Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
27. 10. 2017,
17.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Domžale Simon Rožman NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov Liverpool Andraž Kirm Shamar Nicholson Marko Alvir Agim Ibraimi

Petek, 27. 10. 2017, 17.00

1 leto

Intervju - Simon Rožman

Ko je padel v krizo, ni mogel vplivati na čustva igralcev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95
Simon Rožman | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

V soboto se obeta veliki derbi 14. kroga Prve lige Telekom Slovenije v Domžalah. To bo ogromen izziv za Simona Rožmana. Najmlajši trener v 1. SNL je po neprijetni rezultatski krizi rumene nogometaše vrnil v zmagoviti ritem, podoben tistemu, s katerim je plenil pozornost v Evropi. Zdaj se bo pomeril z visoko motiviranimi, še neporaženimi branilci naslova iz Maribora.

V slačilnico Domžal se je po prepričljivih zmagah nad Ankaranom (6:0) in Gorico (3:1 v gosteh) vrnilo vzdušje, ki je izbrance Simona Rožmana krasilo čez poletje. Takrat so skrbeli za evropske razvade. Zgoščeni ritem jih je tako utrudil, da so v prvenstvu močno zaostali za Olimpijo in Mariborom, v pokalu pa so si privoščili ekspresno slovo, čeprav so branili naslov najboljšega. Rezultatske krize je bilo po koncu oktobrskega reprezentančnega premora vendarle konec.

Domžale se vračajo v staro formo, postajajo vedno bolj igrive, kar je dobra napoved za prvi dvoboj z Mariborom na prenovljeni travnati podlagi v Športnem parku. Pozni poletni prišleki dvigujejo formo, med njimi pa še nekaj časa ne bo Agima Ibraimija. Če bi prejel zeleno luč za nastop, bi se vrnil prav proti klubu, s katerim je osvojil številne lovorike, proti Mariboru, ki je za razliko od Domžal še obremenjen s pestrim igralnim koledarjem.


Najlepše predstave Domžal načrtuje v spomladanskem delu prvenstva, če v zimskem prestopnem roku ne bo izgubil preveč nosilcev igre. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Najlepše predstave Domžal načrtuje v spomladanskem delu prvenstva, če v zimskem prestopnem roku ne bo izgubil preveč nosilcev igre. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Domžale so z zmagovitim nizom v zadnjih krogih dokazale, da je rezultatske krize konec. Kako resna je bila? Se vam je v obdobju, ko ste izpadli iz pokala, v prvenstvu pa za vodilnim dvojcem zaostali za več kot deset točk, vsaj malce zatresel trenerski stolček?

Ne. Krize niti nisem čutil, saj je pri nas zadeva nastavljena na dolgi rok. Tako kot vsi projekti. Po vsem, kar se nam je zgodilo, smo načrtovali manjši padec. Želeli smo, da bi bil čim manjši, a v času ustvarjanja ekipe se zgodi tudi to. Žal le v rezultatskem smislu, zagotovo pa ni bilo krize igre. Ko smo izgubili proti Olimpiji in Rudarju, smo bili boljši tekmec. Žal nas je na cedilu pustila realizacija. Nekaj smo se iz tega vendarle naučili.

Vam je v obdobju kronične neučinkovitosti pred vrati tekmeca kaj ponagajala karma? Ste v času evropske evforije postali preveč naduti?

Mislim, da ne. Bili smo zelo pošteni do opravljanja dela. V ligi smo v vsako tekmo vstopali z veliko željo, a so tekmeci proti nam igrali še 20 odstotkov bolje, kot bi sami pričakovali. Ni jim bilo težko najti motiva, ko so igrali z nami. Na vseh tekmah smo bili dominantni v igri, a nam je zatajila učinkovitost.

V zadnjih tednih gledamo prave Domžale, tisto, kar si ves čas prizadevate. Po izpadu iz pokala ste opozarjali, da bi lahko zaigrali bolje že po oktobrskem reprezentančnem premoru. Rezultati to potrjujejo. Ste postavili stvari na svoje mesto?

Želeli smo napredovati na ta način, a zmoremo še več. To še ni naš maksimum. Smo mlada ekipa, mlada zlasti v smislu nastanjanja. Manjka še prava avtomatizacija, ki se sestavlja za spomladanski del, za naslednje evropske izzive. Potrebovali bomo še nekaj časa, nato pa nas bo res lepo gledati.

Bi se lahko kljub velikanskemu zaostanku še vmešali v boj za naslov?

Težko. Razlika je velika, čeprav je res, da bo prvenstvo še dolgo. V vsako tekmo bomo vstopili s posebno miselnostjo, na koncu pa se bodo seštevale točke.

Simon Rožman bo skušal v soboto premagati Darka Milaniča. | Foto: Vid Ponikvar Simon Rožman bo skušal v soboto premagati Darka Milaniča. Foto: Vid Ponikvar

V soboto se boste na derbiju kroga pomerili z Mariborom. So vijolice po eni strani pravi nadomestek za pomanjkanje evropskih izzivov, ki so vas polnili z adrenalinom vse do usodnega izpada proti Marseillu?

Maribor je bil vedno magnet za gledalce. Maksimalno ga spoštujemo. Vemo, kakšno promocijo dela slovenskemu nogometu. To bo odličen preizkus moči za našo ekipo v nastajanju. Po tej tekmi bomo bolj vedeli, kje smo in koliko smo oddaljeni od lige prvakov. Moji fantje, ki so na začetku poti, bodo na lastni koži izkusili, kje so in koliko nam še na splošno manjka do Evrope, do evropske elite.

Statistika pravi, da z izjemo zadnje sezone (2:2 in 3:2) med Domžalami in Mariborom v Športnem parku ni bilo veliko zadetkov.

Na vseh tekmah, govorim zase, smo igrali napadalno. Pripravljali smo si priložnosti, a realizacija ni bila na želeni ravni. Pa tudi nasprotnikov vratar je bil v dnevni fantastični formi. Ni se izšlo. Upam, da bo bolje v soboto.

Želimo si čim več zadetkov. Pomerili se bosta enakovredni ekipi, ki težita k atraktivnosti, napadalnosti. Upam, da bodo na svoj račun prišli tudi gledalci. To je bistvo. Naši igralci so zelo motivirani, zelo prizadevni in angažirani. Imajo tisto iskrico v očeh, ki jih bo pripeljala še daleč. V tem trenutku v ekipi vlada močna konkurenca. Fantje se zavedajo, kaj od njih pričakujemo. Lahko jih pohvalim, saj je delovna vnema na visoki ravni. To me zelo veseli. Našli so iskrico, zakaj igrati nogomet. Najpomembneje je, da imajo pred sabo nov cilj.

Zadnji dvoboj med Domžalami in Mariborom se je v Ljudskem vrtu razpletel brez zadetkov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Zadnji dvoboj med Domžalami in Mariborom se je v Ljudskem vrtu razpletel brez zadetkov. Foto: Žiga Zupan/Sportida Se je iskrica v očeh igralcev po izpadu iz Evrope in pokalu izgubila?

Prizadevnost je bila vedno prisotna. Te razlike, če želiš iti prek sebe, pa seveda obstajajo. Psihično in fizično smo bili utrujeni. Od 14. junija do 1. septembra praktično nismo imeli niti enega prostega dneva. Treba je razumeti, da so bili utrujeni. Takrat ne moreš več vplivati na njihova čustva, saj so razmišljali le o tem, da bi imeli 14 dni premora. Bilo je že tako, da tekma sploh ni bila več vrhunec tedna, ampak le aktivnost, ki jo je pač treba oddelati. Čutila se je razlika, ki nas je kaznovala v podobi rezultatov. To je normalen pojav v nogometu.

Ko ste se prvič v tej sezoni pomerili z Mariborom, ste se v Ljudskem vrtu razšli brez zadetkov (0:0), nato pa sta se oba kluba preusmerila na Evropo. Tokrat bo drugače. Proti Evropi bodo pogledovali le Mariborčani, saj jih v sredo čaka naporna tekma lige prvakov na Anfieldu. Bo to velika prednost za Domžale?

Želel bi si, da bi Maribor zaigral v najmočnejši postavi. Tako kot mi. Da bi dal na mizo vse karte v danem trenutku. Ne vem pa, kakšna je njihova strategija, njihov pogled.

Pred srečanjem bi lahko o formi ekip marsikaj povedal tudi rezultat proti zadnjeuvrščenemu Ankaranu. Vi ste ga odpravili s 6:0, Maribor pa le s tesnih 1:0. Nato se je vijolicam zalomilo še proti Liverpoolu ...

Ni lahko dati šest golov Ankaranu. Naša strategija in dinamika sta nas pripeljali do tega, da je mogoče tudi to. Pomembno je, da ne kalkuliramo, da želimo še naprej dominanco v igri. Želimo biti atraktivni in promovirati fante za naprej. To bo naslednji korak v njihovih karierah. Da igrajo v višji ligi, zato ne smejo narediti napačnega koraka.

Agim Ibraimi še vedno ni dobil registracije za nastop v 1. SNL.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Agim Ibraimi še vedno ni dobil registracije za nastop v 1. SNL. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Še vedno pogrešate Agima Ibraimija. Če bi se vrnil ravno v soboto proti nekdanjemu klubu, bi bil to nepozaben dogodek.

Na administracijo, žal, nimamo vpliva. Vemo, kaj vse bi lahko dodal ekipi. Ker ga ni, se moramo pripravljati na različne scenarije. Na voljo imamo prave igralce, ki komaj čakajo začetek tekme.

Med njimi je po novem tudi Andraž Kirm.

Z nami je na treningih začel sodelovati že poleti, ko je iskal klub. Na njegovo žalost je prestop v tujino padel v vodo. Usedla sva se in pogovorila, kako naprej. Našli smo se. Spoštujem njegovo človeško plat. Po nogometni je še vedno v letih, ko lahko naši ekipi ponudi marsikaj. Zelo sem zadovoljen, da se je odločil za to pot. Prinaša nam dodatne možnosti, tako kakovost kot tudi izkušnje.

V strelsko formo se vrača Marko Alvir.

Vemo, v kakem stanju je odšel iz Domžal in kako se je vrnil. To so logične nogometne zadeve. Potreboval je čas. Zdaj se dviguje, a še ni tak, kakršnega bi si želel. Z našim trenažnim procesom je prišel do solidne ravni, bo pa v spomladanskem delu še na višji ravni.

Bi lahko učinkovitost v napadu popravil jamajški napadalec Shamar Nicholson?

Žal še ni pripravljen. Potreboval bo še nekaj časa, da se privadi na novo okolje. Dela po posebnem programu. Je naložba za prihodnost, pred spomladanskim delom pa ne bo resna konkurenca napadalcem.

Mariborčani so prejšnji teden proti Liverpoolu v ligi prvakov prejeli kar sedem zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčani so prejšnji teden proti Liverpoolu v ligi prvakov prejeli kar sedem zadetkov. Foto: Vid Ponikvar

Bi bili proti Mariboru zadovoljni že s točko?

Vsaka naša naslednja tekma je kvalifikacijska. Želimo prikazati tak nogomet, ki bi nas pripeljal do rezultatov. Vemo, kakšni so cilji za letos. Najprej si bo treba izboriti mesto, ki prinaša igranje v Evropi. V tem krogu se lahko pri vrhu marsikaj spremeni. Rudar igra z Olimpijo, mi pa si želimo vseh treh točk proti Mariboru. Zato gremo na zmago.

Vijolice bodo v sredo gostovale v Liverpoolu, ki jim je prejšnji teden zadal rekordni poraz v Ljudskem vrtu (0:7). Trener vodilne Olimpije Igor Bišćan je ocenil, da je to realnost klubov s tega dela Evropa. Se strinjate z njim?

To je visok in neprijeten rezultat in je posledica razlike v kakovosti in zmožnostih kluba. Primerjava tržnih vrednosti vedno da neke odgovore. Pred tekmo z Marseillem, kar zadeva tržno vrednost, smo bili v podobnem položaju. Vladajo ogromne razlike. Na eni tekmi se še lahko zgodi presenečenje, lahko pa se tudi obrne v tej smeri, kot se je v Mariboru. Liverpool je pokazal drugačno, višjo hitrost. Da, to je to nek realen pokazatelj.

Je ta poraz na Mariborčanih pustil več negativnih posledic, kot bi lahko predvidevali? Ankarančane so premagali s tesnim rezultatom 1:0.

Odgovor bo dala tekma v soboto. Zanima nas le naša zgodba, kako bo napredovala naša ekipa. V Evropi želim Mariboru vse najboljše, v domačem prvenstvu pa so zame pomembne le Domžale.

Ne spreglejte