Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
7. 11. 2017,
11.11

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Poljska Goran Cvijanović Korona Kielce NK Maribor NK Maribor Matjaž Kek NK Olimpija NK Olimpija Dušan Kosić NK Rijeka NK Celje

Torek, 7. 11. 2017, 11.11

4 leta, 1 mesec

Goran Cvijanović

Po dolgem času uživa v nogometu in nosi Maribor v srcu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Goran Cvijanović | Foto Twitter

Foto: Twitter

"Nisem še za staro šaro," poudarja 31-letni Goran Cvijanović. V poljskem prvenstvu igra šele nekaj mesecev, a je z vedno boljšimi predstavami že pomagal Koroni Kielce do naziva najbolj pozitivnega presenečenja sezone. Če bo nadaljeval v takšnem slogu, bi se lahko po dolgem času znašel tudi na reprezentančnem seznamu. Primorec noče prehitevati zadev, ampak iti korak za korakom.

V zadnjih letih si športni zanesenjaki ob omembi poljskega mesta Kielce najhitreje prikličejo v spomin rokometno ekipo. V njej igra veliko Slovencev, lani pa so postali evropski prvaki. Letos je v mestu z okrog 200 tisoč prebivalci čutiti dodatno evforijo. Tokrat so v glavni vlogi nogometaši Korone, ki se kljub slabšim napovedim odlično kosajo z najboljšimi poljskimi klubi in v prvenstvu zasedajo visoko mesto. Čeprav nimajo največjega štadiona in proračuna, so več kot dostojno upirajo poljskim velikanom.

Najboljši strelec Korone

Prvič po treh letih in pol je na eni tekmi dosegel dva zadetka. | Foto: Twitter - Voranc Prvič po treh letih in pol je na eni tekmi dosegel dva zadetka. Foto: Twitter - Voranc V zadnjih tednih je zelo razigran izkušeni Slovenec, ki je dres Korone oblekel sredi poletja, nato pa iz tedna v teden nizal boljše predstave. Na zadnjih treh nastopih so padli tekmeci s skupnim rezultatom 9:0. Zaglebie so premagali z 1:0, Lechio s 5:0, Slask pa s 3:0! 

Korona je zelo vroča. Neporažena je že osem tekem zapored. Na zadnji tekmi je Goran Cvijanović dosegel dva zadetka in bil junak prepričljive zmage. To mu je uspelo prvič, odkar igra na Poljskem. Nazadnje se je na eni tekmi dvakrat med strelce vpisal pred tremi leti in pol, ko je branil barve Maribora.

Če bo nadaljeval takšno formo, v ekipi si je že zagotovil status osrednjega izvajalca kazenskih strelov, bi lahko dočakal tudi mejnik v karieri. Trojček. "Hat-trick? To bi bilo prekrasno. V karieri ga še nisem dosegel," je zaupal najboljši strelec Korone v tej sezoni. 

Obožuje novo vlogo

Novopečeni očka je z 31 leti najstarejši igralec v enajsterici Korone. | Foto: Vid Ponikvar Novopečeni očka je z 31 leti najstarejši igralec v enajsterici Korone. Foto: Vid Ponikvar Z zadnjimi predstavami je zelo zadovoljen. Priznal je, da tako vesel ni bil že nekaj let. Kako tudi ne bi bil, saj se mu je poleti rodila hčerka. Odkar je oče, igra imenitno. Zaradi reprezentančnega premora je končno dočakal nekaj dni počitka. Ne bo jih izkoristil za obisk domovine, ampak bo z družino ostal na Poljskem. Malce bo raziskoval okolico, se podal v Krakov in nabiral energijo za nadaljevanje sezone, v kateri so navijačem Korone zrasla krila.

"Vse se je izšlo. Od ekipe, načina igre, kjer sem se dobro našel na novem igralnem mestu. Trener mi zaupa. Čeprav spadamo med manjše klube, se v klubu dobro razumemo. Smo odlična klapa, kar se opazi tudi pri rezultatih, ki niso naključje. Res igramo dobro. Morda je Gornik strelsko še učinkovitejši, a iz poljskih medijev, kolikor pač razumem jezik, je razbrati, da v tem trenutku igramo najlepši nogomet na Poljskem," se je pohvalil.

Znašel se je v idealni enajsterici 15. kroga:

Vloga ofenzivnega zveznega igralca, ki stoji tik za soigralci v napadu, se je izkazala za zadetek v polno. "Zdaj imam več napadalnih vlog. To mi je všeč," bo skušal zadržati ritem, s katerim para živce tekmecem. Dosegel je že štiri zadetke, vedno več navijačev Korone pa meni, da bi si Primorec s takšno formo prislužil tudi poziv v državno vrsto.

Sodelovanje s selektorjem Srečkom Katancem ni trajalo dolgo. | Foto: Vid Ponikvar Sodelovanje s selektorjem Srečkom Katancem ni trajalo dolgo. Foto: Vid Ponikvar

"Kaj pa vem. Skušam ostati realen. Bil sem v Kuvajtu, od koder se je bilo težko prebiti v reprezentanco, nato sem igral za Celje. S to formo se morda lahko spet nadejam vpoklica. Bil bi zelo zadovoljen, če bi ga dočakal. Do naslednje akcije bo še veliko časa. Grem raje korak za korakom. Nočem prehitevati zadev," se zaveda, da slovenska reprezentanca za razliko od mnogih ta mesec ne bo igrala tekem. Termin je rezerviran zlasti za osem udeležencev dodatnih kvalifikacij za SP 2018, nekatere izbrane vrste bodo igrale prijateljske tekme, slovenska, ki še čaka na novega selektorja, pa bo mirovala.

Poljaki so nori na simpatičen način

Robert Lewandowski je prvi zvezdnik poljske reprezentance, ki bo prihodnje leto nastopila na SP 2018 v Rusiji. | Foto: Sportida Robert Lewandowski je prvi zvezdnik poljske reprezentance, ki bo prihodnje leto nastopila na SP 2018 v Rusiji. Foto: Sportida Poljska reprezentanca bo v petek odigrala dvoboj z Urugvajem. Pomerili se bosta ekipi, ki sta si zagotovili nastop v Rusiji, v Varšavi pa se obeta spektakel.

"Poljaki s srcem in dušo živijo za reprezentanco. Domače tekme igrajo na nacionalnem štadionu v Varšavi, ki je vedno poln do zadnjega mesta. Živijo za nogomet. V narekovajih bi lahko dejal, da so glede tega nori. Na simpatičen način," je vesel, da si služi nogometni kruh v okolju, kjer je prisotna velika strast do nogometa.

Klub iz Kielc ima velike cilje. Sploh po spremembah, ki so nastopile aprila, ko je v klub vstopil svež kapital. "Novi investitorji iz Nemčije so klubu vcepili novo miselnost. Zdaj se čuti nemška mentaliteta, organizacijo kluba skušajo dvigniti na višjo, še bolj urejeno raven. Pojavljajo se še določene pomanjkljivosti, a jih je vedno manj," je pohvalil delodajalce.

Navdušen nad marsičem

V Sloveniji je branil barve Gorice, Maribora in Celja, Poljska pa je po Kuvajtu in Hrvaški tretja tuja država, kjer si služi nogometni kruh. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V Sloveniji je branil barve Gorice, Maribora in Celja, Poljska pa je po Kuvajtu in Hrvaški tretja tuja država, kjer si služi nogometni kruh. Foto: Urban Urbanc/Sportida Neporažen je že osem tekem zapored. Bilo bi še boljše, a so v začetku sezone imeli malce smole, bilo je tudi preveč neizkoriščenih priložnosti. V Koroni tesno sodeluje s trenerjem Ginom Lettierijem. Je Italijan, a prihaja iz nemško govorečega dela Švice. Ker mu je poljski jezik tuj, podobno kot Cvijanoviću, se najraje pogovarjata v italijanskem jeziku, ki Šempetrčanu ne predstavlja težav.

Na Poljskem je navdušen nad marsičem. Nad odnosom medijev do nogometa, številom gledalcem na tribunah, zlasti pa nad bučnimi navijači. "Pred tekmo z Wislo nas je na treningu obiskalo in bodrilo 300 navijačev. Prižgali so bakle in nam skušali dopovedati, kako pomembna tekma je pred nami.  Pomagalo je. Vrnili smo jim z zmagama v pokalu in prvenstvu," je izpostavil veliko tekmovalnost med kluboma iz Kielc in Krakova, ki ima tudi tragično ozadje, saj je v navijaških obračunavanjih pred leti izgubil življenje eden izmed njihovih mladih privržencev.

Kdo igra v prvi poljski ligi?

Goran Cvijanović (Korona Kielce)
Sandi Arčon (Gornik Zabrze)
Matic Fink (Cracovia Krakov)
Boban Jović (Slask Vroclav)
Uroš Korun (Piast Gliwice)
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice)
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok)

Pet stopničk nad slovensko ligo

Na Poljskem se dokazuje sedem Slovencev. Nekdanji branilec Olimpije Nemanja Mitrović je z Jagiellonio na lestvici tik nad Korono. | Foto: Twitter - Voranc Na Poljskem se dokazuje sedem Slovencev. Nekdanji branilec Olimpije Nemanja Mitrović je z Jagiellonio na lestvici tik nad Korono. Foto: Twitter - Voranc Slovencev je na Poljskem vedno več. V prvi ligi jih igra kar sedem. "Lahko rečem, da smo jim zanimivi, ker smo delavni, a na neki način tudi bolj poceni igralci. Če primerjam poljsko ligo s slovensko, ki je v zadnjih dveh letih medijsko ogromno napredovala, je tukaj nogometno dogajanje še pet stopničk višje. Prenosi, analize, komentarji, snemanja pred tekmami, intervjuji, odlični štadioni … Pogoji so na višji ravni. Poljska je seveda večja država. Ko sem prišel v klub, sem bil pozitivno presenečen nad medijskim pompom. Poljaki v tem skušajo posnemati Nemce in Italijane," je priznal, da uživa v ogromni slovanski deželi.

Ko je poleti zapustil Celje, ki je obrnilo nov list v klubski zgodovini in se razšlo z nekonkretnimi ukrajinskimi investitorji, si je želel le enega. "Dejal sem si, da moram nadaljevati kariero v urejenem okolju, kjer bom lahko dokazal, da še nisem za staro šaro. Dobro sem se odločil. Ljudje v klubu so zelo zadovoljni z mano. Želim tako nadaljevati, hkrati pa verjamem, da sem lahko še boljši," je optimist. Je najstarejši igralec v ekipi, zato od njega pričakujejo, da bo na igrišču vodja ekipe. "To mi uspeva. Zadovoljen sem, to je krasna vloga," izžareva zadovoljstvo.

Kar je bilo pred tem, je že pozabil

Mariborski klub nosi globoko v soncu, čeprav ga je vodstvo kluba pred leti "degradiralo" v drugo ekipo. | Foto: Vid Ponikvar Mariborski klub nosi globoko v soncu, čeprav ga je vodstvo kluba pred leti "degradiralo" v drugo ekipo. Foto: Vid Ponikvar Ujel je strelsko formo, s katero je nazadnje plenil pozornost v dresu Maribora. "Morda je tako videti, a tudi na Reki sem imel kar nekaj dobrih trenutkov," je spomnil na obdobje, ko je sodeloval z Matjažem Kekom na Hrvaškem.

"Zdaj se počutim spet zadovoljnega. Uživam v igri. Kar je bilo pred tem, sem že pozabil. Raje grem naprej. Pred mano so najlepša leta. Treba se je pripraviti na naporen mesec. Najprej povratna četrtfinalna pokalna tekma, nato še šest tekem v prvenstvu."

Sledil bo zimski premor, ki ga bo Korona Kielce prekinila s pripravami v Turčiji. Morda tam sreča tudi katerega izmed rojakov. "Seveda pogrešam slovenski nogomet. Rad bi videl svoje nekdanje soigralce. Lepo bi bilo, čeprav ne vem, ali bo kdo razen Maribora sploh odšel v Turčijo. Morda še Domžale in Olimpija, ne vem. To je, žal, realnost slovenskega nogometa," v katero se je prepričal v zadnjih sezonah, ko je najprej igral za Gorico, nato pa Celje, v klubih, ki se po plačilni moči ne moreta primerjati z Olimpijo ali Mariborom.

Maribor prvi kandidat za naslov

Bo še kdaj zaigral v državnem dresu? | Foto: Vid Ponikvar Bo še kdaj zaigral v državnem dresu? Foto: Vid Ponikvar Dogajanje v Prvi ligi Telekom Slovenije še spremlja, čeprav ima za to manj časa, kot bi si mislil. Gostovanja na Poljskem zahtevajo več časa, veliko obveznosti je tudi s hčerko. Če bi ostal v Celju, bi ga vodil Dušan Kosić. "Pod njegovim vodstvom je Olimpija igrala najlepši nogomet. Imela je rep in glavo," se spominja Ljubljančana, ki zdaj vodi klub v knežjem mestu. V soboto bo zanimivo v Stožicah, saj se bosta v uvodnem dejanju četrtfinala pokala Slovenije udarila večna tekmeca. Cvijanović se že veseli, da si bo lahko ogledal dvoboj.

"Zanimivo bo. Trije derbiji bodo v enem mesecu, a to ne bo prvič. Bomo videli. Zame je favorit za naslov prvaka Maribor. Ima mehanizem, sistem, po katerem že tako širokemu kadru priključuje po dva, tri igralce. Ve, kaj dela in kaj potrebuje, če igra na treh frontah. To se pozna," je prepričan, da bi lahko vijolice ubranile naslov prvaka.

Nikoli si ni zapiral vrat NK Maribor

Nekdanji klub Maribor spremlja tudi v ligi prvakov. Visok poraz z 0:7 proti Liverpoolu je doživel kot splet nesrečnih okoliščin. Pa ga takrat, ko spremlja Maribor v ligi prvakov, kaj zasrbijo podplati in se vpraša, da bi to lahko doživljal tudi on, če bi ostal v mestu ob Dravi? "Nikoli si nisem zapiral vrat. Kaj pa se bo dogajalo v prihodnje, ne moramo vedeti. Maribor bo vedno nosil posebno mesto v mojem srcu," je zaupal.

Poljsko prvenstvo:

1. Gornik Zabrze 15 tekem – 29 točk
2. Legia Varšava 15 – 28
3. Jagiellonia Bialystok 15 – 26
4. Korona Kielce 15 – 25
5. Lech Poznan 15 – 24
6. Wisla Krakov 15 – 24
7. Zaglebie Lubin 15 – 23
8. Wisla Plock 15 - 20
...

Poleti, ko je zapuščal Celje, ni prejel njegove ponudbe, bile pa so iz tujine, med njimi tudi nekatere izmed bolj divjih, eksotičnih nogometnih držav. Tja ga, tudi zaradi krajše epizode v Kuvajtu, ni mikalo. Želel je iti v urejeno okolico in se na Poljskem prerodil. "Tu lahko vsak premaga vsakega. To se vidi tudi po lestvici, saj so majhne razlike," je opisal dodatno draž poljskega prvenstva. In to je še eden izmed dodatnih razlogov, da spet uživa v nogometu. 

Ne spreglejte