Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
31. 3. 2015,
22.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ND Gorica Parma

Torek, 31. 3. 2015, 22.10

8 let

Goriška bitka dobljena, vojna še zdaleč ne

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometnemu klubu Gorici je zaradi dolgov grozila izguba licence za nastopanje v prvi slovenski ligi v naslednji sezoni, a kot kaže, so se črnemu scenariju v Novi Gorici tik pred zdajci izognili.

Na zadnji marčevski dan je bilo v Novi Gorici vroče, kot že dolgo ni bilo. V torek do polnoči je moralo vodstvo štirikratnega slovenskega prvaka v skladu s procesom licenciranja na Nogometno zvezo Slovenije poslati ustrezne dokumente. Popoldne in zvečer smo klicali za pojasnila o tem, ali jim je uspelo, a odgovorov nismo dobili.

"Zdaj pa res nimam časa še za novinarje in tega ne bi komentiral," nam je popoldne hitro odgovoril predsednik Gorice Robert Vrtovec in dal vedeti, da je zakopan v delo. "Nimam komentarja," in podobno smo slišali tudi od preostalih ljudi v klubu, od nogometašev po hierarhični lestvici navzgor, zato smo pot do odgovorov na številna vprašanja začeli iskati drugje.

Starih dolgov ne bodo reševali

Po informacijah, ki jih imamo, te so seveda neuradne, je Novogoričanom uspelo. Ne zato, ker bi čez noč skočili iz rdečih številk, temveč zato, ker so tisti, ki so jim dolžni, privolili v odlog poplačila zaostalih obveznosti (del dolgov naj bi bil poplačan že aprila, preostali pozneje). Prav zbiranje podpisov vseh dolžnikov je bilo tisto, s katerim so imeli vodilni ljudje primorskega nogometnega ponosa največ dela, a na koncu naj bi se izšlo.

V reševanje kluba so se vključili mestna občina Nova Gorica in nekatera lokalna podjetja. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi bili nekateri lokalni gospodarstveniki pripravljeni pomagati, a pod nekaterimi pogoji.

Dolgov iz preteklosti ne nameravajo poravnati, novo zgodbo želijo začeti z ničle. Z novimi ljudmi, brez Italijanov in predvsem z vizijo, po kateri naj bi se naslonili na domače igralce, nogometnega talenta v tej regiji nikoli ni manjkalo, domač trenerski in tudi vodstveni kader. S kakšnim letnim proračunom, ni jasno.

Za zdajšnjega predsednika Vrtovca v tej zgodbi ne bi bilo več prostora, a to ne pomeni, da se bo poslovil že zdaj. Kot smo izvedeli, naj bi uprava, ki bi lahko nadomestila zdajšnjo, vztrajala pri tem, da bo v klub prišla šele takrat, ko bo natanko jasno, kolikšen je dolg, in bo dobila zagotovila, da se ne bodo pojavile morebitne nove terjatve. Tako naj bi se po enem izmed scenarijev zdajšnji predsednik od ljudi, ki vodijo klub, poslovil, ko bo vse črno na belem.

Dolg je 600 tisoč, terjatve pa 700 tisoč evrov

In kakšen je dolg Gorice? Nogometaši, trenerski štab, nekateri preostali ljudje v klubu in dobavitelji plačil niso dobili že osem mesecev. Tudi Italijani, ki so bili (in so nekateri še) v Gorici. Dolg naj bi znašal 600 tisoč evrov, a je, zanimivo, manjši od terjatev, ki jih imajo Novogoričani do Parme, s katero so pred meseci končali kratko, neuspešno sodelovanje. Propadajoči italijanski prvoligaš, ki v zadnjih tednih polni medijski prostor na Apeninskem polotoku in drugje, naj bi bil dolžan 700 tisoč evrov.

Vprašanje pa je, ali bodo v Gorici ta denar sploh videli. Usoda Parme, ki je v novi sezoni prav gotovo ne bo več med italijansko nogometno elito, gre lahko v dve smeri.

Ena je kontroliran stečaj, ki bi jo ohranil v drugi ligi, a njenih dolgov do upnikov, med njimi tudi Gorice, ne bi izbrisal. Drugi je popoln bankrot, po katerem bi Novogoričani na denar Italijanov lahko pozabili. Kaj bi to pomenilo za njihovo prihodnost, ne moremo napovedati, a jasno je, da bi bilo težko.

Trenj in raznoraznih zgodb bo v primorskem nogometnem ponosu v prihodnosti prav gotovo še veliko. Bitka je dobljena, a vojna še zdaleč ne, lahko ugotovimo.

Ne spreglejte