Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

Marijan Pušnik Hajduk Split NK Olimpija NK Olimpija Hrvaška Prva liga Telekom Slovenije

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 15.00

6 let, 7 mesecev

Intervju z Marijanom Pušnikom

Marijan Pušnik: Spoštujem Maribor in Olimpijo, a Hajduk je stopnica več

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Slovenski nogometni trener Marijan Pušnik je našel novega delodajalca. To je postal splitski Hajduk, ki je včasih spadal med največje klube na tem delu Evrope, zdaj pa si želi vrnitev med najboljše na Hrvaškem izboriti s pomočjo Korošca. Da zmore, se je vodstvo Hajduka prepričalo v nedavni Pušnikovi zgodbi z Olimpijo.

Matjaž Kek pri Rijeki, Marijan Pušnik pri Hajduku … To ni več naključje. Hrvaška je spoznala, da premore sosednja Slovenija kakovostne trenerje, ki bi lahko pomagali njenim klubskim velikanom. ''Še pet let nazaj je kaj podobnega spadalo pod področje znanstvene fantastike,'' nam je zatrdil 55-letni Korošec, ki izkuša delo že v peti nogometni deželi. Po Sloveniji, Avstriji, Iranu in Japonski je sprejel ponudbo hrvaškega delodajalca. Odšel je v Split, prestolnico Dalmacije, kjer je ljubezen do Hajduka prepoznati na vsakem koraku. ''Za Hajduk se ne navija. Za Hajduk se živi,'' je priljubljen slogan, s katerim se radi poistovetijo navijači splitskega kluba. V novi sezoni bodo stiskali pesti tudi za slovenskega stratega, ki je trdno odločen, da se podpiše pod uspešno zgodbo.

"Po vseh prejetih sporočilih in čestitkah sem se prepričal tudi v to, kako veliko privržencev ima Hajduk v Sloveniji." | Foto: "Po vseh prejetih sporočilih in čestitkah sem se prepričal tudi v to, kako veliko privržencev ima Hajduk v Sloveniji." Prejšnji četrtek ste se dogovorili s Hajdukom. Zgodilo se je hitro, s filmsko hitrostjo. Ste se dogovarjali že prej, a ste nato dobro skrivali skrivnost?

Vse je potekalo tako hitro, da smo se zmenili v treh do štirih dneh. Imel sem sestanek s predsednikom Hajduka. Z nečem sem ga moral prepričati.

Hajduk Split je velik nogometni magnet, sploh za jugonostalgike. Je še vedno tako velik kot je bil pred nekaj desetletji?

Prišel sem v res velik klub. To se pozna na vsakem koraku. Ne glede na to, da pri nas spoštujem Maribor in Olimpijo, je to stopnica več. V zadnjih letih resda ni dobrega finančnega stanja v klubu, a ko vidiš interes ljudi, novinarjev, zaposlenih, štadion Poljud … Zlasti tisto trofejno sobo na štadionu, v kateri so razstavljene vse lovorike. To je visoka klubska raven. Po vseh prejetih sporočilih in čestitkah sem se prepričal tudi v to, kako veliko privržencev ima Hajduk v Sloveniji. To me je prijetno presenetilo. Očitno za Hajduk navija še ogromno Slovencev, čeprav ne živimo več v isti državi.

Se veselite dela? Hajduk zaradi specifičnosti okolja in temperamentnih navijačev predstavlja težavno okolje, v katerem trener brez rezultatov redko preživi.

Ne razmišljam v tej smeri. Poizkušal bom storiti, kolikor lahko. S štabom bom delal zelo strokovno, na visoki ravni. Nisem politik, ne navijač. Sem profesionalni trener. Delal bom strokovno. To se od mene in sodelavcev tudi pričakuje. Lahko odigramo boljše kot v prejšnji sezoni (Hajduk je osvojil tretje mesto v hrvaškem prvenstvu, a z velikim zaostankom za Dinamom in Rijeko, v pokalu je v polfinalu izpadel z Dinamom, op. p.) in dvignemo fante na višjo raven. Sem optimist, poln energije. Danes me čaka uvodna priprava, nato bomo kmalu odpotovali v Avstrijo in k nam na Mariborsko Pohorje.

"Tega poziva sem se zelo razveselil, a ni časa za evforijo ali praznovanja." | Foto: "Tega poziva sem se zelo razveselil, a ni časa za evforijo ali praznovanja."

Če bi vam kdo omenil besedo Hajduk, na katero generacijo bi najprej pomislili?

Nedvomno na tisto v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Tisti Hajduk pod vodstvom Tomislava Ivića je igral sodobni nogomet. Oblak, Holcer, Buljan, Džoni, Žungul … To je bil eden najbolj sodobnih nogometnih slogov v Evropi. Zato mi poziv Hajduka predstavlja veliko čast in ponos, neko priznanje za dozdajšnje delo. Tega poziva sem se zelo razveselil, a ni časa za evforijo ali praznovanja.

Kako dobro poznate mesto Split, znano po športnih junakih?

Vem, da imajo ljudje zelo radi Hajduk ter da so številne stavbe okrašene s posvečenimi grafiti. V Splitu sem bil že velikokrat. Pa ne samo na morju, ampak tudi na kakšni tekmi. V zadnjih letih malce manj, ker sem bil neprestano v tujini. Bil sem tudi že na hribu Marjan, ki je postal zanimiv za novinarske naslove v kombinaciji z mojim imenom (smeh, op. p.).

Hajduk ima vas, Rijeka ima Matjaža Keka. Jadranski derbiji bodo zanimivi tudi za širno Slovenijo!

Že prej so bili zaradi Matjaža, zdaj pa bodo še malce bolj. A nismo toliko pomembni trenerji, kot so ekipi pomembni igralci. Bo pa nedvomno zanimivo za slovensko javnost, da vodita dva slovenska trenerja dva velika kluba na Hrvaškem. To je priznanje naši stroki. Še pet let nazaj je kaj podobnega spadalo pod področje znanstvene fantastike.

"Bo pa nedvomno zanimivo za slovensko javnost, da vodita dva slovenska trenerja dva velika kluba na Hrvaškem." | Foto: "Bo pa nedvomno zanimivo za slovensko javnost, da vodita dva slovenska trenerja dva velika kluba na Hrvaškem."

Kek je očitno odprl pot za slovenske trenerje. Pred njim ni bilo velike tradicije vodenja hrvaških prvoligaških klubov s strani slovenskih strategov.

Nedvomno. Kek je odprl pot, a so šli v tujino tudi nekaterih drugi naši strokovnjaki. Katanec je popeljal reprezentanco na EP in SP, Maribor je blestel v Evropi. Vse, kar je dobrega, naredimo dobro za nogomet, pa tudi za nas.

Čakajo vas zanimivi prestižni dvoboji s Kekom. Ste jih imeli veliko v karieri?

Nekaj, ko sem vodil Celje, on pa Maribor. Drugih pa nisva imela. Drugače pa se redno slišiva, ko sva v tujini. Sva v stalnem stiku.

Pri Keku brani barve Rijeke kar nekaj Slovencev. Boste tudi vi poskrbeli, da Hajduk na podlagi vaše želje pripelje na Poljud kakšnega rojaka?

O tem je še prezgodaj govoriti. Najprej moram pogledati in oceniti, kakšno je naše moštvo. Nimam pa tu kakšnih povezav (smeh, op. p.), da bi rekel, da bo kakšen Slovenec prišel v Split. V Hajduk bi lahko prišli nedvomno kvalitetni slovenski igralci, a je vprašanje, če jih klub lahko plača. Če so vezani na klub s pogodbami, bi moral plačati odškodnino, Hajduk pa bolj zanimajo tisti s prostimi papirji.

"V Hajduk bi lahko prišli nedvomno kvalitetni slovenski igralci, a je vprašanje, če jih klub lahko plača." | Foto: "V Hajduk bi lahko prišli nedvomno kvalitetni slovenski igralci, a je vprašanje, če jih klub lahko plača."

Če že ne bo nobenega slovenskega nogometaša, bi se pa lahko proti njim potegovali v ligi Europa. Lani se je z Hajdukom pomeril Koper in izpadel.

Bomo videli, ogledal sem si obe tekmi med Koprom in Hajdukom. Žreb bo naredil svoje (žreb je 20. junija v Nyonu, op. p.).

Prejšnji teden ste v pogovoru z dalmatinskimi novinarji omenjali Hajduk in Olimpijo. Kdo je močnejši?

Hrvaški novinarji so me vprašali, kako bi jesenska Olimpija igrala s Hajdukom. Ne poznajo dobro slovenskega prvoligaškega nogometa. Malce za šalo sem jim dejal, da se mogoče ne bi dobro končalo za Hajduk. Tam sem bil vendarle trener Olimpije, igrali pa smo lep in dober nogomet.

Ko ste se poslovili od Olimpije, ste bili na prvem mestu.

Zavedam se vsega, kar sem naredil za klub, drugače pa je bila zame zgodba končana meseca decembra. Razšli smo se korektno, gentlemansko. Od polsezone do zdaj spremljam tekme Olimpije in sem vesel, da je osvojila naslov prvaka. Do nekdanjih sodelavcev nimam kakih zamer ali čustev. Zdaj obračam nov list v trenerski karieri, tako da je energija zdaj v tem trenutku povsem pri Hajduku.

Mi bo pa kot trenerju ostala povezanost z navijači. Z njimi sem imel dober stik. Vesel sem, da sem bil trener Olimpije. In da se je poleg Maribora na nogometnemu zemljevidu pojavil še kak drug klub. V prihodnje bi se lahko poleg Domžal in Gorice še Koper, da bi bilo še več dobrih slovenskih klubov. To bi bilo dobro za prihodnost lige.

"Zavedam se vsega, kar sem naredil za klub, drugače pa je bila zame zgodba o Olimpiji končana meseca decembra." | Foto: "Zavedam se vsega, kar sem naredil za klub, drugače pa je bila zame zgodba o Olimpiji končana meseca decembra."

Ste pred Hajdukom prejeli še kakšno atraktivno ponudbo?

Ne bi zdaj govoril o tem, da ne bi delovalo, kot da se hočem hvaliti (smeh, op. p.). Imel sem dve, tri ponudbe, a ne iz slovenskega prostora. In ne bom povedal, od kod so bile. Zdaj me zanima le Hajduk, v katerem je moja naloga zelo odgovorna. Sem optimist, poln energije!

Ne spreglejte