Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
19. 3. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Gordon Strachan škotska nogometna reprezentanca Škotska

Nedelja, 19. 3. 2017, 8.00

6 let, 6 mesecev

Brez Matta Phillipsa proti Sloveniji

Anglež s škotskim dedkom, ki mu ni usojena Slovenija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Matt Phillips | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Selektor škotske nogometne reprezentance Gordon Strachan na kvalifikacijskem srečanju s Slovenijo, ki bo 26. marca v Glasgowu, ne bo mogel računati na zveznega igralca WBA Matta Phillipsa. Pod vprašajem je tudi nastop Jamesa Morrisona.

Škotski navijači z nestrpnostjo pričakujejo kvalifikacijsko tekmo s Slovenijo. Prihodnjo nedeljo bodo na Hampden Parku v Glasgowu računali na prednost domačega igrišča, z zmago pa bi ujeli priključek k vrhu. Jeseni so v štirih nastopih osvojili le štiri točke, kar zadošča le za skromno peto mesto.

Katančeva četa, ki je prezimila na drugem mestu, jih je štiri več. Zato se Škoti zavedajo, da ne smejo zamudili priložnosti, s katero bi se lahko vrnili v igro za drugo mesto, ki še vodi v dodatne kvalifikacije za SP 2018.

Trenutna lestvica kvalifikacijske skupine F:
1. Anglija 4 tekme – 10 točk (razlika v zadetkih 6:0)
2. Slovenija 4 – 8 (4:2)
3. Slovaška 4 – 6 (7:2)
4. Litva 4 – 5 (5:7)
5. Škotska 4 – 4 (6:8)
6. ​Malta 4 – 0 (1:10)

Nazadnje nastopil proti Italiji

Anglež, ki nastopa za Škotsko, je v tej sezoni v premier league zbral pet zadetkov in osem podaj. | Foto: Guliverimage/Getty Images Anglež, ki nastopa za Škotsko, je v tej sezoni v premier league zbral pet zadetkov in osem podaj. Foto: Guliverimage/Getty Images Selektorju Gordonu Strachanu se je po zadnjih porazih pošteno majal stolček, a mu zveza še stoji ob strani. Če bi izgubil še doma proti Sloveniji, bi njegovi dnevi na selektorskem mestu lahko postali šteti. Strachan se zaveda pomembnosti srečanja, zato toliko težje sprejema novice o zdravstvenih težavah igralcev, ki jih je uvrstil na seznam.

Eden izmed njih je 26-letni zvezni igralec Matt Phillips. Temnopolti Anglež, ki je v mlajših reprezentančnih selekcijah nosil dres treh levov, nato pa sprejel povabilo Škotske. Njegov dedek je bil Škot, tako da je lahko zaigral za izbrano vrsto, ki se bo 26. marca pomerila s Slovenijo.

Phillips si je z dobrimi predstavami v angleškem prvenstvu, kjer je v tej sezoni v dresu WBA prispeval pet zadetkov in osem podaj, prislužil mesto na škotskem seznamu. Nazadnje je škotski dres oblekel konec maja 2016 na prijateljski tekmi z Italijo, nato pa uvodni del kvalifikacij za SP 2018 spremljal le kot gledalec.

Tokrat bi bilo lahko drugače, a je Phillipsu obrnilo hrbet zdravje. Zaradi poškodbe stegenske mišice ni zaigral vse od 11. februarja. Izpustil je zadnje štiri tekme WBA, tudi sobotno proti Arsenalu, v kateri so njegovi soigralci poskrbeli za presenečenje in nadaljevanje krize Wengerjevih topničarjev (3:1). Po tej tekmi je trener West Bromwicha Tony Pulis ocenil, da Phillips ne bo mogel pomagati škotski reprezentanci.

Na Bonifiko ni pripotoval

Angležu s škotskim dedkom tako ni usojena Slovenija. Pred petimi leti bi moral v škotskem dresu debitirali prav na srečanju s Slovenijo. Lahko bi zaigral na prijateljski tekmi v Kopru, kjer se je dvoboj končal brez zmagovalca (1:1), a mu jo je zagodla poškodba. Tudi takrat je imel poškodovano stegensko mišico. Na krstni nastop v škotski članski izbrani vrsti je moral še malce počakati.

Pred petimi leti sta se Slovenija, takrat jo je vodil Slaviša Stojanović, in Škotska na Bonifiki v Kopru pred bučnimi gostujočimi navijači razšli z 1:1. | Foto: Vid Ponikvar Pred petimi leti sta se Slovenija, takrat jo je vodil Slaviša Stojanović, in Škotska na Bonifiki v Kopru pred bučnimi gostujočimi navijači razšli z 1:1. Foto: Vid Ponikvar

Za reprezentanco, ki je nazadnje na velikem turnirju igrala leta 1998 (SP v Franciji), je debitiral tri mesece pozneje. Gostoval je pri ZDA in izkusil visok poraz (1:5).

Težave ima tudi Morrison

Phillips ni edini škotski reprezentant v vrstah WBA, ki je v soboto presenetil Arsenal. | Foto: Guliverimage/Getty Images Phillips ni edini škotski reprezentant v vrstah WBA, ki je v soboto presenetil Arsenal. Foto: Guliverimage/Getty Images V WBA igra močna zasedba škotskih reprezentantov. Phillips si slačilnico deli tudi z Darrenom Fletcherjem in Jamesom Morrisonom. Če je prvi zdrav, pa ima drugi težave z gležnjem. Poškodoval si ga je prejšnji teden na treningu, tako da podobno kot Phillips ni kandidiral za tekmo proti Arsenalu. Manjkal bo tudi na prijateljski tekmi s Kanado, ki jo bodo Škoti med tednom odigrali v Edinburghu kot generalko za kvalifikacijsko srečanje s Slovenijo.

Njegov klubski trener Pulis je napovedal, da bi bil lahko do tekme s Katančevimi izbranci že nared. Če bi manjkal, bi bil to velik udarec za škotskega selektorja, saj spada med člane udarne enajsterice. Zvezni igralec je zbral 42 nastopov. Oba poškodovana soigralca WBA se bosta v ponedeljek udeležila reprezentančnega zbora, kjer bodo zdravniki ocenili stanje.

Namesto Phillipsa in Morrisona bosta za prijateljsko tekmo s Kanado najverjetneje vpoklicana Jamie Walker (Hearts) in Kenny McLean (Aberdeen).

Seznam selektorja Škotske za tekmi proti Kanadi in Sloveniji:
Vratarji: Craig Gordon (Celtic), David Marshall (Hull City) in Allan McGregor (Cardiff City)

Branilci: Ikechi Anya (Derby County), Christophe Berra (Ipswich Town), Grant Hanley (Newcastle United), Russell Martin (Norwich City), Charlie Mulgrew (Blackburn), Andrew Robertson (Hull City), Kieran Tierney (Celtic) in Lee Wallace (Rangers)

Vezisti: Stuart Armstrong (Celtic), Barry Bannan (Sheffield Wednesday), Scott Brown (Celtic), Oliver Burke (RB Leipzig), Tom Cairney (Fulham), Darren Fletcher (West Bromwich Albion), James Forrest (Celtic), Ryan Fraser (Bournemouth), James Mcrthur (Crystal Palace), John McGinn (Hibernian), James Morrison (West Bromwich Albion), Matt Phillips (West Bromwich Albion), Matt Ritchie (Newcastle United) in Robert Snodgrass (West Ham United)

Napadalci: Steven Fletcher (Sheffield Wednesday), Leigh Griffiths (Celtic), Chris Martin (Derby County), Steven Naismith (Norwich City) in Jordan Rhodes (Middlesbrough)
Ne spreglejte