Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Hrvaška Rijeka Matjaž Kek Matic Črnic Roman Bezjak Dinamo Zagreb

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 13.00

6 let, 6 mesecev

Slovenska legionarja na Reki

Beseda Matjaža Keka je vedno zadnja #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Rijeka Dinamo Marko Bezjak | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Če bi se hrvaško nogometno prvenstvo končalo danes, bi slovenska reprezentanta Roman Bezjak in Matic Črnic z navijači Rijeke in trenerjem Matjažem Kekom proslavljala naslov prvaka, prvi v zgodovini reškega kluba. Tako pa je do konca sezone še devet krogov, v katerih bo skušala Rijeka zadržati štiri točke prednosti pred zagrebškim Dinamom.

Na velikem sobotnem hrvaškem derbiju, ki so ga pri naših južnih sosedih naslavljali kot obračun desetletja, sta se Rijeka in Dinamo razšla brez zmagovalca (1:1). Slovensko čast je poleg trenerja gostiteljev Matjaža Keka, ki je bil navdušen nad ozračjem na štadionu Rujevica ter borbenostjo njegovih izbrancev, malo manj pa nad nekaterimi sodniškimi odločitvami, branil tudi Roman Bezjak.

Sojenja in domnevnih privilegijev Dinama ne želi komentirati

Kek je Korošca uvrstil v začetno enajsterico in ga žrtvoval na desnem bočnem položaju, ki ni njegovo najljubše mesto. Korošec je odigral 65 minut in predstavljal veliko nevarnost za zagrebška vrata. Zapravil je dve zelo zreli priložnosti, pri predaji žoge pa si je privoščil več napak, kot bi si želel. Ko je zapustil igrišče, mu je reško občinstvu namenilo aplavz. Prepoznalo je njegovo veliko željo po tem, da pomaga Rijeki do zgodovinskega podviga, na katerega čaka prestolnica Kvarnerja vse od ustanovitve kluba.

Kaj je povedal Roman Bezjak?

''Lahko smo ponosni. Pokazali smo, zakaj smo prvi na lestvici. Če bi danes izkoristili vse priložnosti, bi lahko zmagali. Po vodstvu smo se podzavestno povlekli nazaj. Dinamo je pritisnil, prejeli smo nesrečen gol,'' je koroški napadalec, ki je bil v začetku sezone najboljši strelec Rijeke, nato pa je odšel za polovico leta v Nemčijo, omenil izenačujoči zadetek Alžirca Soudanija, ki je z atraktivnimi škarjicami preprečil, da bi Dinamo na lestvici za vodilno in v tej sezoni še neporaženo Rijeko zaostajal kar sedem točk.

V prvem polčasu je zapravil dve zreli priložnosti za zadetek. | Foto: Grega Valančič/Sportida V prvem polčasu je zapravil dve zreli priložnosti za zadetek. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ni želel komentirati govoric, da je Dinamo v hrvaškem prvenstvu deležen privilegijev na takšne in drugačne načine, zlasti v obliki naklonjenosti sodnikov. ''To lahko vi ocenite. Sam tega ne bi komentiral,'' se ni hotel dotakniti sojenja. Je pa priznal, da je pri drugi veliki priložnosti v prvem polčasu, ko se je za trenutek znašel sam pred vratarjem Dinama, čutil kontakt z branilcem modrih. Za trenutek je izgubil ravnotežje, a ga nato ujel in skoraj z mrtvega kota zgrešil cilj.

Lahko bi padel, a bi bilo morda prepozno

Navijači Rijeke so bili po tekmi prepričani, da bi moral pasti ob prekršku, najstrožja kazen pa bi bila čista kot solza. ''Čutil sem kontakt, a ne tolikšnega, da bi takoj padel. Morda bi potem padel prepozno, pa sodnik ne bi dosodil ničesar,'' je pojasnil, kako se je v tistem napadu vse odvijalo zelo hitro.

Vrhunci derbija na Reki (1:1):

Rečani so si na vsak način želeli premagati edina konkurenta za naslov prvaka. ''Imeli smo veliko željo. Danes smo na tekmi potrošili veliko energije. Dali smo več kot maksimum,'' je dodal, da so o tem pričale tudi težave s krči, ki so v drugem polčasu ovirale kar nekaj njegovih soigralcev.

Do 65. minute je igral na desnem krilnem položaju. ''To ni moja prioritetna pozicija, a sem vedno tam, kjer me trener postavi,'' je sprejel odločitev kot profesionalec in skušal po desni strani zadati Dinamu čim več težav.

Ni pomembno, od kod prihajaš

V zadnji četrtini prvenstva bo z Rijeko branil štiri točke prednosti pred Dinamom. | Foto: Grega Valančič/Sportida V zadnji četrtini prvenstva bo z Rijeko branil štiri točke prednosti pred Dinamom. Foto: Grega Valančič/Sportida Ko se je vrnil iz Nemčije, kjer je v dresu Darmstadta zaman čakal na prvi zadetek v bundesligi, je navijačem Rijeke sporočil, da je prišel tudi zaradi tega, ker še ni opravil naloge do konca. Želi postati hrvaški prvak. ''V klubu imamo dobro atmosfero. Ni pomembno, iz katere države prihajaš. Naredili smo klapo,'' uživa na Reki, kjer ne manjka evforičnih navijačev.

Pred tekmo je vladalo ogromno zanimanje za vstopnice. Na koncu se je lahko z ogledom srečanja zadovoljilo le šest tisoč Rečanov. Doma so ostali tudi nekateri Bezjakovi znanci, ki so želeli priti na hrvaški derbi, a je žal zmanjkalo vstopnic.

''Če bi bilo mogoče, bi danes prišlo na štadion 30 tisoč gledalcev. Ljudje verjamejo v nas. Imamo svoj cilj, a gremo korak po korak. V igri je še 27 točk. Ne smemo ničesar prehitevati, saj se ti lahko v nogometu vse hitro vrne. Če bomo na vsaki tekmi pokazali to, kar smo proti Dinamu, se nimamo ničesar bati.''

Beseda Matjaža Keka je vedno zadnja

Bezjak ima na Reki status prvokategornika. Je član začetne enajsterice. Redno nastopa in se lahko za razliko od mlajšega rojaka Matica Črnica pohvali z visoko tekmovalno formo. Mariborčan, ki se je na Reko preselil lani iz Domžal, napoveduje napeto borbo za naslov prvaka do konca prvenstva. V zadnjem krogu bo Rijeka gostovala pri Dinamu, tako da bi lahko dvoboj v Maksimirju neposredno odločal o novem (starem) prvaku.

Kaj je povedal Matic Črnic?

Štajerec, ki se je večji del srečanja z Dinamo ogreval, a ni dočakal priložnosti za nastop, ni zadovoljen s trenutno minutažo. Želel bi si igrati več, a se zaveda, da je konkurenca v zvezni vrsti Rijeke izjemno zahtevna, zmagovitega (in še neporaženega) konja pa se ponavadi ne menja.

''Nič ne moreš narediti, kot da vsak dan treniraš in se trudiš, da se čim bolj izkažeš. Na treningih skušaš dodati nekaj več in pokazati, da si med živimi in da si zaslužiš igrati. A trenerjeva beseda je vedno zadnja, to je potrebno spoštovati,'' se Črnic zaveda, da o tem, ali se bo podal zelenico, odloča njegov someščan Kek. ''Ekipa zmaguje, vsa čast ji. Sam bom še naprej čakal na priložnost.''

Ni vrgel puške v koruzo

Mariborčan je bil na velikem hrvaškem spopadu prikovan na klop. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčan je bil na velikem hrvaškem spopadu prikovan na klop. Foto: Vid Ponikvar V zadnjem času ne igra veliko za Rijeko. Zaradi tega bi lahko trpel tudi njegov status pri selektorju Srečku Katancu. ''Tistim, ki ne igramo v klubih, je težje priti v reprezentanco, a ne bom vrgel puške v koruzo. Na Reko sem prišel z namenom. Hočem se dokazati,'' je poln motivacije, da v nadaljevanju sezone opozori nase z dobrimi igrami v dresu Rijeke.

Trener Kek bo v zadnji četrtini hrvaškega prvenstva, ki bo zelo naporna, potreboval dolgo in široko klop. Rečane čaka tudi finale pokalnega tekmovanja, kjer se bodo konec maja udarili z Dinamom. Pred Kekom, Bezjakom in Črnicem so torej odločilni tedni, v katerih se bosta na Hrvaškem delili lovoriki.

Ne spreglejte