Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
21.27

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Lille Nica Monaco PSG Ligue 1 Luka Elsner Le Havre francosko prvenstvo

Nedelja, 29. 10. 2023, 21.27

6 mesecev

FRANCOSKO PRVENSTVO, 10. KROG

Navijači v Marseillu napadli avtobus Lyona, veliki derbi je odpovedan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
PSG Kylian Mbappe | Hicham Boudaoui je zadel za zmago Nice. | Foto Reuters

Hicham Boudaoui je zadel za zmago Nice.

Foto: Reuters

Nedeljski veliki derbi med Marseillom in Lyonom je bil prestavljen. Navijači Marseilla so s kamenjem napadli avtobus nogometašev Lyona, razbili eno od šip, steklo pa je nato poškodovalo trenerja gostujočega moštva Fabia Grosa. Tekmo so delegati prestavili. Nogometaši Nice so za uvod v deseti krog francoske lige z 1:0 slavili v Clermontu. V soboto se je izkazal tudi Lens. Nantes je premagal s kar 4:0. PSG se je po veliki zmagi nad Milanom v ligi prvakov (3:0) podal na gostovanje k Brestu, a v nedeljo opoldne tri točke osvojil šele z golom Kyliana Mbappeja v 89. minuti (3:2). Marco Bizot mu je branil enajstmetrovko, a je nato odbito žogo le pospravil v gol. Do tega kroga vodilni Monaco je z 0:2 izgubil proti Lillu.

Fermin Lopez FC Barcelona
Sportal Šeškovi se niso ustrašili navijačev Zvezde. Oblak dobil prva dva gola.

Nedeljski derbi v Marseillu so pokvarili navijači domače ekipe, ki so s kamenjem napadli avtobus nogometašev Lyona, pri tem pa poškodovali njihovega trenerja. Črepinje so ga porezale po obrazu, zaradi navijaških neredov pa je bila tekma prestavljena. Za zdaj ni znano, kdaj, če sploh, se bo odvila, povsem mogoče je, da bo Lyon zmago zabeležil za zeleno mizo. Fotografije okrvavljenega Grossa so zaokrožile po svetu, pri napadu navijačev naj bi jo lažje skupil tudi Italijanov pomočnik. Marseille je sicer z 12 točkami deveti na prvenstveni lestvici, Lyon je povsem na dnu, letos je še brez zmage.

"Upoštevali smo mnenje ekipe Lyona, ki tekme ni sposobna odigrati," je na izredno sklicani novinarski konferenci dejal sodnik derbija Francois Letexier. "Med kriznim sestankom po incidentih, ki so se zgodili zunaj Velodroma, igralci Lyona glede na okoliščine niso želeli odigrati tekme. Po posvetovanju z Marseillem in javnimi organi smo tekmo prestavili. Zdaj bo tekmovalna komisija odločila o usodi te tekme z uporabo 544. člena tekmovalnih pravil," pa je v uradni izjavi sporočilo vodstvo lige.

"To so povsem nesprejemljivi dogodki. Moje misli so s Fabiom Grossom, ki ga zelo spoštujem in dobro poznam. Šel sem do njega takoj, ko sem lahko, in videl, v kakšnem stanju je bil," je v izjavi kluba iz Marseilla dejal njegov predsednik Pablo Longoria.

Ministrica za šport: Ti posnetki so odvratni

"Ti posnetki so odvratni. Videti tako kamenjan avtobus, okrvavljen obraz Fabia Grossa ... To so nesprejemljiva dejanja, ki so v nasprotju z vrednotami nogometa in športa," pa je povedala francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera. "Upam, da bodo hitro preiskali dogodek, odkrili storilce in jih strogo kaznovali."

Mbappe zapravil enajstmetrovko, a vseeno rešil PSG

Edini gol za šesto zmago Nice v tej sezoni je v 74. minuti dosegel Hicham Boudaoui. Zmaga Nice proti Clermontu bi bila lahko še višja, a je Gaetan Laborde v 37. minuti zapravil strel z bele pike.

Lille je igral proti do tega kroga vodilnemu Monacu in po golih Portugalca Ivana Cavaleira (31.) ter Bafodeja Diakiteja (41.) zmagal z 2:0, Montpellier pa je s 3:0 dobil dvoboj s Toulousom. Nica ima 22 točk, točko zaostaja PSG, dve Monaco na tretjem mestu, štiri pa četrtouvrščeni Lille.

PSG je po manj kot pol ure igre vodil z 2:0, nato pa zmagali prav ob koncu tekme po kazenskem strelu. Najprej sta za goste zadela Warren Zaire-Emery (16.) in Kylian Mbappe (28.), Steve Mounie (43.) in Jeremy Le Douaron (52.) sta nato izenačila. V 89. minuti je po posredovanju VAR zaradi padca Randala Kola Muanija v kazenskem prostoru sodnik dosodil enajstmetrovko, ki jo je streljal Mbappe. Vratar Marco Bizot je najprej ubranil njegov poskus, a se je žoga znova odbila do francoskega zvezdnika, ki jo je nato poslal v mrežo in postavil končni izid.

Le Havre, ki ga vodi slovenski trener Luka Elsner, je v Metzu remiziral z 0:0 in je z 11 točkami na 13. mestu prvenstvene razpredelnice.

Francosko prvenstvo, 10. krog:

Petek, 27. oktober:

Sobota, 28. oktober:

Nedelja, 29. oktober:

Lestvica:

Najboljši strelci:

10 – Mbappe (PSG)
6 – Adams (Montpellier),
5 – Al-Tamari (Montpellier), Mostafa Mohamed (Nantes), Ben Yedder (Monaco)
4 – Alioui (Le Havre), Golovin (Monaco), Teuma (Reims)

Manchester United poklon Bobby Charlton
Sportal Poklon legendi Manchestra in trdo prigarana zmaga, olajšanje tudi za Arsenal
Ne spreglejte