Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2016,
19.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA regionalna liga nogomet

Petek, 16. 12. 2016, 19.42

6 let, 6 mesecev

Čeferin: O Balkanski ligi še nič odločenega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Aleksander Čeferin | Foto Reuters

Foto: Reuters

V zadnjih dneh se je veliko govorilo o tem, da bo že čez dve leti zaživela regionalna nogometna liga na območju nekdanje Jugoslavije. Eden izmed makedonskih funkcionarjev Vasko Dojčinovski je pred dnevi celo dejal, da je denar za ligo zagotovljen. Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin pa te trditve zavrača.

"Ni resnice v govoricah in zapisih, da je Uefa pred ustanovitvijo tako imenovane Balkanske lige. V nasprotju z zapisi v nekaterih medijskih člankih noben izmed Uefinih organov še ni sprejel odločitve o ustanovitvi takšnega tekmovanja. Domača tekmovanja so temelj nogometa v Evropi. Čeprav je bilo v nekaterih primerih govora o prehodnih tekmovanjih, v tem trenutku nimamo nobenega konkretnega primera v odločanju. Takšna ideja ali odločitev bi bila obravnavana s strani Uefe zgolj v primeru, da bi jo predlagala katera izmed nacionalnih zvez, skupaj s klubi in ligami, če bi to bilo v interesu strateškega razvoja neke evropske regije," je v izjavi za javnost zapisal Čeferin.

Makedonec dobil pohvale za predstavljen projekt

Dojčinovski, direktor makedonskega prvenstva, je pred dnevi v pogovoru za Večernji list poudaril, da je že predstavil projekt Uefi, tudi Čeferinu, in da je dobil pohvale za predstavitev in podporo zvez nekdanjih jugoslovanskih republik.

Makedonec je sicer pojasnil, da vendarle obstaja še nekaj ovir, pri čemer je mislil na nagrade za zmagovalce in finaliste tekmovanja. "Mi smo neskromni in želimo, da bi zmagovalec dobil mesto v ligi prvakov, finalist pa mesto v evropski ligi. Verjetno bo Uefa na to težko pristala. Prav tako še nismo definirali, ali bi se v spomladanskem delu tekmovanje nadaljevalo s šestnajstino ali z osmino finala. V finalu bi se sicer igrala zgolj ena tekma na nevtralnem prizorišču. Tako kot v ligi prvakov," je povedal Dojčinovski in dodal, da bo sredstva za ligo prispevala Uefa.

Mijatović izpostavil varnostni vidik 

Kritiki ustanovitve regionalne oziroma balkanske lige opozarjajo predvsem na varnostni vidik, kar je v četrtek ob izvolitvi poudaril tudi novi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

"V enem od pogovorov sem rekel, da je položaj v okolju in na terenu še delikaten. Da še niso pogoji za regionalno ligo v takšni obliki, kot so na primer v košarki ali v hokeju. Nogomet je specifičen šport, tako imamo mi določene težave tudi z organizacijo tekem, kot so na primer derbiji, Hrvaška ima težave s Hajdukom in Dinamom, da o Crveni zvezdi in Partizanu niti ne govorim," je pojasnil Mijatović.

Ne spreglejte