Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
14. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Samir Handanović serie A Jan Oblak Jan Oblak PSG Inter

Torek, 14. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Ljubljančan pogreša lovorike

Handanović napada legende Interja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Samir Handanović | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nekdanji slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović namerava podaljšati pogodbo z milanskim Interjem do leta 2021 in se na večni klubski lestvici, kjer med čuvaji mreže po številu nastopov zaseda šesto mesto, povzpeti proti vrhu. Čeprav se zanj zanimajo tudi evropski velikani, njegovo srce bije le za črno-modre.

Slovenija spada med manjše nogometne države. Ni se uvrstila na svetovno prvenstvo v Rusiji, na svetovni jakostni lestvici ne spada med 50 najboljših, med čuvaji mreže pa ima nekaj, o čemer lahko svetovne nogometne velesile le sanjajo.

Ima dva vratarja, ki spadata med najboljše. Jan Oblak to dokazuje pri madridskem Atleticu, kjer je v španskem prvenstvu osvojil že dve lovoriki Zamora, namenjeni vratarju, ki prejme najmanj zadetkov v sezoni.

Inter v stiku z najboljšimi

Inter, ki v tej sezoni ne nastopa niti v evropski ligi, je po 12 krogih serie A neporažen. Zbral je devet zmag in trije remije. | Foto: Reuters Inter, ki v tej sezoni ne nastopa niti v evropski ligi, je po 12 krogih serie A neporažen. Zbral je devet zmag in trije remije. Foto: Reuters Škofjeločan je prvi vratar slovenske reprezentance. Na vratih redno brani šele dve leti, pred tem pa je bil položaj med vratnicama rezervirana za starejšega rojaka Samirja Handanovića. Vrsto let je bil prvi vratar Slovenije, nekaj časa je nosil tudi kapetanski trak. Po izpadu v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 se je poslovil in se posvetil le še klubskim izzivom.

Čeprav je na vratih Interja blestel, izstopal z atraktivnimi posredovanji, zlasti pa ubranjenimi kazenskimi streli, z Milančani ni osvojil še nobene lovorike. Še več. Črno-modri so navkljub številnim dragim okrepitvah osvajali tako skromna mesta, da se po prihodu Handanovića (2012) niso niti enkrat predstavili v ligi prvakov.

Ljubljančan ni skrival razočaranja nad skromnimi dometi klubskega velikana. Prejemal je takšne in drugačne ponudbe, da bi se odpravil drugam in branil za drugega delodajalca, a je ostajal zvest črno-modrim. V tej sezoni ponovno izstopa z odličnimi predstavami.

Tokrat pa ni osamljen, saj gre imenitno tudi soigralcem. Inter je po dvanajstih krogih še neporažen. To je uspelo le še vodilnemu Napoliju, ki ima dve točke prednosti. Črno-modri so na tretjem mestu, saj zaostajajo točko tudi za branilcem naslova Juventusom. Inter se tako poteguje za najvišja mesta, kar se v serie A ni pripetilo že dolgo.

Podaljšal bo pogodbo do junija 2021

Ljubljančan ima za zdaj sklenjeno pogodbo z Interjem do leta 2019, a naj bi bilo do konca leta že drugače. | Foto: Reuters Ljubljančan ima za zdaj sklenjeno pogodbo z Interjem do leta 2019, a naj bi bilo do konca leta že drugače. Foto: Reuters Ima pa milanski klub prednost, saj v tej sezoni za razliko od Napolija, Juventusa, pa tudi rimskega dvojca, Lazia in Rome, ne nastopa v Evropi. To bi lahko izkoristil v svojo prid in se končno okoristil s katero izmed lovorik. Handanović bi jo zelo rad osvojil. Odkar je kot golobradi mladenič zapustil Slovenijo in se preselil v Italijo, sploh še ni osvojil nobene lovorike. Je eden redkih tako vrhunskih vratarjev, ki jih je doletela takšna usoda. Ni pa še rečeno, da bo tako za vse večne čase.

Navijači so začutili, da bi lahko njihovi ljubljenci pokvarili načrte tekmecem že v tej sezoni, podobno razmišljajo tudi nogometaši, ki jih je novi trener Luciano Spalletti preprodil. Noče ostati brez najboljših posameznikov, zato se je zelo razveselil zadnje napovedi, da bo Handanović podaljšal pogodbo z Milančani še za dve leti.

Po novem bi se mu iztekla leta 2021, ko bo Sarma star 36 let. Plača se mu ne bi spreminjala. Na leto bi še naprej prejemal dva milijona evrov in pol, s klubom pa morda nastopal tudi v tako želeni ligi prvakov. Tako poroča torinski športni dnevnik TuttoSport, ki je s tem sprožil veliko ugibanj.

Tolda in Pagliuco lahko prehiti še v tej sezoni

Gianluca Pagliuca je bil pred davnimi leti nepogrešljivi vratar italijanske reprezentance. | Foto: Reuters Gianluca Pagliuca je bil pred davnimi leti nepogrešljivi vratar italijanske reprezentance. Foto: Reuters Francoski mediji tako že napovedujejo, da PSG, ki je to poletje vrgel oko tudi na Oblaka, ne bo mogel skleniti pogodbe z izkušenim slovenskim vratarjem. Handanović naj bi konec tega leta podaljšal sodelovanje z Interjem, s tem pa si bo le še utrdil status med klubskimi legendami. Za zdaj je po številu nastopov med vratarji Interja na visokem šestem mestu. V petih letih je zbral 218 nastopov.

Še v tej sezoni bi lahko prehitel dve klubski legendi, nekdanja italijanska reprezentančna vratarja Francesca Tolda (233) in Gianluco Pagliuco (234). Če bi se 33-letni Slovenec zadržal na vratih Interja do leta 2021, bi ob redni formi zagotovo prehitel tudi Brazilca Julia Cesarja (300). V hrbet bi gledal le še Ivanu Bordonu (383) in velikemu rekorderju Walterju Zengi, ki se je s 473 nastopi podpisal pod rekord, katerega bo v prihodnost zelo težko popraviti.

Handanović bo tako napadal legende Interja. Od desetih vratarjev, ki so najbolj zaznamovali klubsko zgodovino, sta le dva brez osvojenih lovorik. Prvi je Slovenec, drugi pa Angelo Franzosi, ki je branil v četrtem desetletju prejšnjega stoletja. Handanović je trdno odločen, da uresniči dolgoletne želje že prihodnje leto. Če bo Inter izkoristil zgoščen evropski koledar Napolija, Juventusa, Lazia in Rome …

Ne spreglejte