Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
28. 11. 2017,
9.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

naj gol Prva liga Telekom Slovenije NK Rijeka Matjaž Kek Igor Bišćan Ljudski vrt večni derbi NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija pokal Slovenije Dario Čanađija

Torek, 28. 11. 2017, 9.50

6 let, 5 mesecev

Intervju - Dario Čanađija

Kekovo darilo Olimpiji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Dario Čanađija | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Ko je trener Rijeke Matjaž Kek poleti uslišal želje Igorja Bišćana in 23-letnemu zveznemu igralcu Dariu Čanađiji odobril selitev v Ljubljano, je Olimpiji naredil veliko uslugo. Strateg zmajev je potreboval ravno takšnega novinca. Pri Keku se je že skoraj znašel na stranskem tiru, v ljubljanskem klubu pa spada med prvokategornike.

Pred Olimpijo je še ena v nizu pomembnih tekem. V sredo se bo na povratni četrtfinalni pokalni tekmi v Mariboru potegovala za polfinale. V Ljudski vrt bo prišla z visoko prednostjo treh zadetkov, a v zmajevem brlogu opozarjajo, da ni še nič odločeno. Mladi hrvaški zvezni igralec iz Bjelovarja je navajen osvajanja lovorik. Konec maja je z Rijeko proslavil dvojno krono, v tej sezoni lahko ponovi podvig z Olimpijo, a s pomembno razliko.

V tej sezoni lahko kot posojeni nogometaš Rijeke na začasnem delu v Sloveniji uživa na igrišču. Na Reki mu je trener Matjaž Kek, ki ga Dario Čanađija zelo spoštuje, namenjal le drobtinice. Kar 24-krat je vstopil v igro s klopi, skupaj pa zbral le 286 minut. V tej sezoni, čeprav sploh še ni konec jesenskega dela, je pri Olimpiji nabral že krepko nad tisoč minut.


Hrvat se je v tej sezoni z Mariborom pomeril že trikrat. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Hrvat se je v tej sezoni z Mariborom pomeril že trikrat. Foto: Urban Urbanc/Sportida Kakšno tekmo pričakujete v sredo v Ljudskem vrtu?

Ne verjamem, da se bodo gostitelji zaleteli proti našemu golu z vsemi silami, a vseeno pričakujem njihovo agresivno in napadalno igro. Zlasti v uvodnih 15, 20 minutah. Maribor mora loviti zadetke, visoko zmago. To nas ne sme zmotiti. Moramo ostati stabilni, ustaviti njihove nalete, stopiti na žogo ter skušati prevzeti pobudo v zvezni vrsti. Če bomo dosegli zadetek, nam bo veliko lažje, Maribor pa se bo znašel v zelo zahtevnem položaju.

V tekmo moramo vstopiti, kot da je bilo na prvi tekmi 0:0. Le tako lahko v Mariboru dosežemo dober rezultat. Zakaj pa ne bi še enkrat zmagali? Ne smemo pa niti vzeti tekme preveč lahkomiselno. PSG je imel v prejšnji evropski sezoni štiri zadetke prednosti, a je vseeno izpadel v Barceloni (PSG je na prvi tekmi zmagal s 4:0, a nato v Kataloniji izgubil z 1:6, op. p.). Biti moramo agresivni. Maribor ima dobro ekipo, ki zna izkoristiti naše napake. To je derbi, kjer odločajo malenkosti. Moraš ostati zbran, drugače gre lahko tekma hitro v neželeno smer.

Vas lahko Maribor s čim preseneti?

Mislim, da ne. Z njim smo igrali v tej sezoni že trikrat, tako da med nami ni nikakršnih neznank. Vse vemo o njih, oni pa o nas. Ključnih bo prvih 15 minut, v katerih ne smemo podleči pritisku. Moramo biti agresivni, disciplinirani, veliko teči.

Se v sredo bojite kakšnih provokacij Mariborčanov, ki jim teče voda v grlo, saj za napredovanje potrebujejo zares visoko zmago?

Ni se nam treba ničesar bati. Če kaj provocirajo prek medijev, takšen je morda njihov slog, nas vseeno ni strah. Gledati moramo pretežno nase. Na svojo pot moramo gledati skromno in pošteno, delati vsak dan čim boljše, poslušati in ubogati trenerja, izpolnjevati njegove ideje. To je edini pravi način.

Olimpija si je na prvi tekmi v Stožicah zagotovila prednost treh zadetkov. Zmagala je z 2:0. Dva zadetka je prispeval Nik Kapun, ki je vprašljiv za povratno tekmo, enega Issah Abass. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Olimpija si je na prvi tekmi v Stožicah zagotovila prednost treh zadetkov. Zmagala je z 2:0. Dva zadetka je prispeval Nik Kapun, ki je vprašljiv za povratno tekmo, enega Issah Abass. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Bi bili sami pri sebi sploh zadovoljni, če bi v sredo v Ljudskem vrtu izgubili z 0:2?

Če bi se uresničil ta scenarij, bi bil zadovoljen le s tem, da smo v polfinalu pokalnega tekmovanja, z igro pa verjetno ne bi mogel biti zadovoljen. V dvoboj moramo vstopiti, kot da je bilo na prvi tekmi v Ljubljani 0:0, ne pa 3:0. Kot da gremo še enkrat od začetka. V nogometu se da nadoknaditi marsikateri zaostanek. Če nisi pravi, agresiven in na igrišču ne daš vsega od sebe, se to lahko zgodi.

V tej sezoni niste na niti eni tekmi prejeli treh zadetkov. To je dobrodošlo spoznanje pred tekmo, na kateri lahko Maribor napreduje le, če vašo mrežo zatrese vsaj trikrat.

Je, a bo to povsem drugačna tekma. Maribor bo bolj napadalen, agresiven. Če bomo zgodaj prejeli zadetek, nam lahko to pokvari načrte. Zato moramo ostati uvodnih 20 minut pametni, umiriti njihove napade, stopiti na žogo in skušati prevzeti nadzor v zvezni vrsti.

Matjaž Kek v prejšnji sezoni ni preveč zaupal Čanađiji. | Foto: Reuters Matjaž Kek v prejšnji sezoni ni preveč zaupal Čanađiji. Foto: Reuters V prejšnji sezoni ste z Rijeko osvojili dvojno hrvaško krono. Postali ste hrvaški prvak in pokalni zmagovalec. Bi lahko v tej sezoni ponovili podvig z Olimpijo?

To bi bilo prekrasno. Z božjo naklonjenostjo … Je pa res, da bo prvenstvo trajalo še dolgo. V pokalu smo v dobrem položaju, ki ga velja izkoristiti. Razmišljamo za vsako tekmo posebej. Najprej nas čaka pokalna tekma z Mariborom, nato še dve v prvenstvu z Domžalami in Celjem. Ostati moramo strogi profesionalci, nadaljevati dobro delo in se dobro pripraviti na srečanja, pa ne bo težav.

Kako ste sprejeli spremembo okolja?

Prej niti nisem dobro vedel, kakšna je slovenska prva liga. Zdaj lahko povem, da je to kakovostna liga z dobrimi ekipami. V naši regiji, na Balkanu, ne igra v ligi prvakov nihče razen Maribora, ki je dokazal kakovost. Domžale so v Evropi izločile Freiburg in nato namučile Marseille.

V slovenskem prvenstvu igra veliko dobrih igralcev, Olimpiji pa je proti ekipam, ki se povlečejo nazaj in disciplinirano branijo, kar težko. Smo kakovostni. Na vsaki tekmi moramo iti na zmago. Moramo prebiti ta obrambni blok in izkoristiti različne načine, da dosežemo zadetek in zmagamo.

V tej sezoni igrate neprimerno več kot v prejšnji pri Kekovi Rijeki. Ste torej poleti povlekli pravo potezo?

Nikoli ne moreš vedeti, kaj bi bilo, če bi ostal na Hrvaškem. Stvari se v nogometu hitro obračajo. S trenerjem Kekom sem imel korekten odnos, po koncu prejšnje sezone pa sva našla skupni jezik pri odločitvi, da grem drugam in se skušam dokazati v kakšnem drugem klubu, kjer bi lahko računal na več igralnih minut. Za zdaj bi lahko rekel, da je bila selitev v Ljubljano zadetek v polno.

Se boste po koncu sezone vrnili na Reko? Omenja se tudi možnost, da bi se k Matjažu Keku vrnil še en posojeni nogometaš Rijeke na delu v Sloveniji, napadalec Celja Filip Dangubić.

O tem še ne morem govoriti konkretno. Odločil se bom po koncu sezone. Za zdaj še ne vem.

Na Reki ga je vodil Slovenec, v Ljubljani ga vodi Hrvat. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Na Reki ga je vodil Slovenec, v Ljubljani ga vodi Hrvat. Foto: Urban Urbanc/Sportida Če bi ostali na Reki, bi v tej sezoni igrali v skupinskem delu evropske lige, v prvenstvu pa krepko zaostajali za zagrebškim Dinamom. Kar za 12 točk. Vas je presenetila rezultatska kriza Rijeke, ki je postala izrazita sredi jesenskega dela?

Seveda me je. Ekipa je podobna tisti iz prejšnje, šampionske sezone. Manjka le nekaj dobrih igralcev, dva ali trije, zato sem bil presenečen, da so padli v tako krizo. Vsak dan sem v stiku z igralci Rijeke. Očitno v nogometu pridejo tudi takšna obdobja, ko ti ne gre prav nič v gol, tekmec pa ti zatrese mrežo prav iz vsake priložnosti. To se zdaj dogaja Rijeki. Nogometaši so izgubili samozavest, v igri ni več opaziti zaupanja. So pa to zelo dobri igralci, ki jim želim, da čim prej prebrodijo krizo in se vključijo v boj za vrh. Da bo prvenstvo vendarle bolj zanimivo.

Ko ste igrali na Hrvaškem, vas je vodil Slovenec, pri Olimpiji pa je ravno nasprotno. Tu je vaš trener Hrvat.

Zanimivo, kajne? Oba imata veliko dobrih lastnosti, od obeh se lahko veliko naučim. Tako od trenerja Keka kot od Bišćana, ki je igral na mojem igralnem položaju zadnjega zveznega igralca. Vsi vemo, kako veliko nogometno ime je in kakšni so njegovi dosežki v karieri. Nam, zlasti zveznim igralcem, je v veliko pomoč. Nenehno nam pomaga z nasveti, s katerimi nam lahko olajša kariero.

Veliko vas je kandidatov, Igor Bišćan pa lahko v enajsterico uvrsti le 11 igralcev. Zaradi tega še toliko bolj grizete na treningih in se dokazujete?

Da. Nekaj dni pred tekmo je težko nekaj delati. Večji poudarek bo na regeneraciji, takšni bodo treningi. Za zdaj nam gre na treningih zelo dobro. Trener je lahko zadovoljen z našim pristopom. Velika konkurenca nas lahko naredi le še boljše. Od sebe lahko povlečeš še več. Če si borben na treningih, se ti to vrne na tekmah.

Kako se bo končala povratna četrtfinalna tekma pokala Slovenije med Mariborom in Olimpijo?

  • Maribor bo zmagal s tako visoko razliko, da bo napredoval.
    17,48 %
    82 glasov
  • Maribor bo zmagal, a vseeno izpadel.
    18,98 %
    89 glasov
  • Dvoboj se bo končal z remijem.
    8,53 %
    40 glasov
  • Olimpija bo tudi na povratni tekmi premagala Maribor.
    55,01 %
    258 glasov
Oddanih 469 glasov

Pet najlepših zadetkov 17. kroga:

Ne spreglejte