Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
23. 2. 2013,
22.35

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Danilo Kacijan Robert Berić Aleš Mertelj Darko Milanič Andrej Razdrh

Sobota, 23. 2. 2013, 22.35

4 leta, 10 mesecev

Berić: Zmaga na tem igrišču ne bi bila poštena

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mati narava je v soboto pokazala zobe in prirediteljem navkljub naporom preprečila, da bi bil slovenski večni derbi, prvo dejanje pokalnega četrtfinala, speljan pod streho. Odločitev so podprli vsi.

Sodnik Matej Jug je po dobrih 25 minutah "mučenja" z žogo, saj v Stožicah o veščinah, ki jih pozna vrhunski nogomet, ni bilo ne duha ne sluha, prekinil tekmo. Nato je na posvet poklical igralce in predstavnike klubov ter po krajšem razmisleku odpiskal konec. Tekma, ki zaradi nelagodne vpletenosti snega ni ponujala nogometnih užitkov, še manj pa priložnosti za zadetek, je bila prekinjena, kmalu pa je bilo odločeno, da bo v sredo odigrana nova. Ponovno v Stožicah in od prve minute, v terminu, ki je bil sprva določen za povratno srečanje v Ljudskem vrtu. Odločitev je še neuradna, saj jo mora potrditi še vodstvo tekmovanja.

S tem, ko je sodnik prekinil patetično spoznavanje igralcev, kako se rdeča žoga odziva na nepredvidljivo snežno podlago, so bili zadovoljni vsi. O tem, zakaj je prišlo do te odločitve, smo po "tekmi", ki je bila po 25 minutah in šestih sekundah prekinjena pri rezultatu 0:0, najprej povprašali delegata srečanja: "Poizušali smo vse, na koncu pa ugotovili, da ne gre. V prvi vrsti je prišlo do tega zaradi vremenskih razmer. Glavni sodnik je ugotovil, da je na prvem mestu varnost igralcev. Nič ni kazalo, da se bo vreme izboljšalo, že prej je bila tekma za štiri minute prekinjena, ker se niso več videle črte, samo trije močnejši 'dueli' pa so nakazali, da bi se lahko kdo poškodoval. Sodnik je ocenil, da je to neprimerno, tudi sam sem tako menil," je dejal Danilo Kacijan iz Cankove. Dolgoletni delavec v slovenskem nogometu je štadion v Stožicah na dan tekme obiskal že pred 15. uro, uro kasneje je sledil sestanek. Takrat je bilo po njegovih besedah igrišče še v idealnem stanju. "Domačini so se zelo potrudili, še ob 18. uri s kosilnico odstranjevali sneg. Uro pred tekmo je bilo še vse normalno, kasneje pa le ni šlo," je zaupal.

Razdrh: Niti ne bi smeli stopiti na igrišče

S prekinitvijo srečanja sta se strinjala tudi oba trenerja, ki bosta na odgovor na vprašanje, kdo bo bolj zadovoljen po prvi četrtfinalni tekmi, morala počakati do srede. "Ni se dalo igrati, odločitev sodnika je na mestu. Nismo navajeni takih ekstremnih pogojev, ki so popolnoma nenogometni, ne smemo pa iz tega delati 'teatra'. V sredo bo nova tekma in boljši pogoji," je pojasnil trener "vijolic" Darko Milanič, z njim pa se je strinjal tudi mlajši stanovski kolega na klopi Ljubljančanov. "Povsem pravilna odločitev. Mislim pa, da niti ne bi smeli stopiti na igrišče. Že prej se je vedelo, da bo ravno v tem času močno snežilo. Zelenica je bila popoldan popolnoma zelena. Tako, kot se je zgodilo, je najboljše za vse. Za igralce, oni so akterji, za njihovo zdravje, pa tudi za gledalce. Igrišče ni dopuščalo ničesar," je dejal Andrej Razdrh, ki je po prekinjenem dvoboju poslal igralce na dodaten trening. V nedeljo jim bo namreč privoščil dan počitka, nato pa bo vodstvo kluba poiskalo najbolj primerno prizorišče za trening.

Za Berića zmaga v teh pogojih ne bi bila poštena

Zaradi nenapovedanega treninga po zasneženi stoženski izkušnji smo ostali brez občutkov igralcev Olimpije, smo pa pred mikrofon povabili dva nogometaša Maribora. Oba tudi z reprezentančnimi izkušnjami. "Odločitev je pravilna. Kdorkoli bi zmagal po tem igrišču, zmaga ne bi bila poštena. Sneg je bil težak, prijemal se je na nogometne čevlje in tako hitro padal, da se na koncu ni nič videlo. Pogoji so bili res težki, za vse nekaj novega. Težko je bilo predvidevati, kam se bo žoga odbila" je pojasnil Robert Berić, ki v tako snežnih razmerah še ni igral uradne tekme. "Igralci smo predvidevali, da verjetno ne bo tekme, a je bilo odločeno, da bomo igrali," je pojasnil napadalec Maribora. O tem, kaj se je dogajalo neposredno pred in na tekmi, nam je več razkril mariborski kapetan Aleš Mertelj: "Sodnik nam je pred tekmo dejal, da bomo med tekmo videli, če se bo dalo igrati, da pa bo zaradi njegovega pregleda igre prekinjal tekmo, če se črte ne bodo videle. Po tistem štiriminutnem premoru je bilo vidno, da se ponovno nabira sneg in da se ne da igrati normalnega nogometa. Odločitev je sprejel v pogovoru z nami in organizatorji, mi smo jo spoštovali. Brezpredmetno bi bilo, da bi igrali v teh razmerah, saj smo lahko z žogo le improvizirali. Bilo je še slabše, kot če bi bila na igrišču voda. Žoga je še bolj nepredvidljiva," je dejal Gorenjec, ki se bo v sredo vrnil v Stožice. Takrat naj bi nogometaše večnih slovenskih tekmecev pričakalo lepše vreme. In verjetno tudi bolj polne tribune.

Ne spreglejte