Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
10. 11. 2011,
6.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca ZDA

Četrtek, 10. 11. 2011, 6.52

8 let

Handanovič se vede kot pravi vodja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Samir Handanovič bo nogometaš, okoli katerega bo novi selektor Slaviša Stojanovič gradil novo reprezentanco. To je jasno. Tudi Ljubljančan se tega bržčas zaveda, a se vloge vodje vsaj za zdaj izogiba.

Kdo bo po odhodu Roberta Korena kapetan izbrane vrste, je vprašanje, ki si ga zastavlja marsikateri navijač slovenske reprezentance. Kandidata sta le dva. Boštjan Cesar ali Samir Handanovič. Slednji je najboljši slovenski nogometaš zadnjega obdobja, v reprezentanci uživa spoštovanje in podporo. Jasno je, da je od njega odvisno marsikaj. Tako na kot tudi zunaj nogometnega igrišča. Tudi če ga selektor ne bo imenoval za novega kapetana, bo verjetno glavni. Pri 27 letih ima za seboj dovolj izkušen, kakovost ni sporna. Ko je po prvem treningu pod vodstvom Slaviše Stojanoviča prišel v ptujski hotel, so ga nemudoma obdali številni novinarski mikrofoni. Prizor, kakršne sicer vidimo predvsem v tujini. O pereči temi, kapetanskem traku, ni govoril, je pa zato nekaj besed namenil ptujski pripravljalni bazi. Marsikdo je namreč pričakoval, da se bo reprezentanca spet vrnila bližje Ljubljani. Na Brdo pri Kranju.

''Zakaj bi nekaj menjali, če je dobro?,'' se je vprašal vratar Udineseja in nadaljeval: ''Na Ptuju in v Kidričevem se počutimo odlično. V Sloveniji ni nikjer boljših pogojev za trening. Vsaj jaz ne vem, da bi bili.'' Konkretnim odgovorom na vprašanja o menjavi na selektorskem stolčku se je spretno izogibal. ''Za nami je dolgo obdobje pod vodstvom Matjaža Keka. Bilo je uspešno in neuspešno. Igralci nismo pravi naslov za takšna vprašanja. Naše naloge so vezane na igrišče. Vsak od nas mora vedeti, kaj je njegov primarni cilj. Nas se ne tiče, kaj se dogaja drugje. Na igrišču so se dogajale uspešne in neuspešne stvari. Lahko pa rečem, da smo v seštevku v zadnjih petih letih naredili korak naprej za slovenski nogomet,'' je dejal reprezentant, ki se ponaša s 54 nastopi v izbrani vrsti.

O pripravah na tekmo z ZDA pravi: ''Najbolj pomembno je, da vidimo, kaj novi selektor zahteva od nas. Da sledimo njegovim navodilom. Rezultat pa je v nogometu vselej pomemben. Tudi tokrat bo tako. Skušali bomo zmagati. Nikoli ni enako, če zmagaš ali zgubiš,'' svari Handanovič, ki je pred novim reprezentančnim obdobjem optimist. ''Sem. Ne vem, zakaj ne bi bil. Moramo imeti visoke cilje. Cilji morajo ostati visoki. Ne moremo sicer pričakovati, da bomo igrali kot Brazilija, a z borbenostjo in pravim pristopom, z igro na višji ravni in izboljšanjem izvajanj prekinitev gremo lahko naprej. Verjamem, da nam bo uspelo,'' pravi nogometaš, ki je v zadnjem času v odlični formi. O tem, da trenutno ni zraven Korena, Milivoja Novakoviča in Aleksandra Radosavljeviča, pričakovano ni želel preveč razglabljati.

''To so vprašanja za selektorja. Moje mnenje je, da imamo v Sloveniji premajhno bazo igralcev, da bi lahko na veliko menjali stvari. Fantje, ki so bili zraven, so dokazali, da si zaslužijo igrati za Slovenijo. Skupaj smo dosegli velike uspehe. Čas bo pokazal, kaj bodo spremembe prinesle. Najbolj pomembno je, da imamo dovolj časa do prvih tekem v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo,'' pravi Ljubljančan, ki je nekaj besed namenil tudi pomladitvi izbrane vrste. Že akciji z ZDA bodo priključeni nekateri mlajši nogometaši. Če reprezentanca do 21 let ne bi imela pomembne kvalifikacijske tekme, bi jih bilo bržčas še več.

''To ni vprašanje zame, ampak za selektorja. Sam sem vedno za to, da igrajo najboljši. Ni pomembno, ali so mladi ali stari,'' je zaključil Handanovič, ki deluje vse bolj zrelo in pametno. Iz dolgega obdobja igranja na najvišji ravni ter vseh takšnih in drugačnih zgodb, ki jih je doživel v in okoli izbrane vrste, se je marsikaj naučil. Da, zagotovo bo on tisti, ki bo eden ključnih mož za prihodnost slovenskega reprezentančnega nogometa.

Ne spreglejte