Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 4. 2016,
13.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Gianni Infantino #PanamaPapers Hugo Jinkis FIFA UEFA

Sreda, 6. 4. 2016, 13.49

6 let, 7 mesecev

Komaj postal predsednik Fife, pa je že izbruhnila afera

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je pred dobrim mesecem dobila novega predsednika. Najvplivnejšo nogometno organizacijo vodi Švicar Gianni Infantino, ki se že otepa prvih obtožb o koruptivnih dejavnostih, saj se njegovo ime pojavlja v aferi Panamski dokumenti.

Globalna akcija Panamski dokumenti (PanamaPapers) je dvignila veliko prahu. Med imeni, ki naj bi sodelovala pri pranju denarja in okoriščanju v davčnih oazah, se je znašel tudi Gianni Infantino. Ko je pred dobrim desetletjem pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) opravljal vlogo direktorja pravne službe, se je (so)podpisal na nekatere pogodbe z argentinskim podjetjem Cross Trading, ki je kupilo televizijske pravice za prenose dvobojev lige prvakov, pokala Uefa ter evropskega superpokala med letoma 2003 in 2006. Po sklenjenem poslu jih je za skoraj trikrat višjo ceno hitro prodalo ekvadorski medijski mreži Teleamazonas.

Lastnik podjetja Cross Trading, ki je posle opravljal v pacifiški davčni oazi Niue, je Argentinec Hugo Jinkis. Lani je bil v veliki akciji - to so sprožili ameriški tožilci in poskbeli za potres pri Fifi - obtožen nepravilnosti ter pranja denarja pri prodaji televizijskih pravic. Trenutno je v hišnem priporu v Argentini.

Uefa zanikala kršitev zakona

Infantino je v pogovoru za angleški Sky News poudaril, da je zgrožen. "Ne bom dovolil, da nekateri mediji dvomijo o moji integriteti, saj je Uefa razkrila vsa dejstva v zvezi s temi pogodbami," je dejal Švicar, ki je leta 2009 postal generalni sekretar Uefe. Uefa je zanikala kakršnokoli kršitev zakona v omenjenih postopkih s podjetjem Cross Trading.

Švicar Gianni Infantino je konec februarja zasedel položaj predsednika Fife. | Foto: Švicar Gianni Infantino je konec februarja zasedel položaj predsednika Fife.

Ko je Infantino prevzel položaj predsednika Fife, je napovedal boj proti koruptivnim dejavnostim, ki so v zadnjih letih očrnile ugled svetovne krovne organizacije. Želi zajeziti izbruh afer in aretacij vplivnih funkcionarjev, v teh dneh pa se otepa prvih povezav s koruptivnimi dejanji.

Panamski dokumenti

Skupina novinarjev z vsega sveta, združena v Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), te dni razgrinja nove razsežnosti korupcije globalne elite na temelju notranjih podatkov panamske pravne družbe Mossack Fonseca, ki izvaja registracijo podjetij v davčnih oazah. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov, slavnih ter drugih posameznikov in podjetij. Afera je izbruhnila, ko je anonimni vir novinarju nemškega časnika Süddeutsche Zeitung posredoval več kot 11 milijonov dokumentov družbe Mossack Fonseca.

Ne spreglejte