Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2012,
17.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Michel Platini liga prvakov

Sreda, 28. 11. 2012, 17.15

7 let, 12 mesecev

Brez lige Europa in s 64 klubi v ligi prvakov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski nogometni ligi, v kateri letos zelo uspešno nastopajo nogometaši Maribora, se obetajo črni časi.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini se namreč zavzema za razširitev elitne lige prvakov z novimi udeleženci, kar bi že od sezone 2015/16 samodejno pomenilo konec evropske lige.

Platini razmišlja o novem formatu lige prvakov s kar še enkrat toliko klubov, torej 64 udeleženci, napovedane spremembe pa bi lahko pot ekip, med katere sodi tudi slovenski prvak, naredilo bolj dostopno. Zaradi razširjene lige prvakov bi bila dokončno ukinjena drugorazredna evropska liga, ki od ustanovitve leta 2009 ni prinesla želenega uspeha. V elitnem evropskem klubskem nogometnem prvenstvu trenutno igra 32 ekip.

"V tem trenutku razmišljamo, kakšno evropsko prvenstvo si sploh želimo. Končno odločitev bomo sprejeli leta 2014," je v pogovoru za francoski časnik Ouest-France dejal Platini. Ena izmed bojazni, ki se pojavljajo ob napovedih o spremenjenem formatu lige prvakov, je, da bi najbogatejši evropski klubi zapustili Uefo in oblikovali svoje prvenstvo. "Takšna vprašanja se vedno pojavijo, ko je beseda o spremembah. Niti najmanj me ne skrbi. Ne predstavljam si, kako bi lahko takšno prvenstvo delovala brez Uefe. Kdo bi sodil na tekmah? In na katerih stadionih bi sploh igrali? In nenazadnje, ali bi ljudje sploh sprejeli takšno prvenstvo," je ugibanja zavrnil Platini.

V pogovoru se je 57-letni nekdanji francoski reprezentant in nato selektor obregnil tudi ob napovedano uvedbo tehnologije za določanje veljavnosti golov na nogometnih stadionih, za katero se zavzema krovna svetovna organizacija Fifa. Platini je eden od največjih nasprotnikov uvajanja tehnologije na nogometna igrišča in ni skrivnost, da je v zvezi s tem v hudem sporu s predsednikom Fife Švicarjem Seppom Blatterjem.

"Gospod Blatter pravi, da je drago imeti pet sodnikov na terenu. Na prvenstvih, ki jih organizira Uefa, razpolagamo z 78 stadioni. Če bi želeli uvesti tehnologijo na golovi črti, bi nas to v prvem letu stalo 32 milijonov evrov in 54 milijonov evrov v prvih petih letih. Sodniki nas stanejo letno 2,3 milijona evra. Gre za preprosto računico," je povedal Platini, ki je zavrnil tudi namigovanja o organiziranem dopingu v nogometu, čeprav je v isti sapi pripomnil obstoj osamljenih primerov.

Ne spreglejte