Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 6. 2016,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Natisni članek

Copa America Lionel Messi Lionel Messi nogomet Luis Suarez

Sreda, 15. 6. 2016, 10.45

6 let, 7 mesecev

45. Copa America, 3. krog

Messi zaman lovil Batistuto, Argentina boljša brez njega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Messi

Na 45. južnoameriškem prvenstvu so v četrtfinale uvrstili ZDA, Kolumbija, Peru, Ekvador, Mehika, Venezuela, Argentina in Čile. Južnoameriški prvak se je v četrtfinale uvrstil po zmagi nad Panamo. Nogometni velesili Brazilija in Urugvaj sta izpadli že po skupinskem delu.

V skupini D sta si pot v izločilne boje zagotovila Argentina in Čile. Finalista zadnjega južnoameriškega prvenstva, ki ga je lani dobil Čile, sta se uvrstila v četrtfinale. Gavči so si napredovanje zagotovili že po dveh nastopih, tako da je lahko selektor Gerardo Martino na zadnji tekmi, ko je na štadionu CenturyLink Field v Seattlu na drugi strani stala neprepričljiva Bolivija, spočil nekatere zvezdnike. Kapetan Lionel Messi je po treh zadetkih, s katerimi se je znesel nad Panamo, sprva spremljal dvoboj s klopi, v igro pa vstopil v drugem polčasu.

Vsi zadetki so padli že v uvodnih 33 minutah. Mrežo Bolivije je načel zvezdnik Tottenhama Erik Lamela, nato je v polno zadel Ezequiel Lavezzi, ki se je pozimi iz Pariza preselil na Kitajsko, za piko na i pa prispeval še podajo branilcu Victorju Cuesti, ki je poskrbel za končnih 3:0. V drugem delu se je Messi skušal vpisati med strelce. Če bi se, bi dosegel 54. gol v državnem dresu in izenačil strelski rekord Argentine, ki si ga lasti Omar Gabriel Batistuta.

Argentina želi po 23 letih osvojiti južnoameriški naslov. To bi bila njena prva velika lovorika po letu 1993. Lani so izgubili v finalu Copa Americe, leta 2014 pa na sklepnem dejanju na SP v Braziliji.

Čile si je napredovanje zagotovil po zmagi s 4:2 nad Panamo. Po dvakrat sta v polno zadela Eduardo Vargas in Alexis Sanchez. Prvi v prvem, drugi v drugem polčasu.

Urugvaj osvojil le tretje mesto

Urugvaj je ostal brez napredovanja. | Foto: Urugvaj je ostal brez napredovanja. V skupini C sta Mehika in Venezuela na tekmi zadnjega kroga skupinskega dela odločali o prvem mestu. Dvoboj se je končal brez zmagovalca (1:1), kar je ustrezalo Mehičanom, ki so zadržali vodilni položaj, saj imajo boljšo razliko v zadetkih od Venezuele. 

Urugvaj je na zadnjem nastopu končno okusil sladkost zmage. S 3:0 je nadigral Jamajko, ki je bila za razred slabša od tekmecev v skupini, čeprav njene barve brani tudi kapetan angleškega prvaka Leicester Cityja Wes Morgan. Dvakratni svetovni prvaki so si s tolažilno zmago vsaj malce napolnili ponos po hudem razočaranju, ko so iz boja za medalje izpadli že po skupinskem delu. Prvi zvezdnik Urugvaja Luis Suarez ni odigral niti tretje tekme. Zaradi zdravstvenih težav je soigralce ponovno spremljal le s klopi za rezervne igralce. 

 Odzivi brazilskega selektorja po izpadu.

Brazilci so nepričakovano končali tekmovanje že po prvem delu. | Foto: Brazilci so nepričakovano končali tekmovanje že po prvem delu. Brazilija po spornem zadetku potegnila kratko

V skupini B je kratko potegnila svetovna nogometna velesila Brazilija. Na tretjem nastopu jo je premagal Peru in si zagotovil napredovanje v četrtfinale. Izbranci Carlosa Dunge po bolečem porazu na štadionu Gillette v Foxboroughu nadaljujejo niz skromnih dosežkov na velikih tekmovanjih.

Lani so na Copi Americi v Čilu so izpadli v četrtfinalu, na SP 2014 pa so na domačih tleh osvojili četrto mesto in se v polfinalu osramotili proti poznejšemu prvaku Nemčiji z 1:7. Avgusta bodo skušali prvič v zgodovini osvojiti zlato olimpijsko medaljo, a se navijači bojijo, da bi lahko doživeli nov neuspeh. Takrat jim bo pomagal tudi prvi zvezdnik Neymar, ki ni pomagal soigralcem na južnoameriškem prvenstvu v ZDA.

Peru je premagal Brazilijo prvič po sušnih 31 letih. Selecao je v skupini B dosegel sedem zadetkov, prav vse proti skromnemu Haitiju, proti Ekvadorju in Peruju pa so brazilski napadalci streljali s praznimi naboji. Na zadnji tekmi je najlepši priložnosti za favorite iz domovine sambe zapravil Gabriel Barbosa, za Peru pa je zadel Raul Ruidiaz. Kamere so pokazale, da je žogo v mrežo spravil s pomočjo roke, a so sodniki priznali zadetek. Brazilci, osemkratni južnoameriški prvaki, so nazadnje brez izločilnega dela na Copa Americi ostali leta 1987.

ZDA proti Ekvadorju, Kolumbija s Perujem

Američani so napredovali med najboljših osem. | Foto: Američani so napredovali med najboljših osem. Gostitelji, nogometaši ZDA, so se v Philadelphii pomerili s Paragvajem. Edini in odločilni gol na štadionu Lincoln Field je v 26. minuti dosegel Clint Dempsey. V drugem polčasu so imele ZDA veliko dela, da so ubranile vodstvo, potem ko je bil v 48. minuti izključen DeAndre Yedlin, a gostitelji so tudi s pomočjo domačih navijačev zdržali.

Druga tekma v Houstonu je bila po zmagi ZDA le še revialnega značaja. Kolumbija si je četrtfinale priigrala že po uvodnih zmagah in Kostarika je bila brez možnosti za napredovanje. Kljub temu pa so zadnji vendarle dosegli častno zmago s 3:2 (2:1). Za Kostariko sta zadela Johan Venegas (2.) in Celso Borges (58.), Kolumbijec Frank Fabra pa je v 34. minuti z avtogolom poskrbel za tretji gol. Za Kolumbijo je Fabra pred tem zadel v sedmi minuti, v 73. je končni izid postavil Marlos Moreno. 

Četrtfinalni pari so ZDA – Ekvador, Kolumbija – Peru, Argentina – Venezuela in Mehika – Čile.

Skupina A:

Nedelja, 12. junij:
ZDA : Paragvaj 1:0 (1:0)
Dempsey 22./11-m.; R.K.: Yedlin 48./ZDA

Kolumbija : Kostarika 2:3 (1:2)
Fabra 6., Moreno 73.; Venegas 2., Fabra 34./a.g., Borges 58.

 

 

Skupina B:

Ponedeljek, 13. junij:
Ekvador : Haiti 4:0 (1:0)
E. Valencia 11., Ayovi 20., Noboa 57., A. Valencia 78. 

Brazilija : Peru 0:1 (0:0)
Ruidiaz 75.

 

Skupina C:

Torek, 14. junij:
Mehika : Venezuela 1:1 (0:1)
Corona 80.; Velazquez 10.

Urugvaj : Jamajka 3:0 (1:0)
Hernandez 21., Watson 67./ag., Corujo 90. 

 

Skupina D:

Sreda, 15. junij:
Čile : Panama 4:2 (2:1)
Vargas 15., 43., Sanchez 50., 89.; Camargo 5., Arroyo 75. 

Argentina : Bolivija 3:0 (3:0)
Lamela 13., Lavezzi 15., Cuesta 33.

Ne spreglejte