Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
31. 7. 2013,
6.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

APOEL Nikozija NK Maribor NK Maribor

Sreda, 31. 7. 2013, 6.48

8 let

Ciprčani so od Maribora uspešnejši, bogatejši, izkušenejši …

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes se bosta v prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov pomerila APOEL iz Nikozije in Maribor. Primerjava med kluboma? Ciprski prvak je boljši v vseh pogledih.

Medtem ko je bil APOEL ustanovljen daljnega leta 1926, zgodovina mariborskega kluba seže v leto 1960. Tudi po številu lovorik se Maribor, ki je sicer najuspešnejši slovenski klub, ne more primerjati z Apoelom. Kar 53 jih je do zdaj zbral najuspešnejši ciprski klub, Maribor je trenutno pri 22.

Uspehi, ki so jih do zdaj v Evropi beležili Ciprčani, so prav tako bolj odmevni od tistih, s katerimi se lahko pohvali Maribor. Največji je seveda nedavni – iz sezone 2011/12 –, ko so igrali kar v četrtfinalu lige prvakov. V tem tekmovanju so nastopali še enkrat, v sezoni 2009/10, ko so prišli do treh remijev in četrtega mesta v skupinskem delu ter prav tako navdušili. Največji uspeh Maribora je še vedno iz sezone 1999/00, ko so prišli do skupinskega dela najbolj pomembnega evropskega klubskega tekmovanja in prav tako zasedli četrto, zadnje mesto, in ob tem osvojili štiri točke. Po številu evropskih tekem, ki so jih odigrali, prav tako prednjačijo Ciprčani, a tukaj je razlika manjša. Postavljajo se s 136, Maribor jih ima 30 manj. Na evropski klubski lestvici je APOEL na 65. mestu, Maribor pa na 156.

Zdajšnje moštvo ciprskega prvaka je tudi približno 50 odstotkov dražje od mariborskega, približno za toliko več je na nogometni tržnici trenutno ocenjen tudi najdražji nogometaš Apoela v primerjavi z najdražjim Mariborčanom.

V praktično vseh delih so Ciprčani torej boljši od Maribora, a to na igrišču seveda ne pomeni veliko. Tam so Marcos Tavares in soigralci v zadnjih letih že večkrat dokazali, da lahko premagajo vsakogar. Upajmo, da bo tudi tokrat tako.

Ne spreglejte