se je odločalo o prvaku, na koncu je kot prvi ciljno črto prečrkal Milsami in se veselil krstnega naslova.

Ne spreglejte