Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
2. 3. 2018,
12.50

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

Las Palmas špansko prvenstvo Ernesto Valverde Barcelona

Petek, 2. 3. 2018, 12.50

6 let, 2 meseca

Odmevi po remiju Barcelone pri Las Palmasu

Zvezdniki Barcelone prepričani, da jih je sodnik dvojno oškodoval

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Las Palmas Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po srečanju med Las Palmasom in Barcelono, ki se je na veselje navijačev madridskega Atletica končal z remijem (1:1), so bili gostje jezni na sodnika. Katalonce je zmotilo nekaznovano igranje vratarja Las Palmasa z roko globoko zunaj kazenskega prostora, še bolj pa skrivnostni kazenski strel v korist gostiteljev, s katerim je bilo konec 746 dni trajajočega niza, v katerem Barceloni ni bila dosojena niti ena enajstmetrovka.

Kako je proti Barceloni izvajati kazenski udarec? O tem nogometaši španskih prvoligašev ne bi mogli veliko povedati. Na občutke, kako je prevzeti odgovornost, stopiti pred vratarja Barcelone in ga skušati premagati z bele točke, so že pozabili.

Kako tudi ne bi, saj so sodniške piščalke v zadnjih dveh letih vedno ostale neme, ko je bilo govora o morebitni enajstmetrovki za tekmeca Barcelone. Zato je bilo v četrtek, ko se je na začetku drugega polčasa oglasil sodnik Mateu Lahoz in pokazal na belo točko, začudenje v vrstah Barcelone še toliko večje.

Neviden kazenski udarec, ki je povzročil veliko škode

Po 746 dneh, prvič po tekmi med Barcelono in Celto, odigrani 14. februarja 2016, je napočil trenutek, ko je tekmec na srečanju španskega prvenstva proti katalonskemu velikanu izvajal enajstmetrovko. Vse lepo in prav, so si pri tem mislili nogometaši Barcelone, ki pa jih je motila le ena, a še kako pomembna zadeva. Niso vedeli, zakaj je delivec pravice sploh pokazal na belo točko. Je bilo to zaradi domnevne igre z roko Lucasa Digneja, morebitnega prekrška Sergija Roberta nad Matiasom Aguirregarayjem ali česa tretjega?

Trenutek, ki je posredno vodil do izenačenja na srečanju med Las Palmasom in Barcelono. | Foto: Reuters Trenutek, ki je posredno vodil do izenačenja na srečanju med Las Palmasom in Barcelono. Foto: Reuters

Nogometašem Barcelone se ni niti sanjalo, zakaj se je oglasil sodnik iz Valencie. Negodovali so in protestirali, se držali za glavo, a protest ni zalegel. "Saj niti ne vemo, zakaj je sodnik dosodil kazenski udarec. Tega si prav nihče v slačilnici ni znal razložiti. Morda bomo vedeli več, ko bomo videli posnetek na televiziji. Za zdaj lahko rečem le, da je bil to neviden kazenski udarec, ki nam je povzročil veliko škode," je po dvoboju potožil trener Ernesto Valverde in opozoril javnost, da to ni edina zamera, ki jo vodilni španski prvoligaš po tem dvoboju goji do sodnika.

Sodnik spregledal rokomet Chichizole

V prvem polčasu je namreč vratar Las Palmasa Leandro Chichizola stekel globoko v polje iz svojega kazenskega prostora in odbil žogo pred Luisom Suarezom. Pri tem ga je žoga zadela v roko, kar so zabeležile tudi televizijske kamere, a sodnik ni dosodil ničesar. Za takšen prekršek bi si moral čuvaj mreže gostiteljev prislužiti neposredno izključitev, a je lahko nadaljeval srečanje.

Vrhunci srečanja, sporno igranje Chichizole z roko pri 4:23:

Tako na gostovanju na Kanarskih otokih protesti nogometašev Barcelone niso zalegli kar dvakrat. Ko je sodnik pokazal na belo točko, so po zaslugi prekrasnega zadetka Lionela Messija, ki je v prvem polčasu zadel v polno s prostega strela, še vodili z 1:0, a je nato Jonathan Calleri izkoristil kazenski strel, premagal nemškega vratarja Marc-Andreja ter Stegna in izenačil na 1:1.

Pique je bil razburjen

Po srečanju je bil vidno nezadovoljen Gerard Pique. Na vsak način je želel govoriti s sodnikom in mu žugal s prstom, potem pa ga je delegat Barcelone Carles Naval prijel in ustavil, da ni prišel v neposreden stik s sodnikom.

Valverde: Čuti se grenak priokus

Ernesto Valverde z Barcelono v tej sezoni sploh še ni izgubil v španskem prvenstvu. | Foto: Reuters Ernesto Valverde z Barcelono v tej sezoni sploh še ni izgubil v španskem prvenstvu. Foto: Reuters Nogometaši Barcelone so se še vedno spraševali, zakaj ga je sodnik sploh dosodil, pozabili niso niti na igranje z roko vratarja Las Palmasa. O tem je bilo ogromno govora tudi po tekmi, ki se je končala brez zmagovalca in omogočila Atleticu, da se je pred nedeljskim derbijem na Camp Nouu vodilni in v tej sezoni še neporaženi Barceloni približal zgolj na pet točk razlike.

Še pred nekaj tedni so Jan Oblak, Antoine Griezmann in druščina gledali v hrbet Blaugrani z zaostankom 11 točk, pred velikim derbijem pa so prednost več kot prepolovili in si zagotovili priložnost, da v nedeljo z morebitno zmago boj za naslov španskega prvaka zapeljejo v razburljivo in nepredvidljivo smer.

Nazadnje so proti Barcelono dosodili kazenski udarec v španskem prvenstvu 14. februarja 2016. Nato je imela Barcelona izkušnje z belo točke le takrat, ko je sama izvajala kazenske strele. Na tekmah španskega prvenstva se je to do četrtkovega srečanja na Kanarskih otokih zgodilo 21-krat. | Foto: Reuters Nazadnje so proti Barcelono dosodili kazenski udarec v španskem prvenstvu 14. februarja 2016. Nato je imela Barcelona izkušnje z belo točke le takrat, ko je sama izvajala kazenske strele. Na tekmah španskega prvenstva se je to do četrtkovega srečanja na Kanarskih otokih zgodilo 21-krat. Foto: Reuters

"Dvoboj z Atleticom bo pomemben za obe ekipi. Čuti se grenak priokus po tem remiju, saj bi lahko osvojili tri točke, a še vedno smo na vrhu lestvice, Atletico pa je drugi. Prednost se je znižala za dve točki, a to ne pomeni, da smo kaj manj motivirani za nedeljski derbi," je strateg Valverde odločen, da njegovi varovanci v nedeljo izbrancem Diega Simeoneja pokažejo, zakaj so po 26 krogih še brez poraza na vodilnem položaju.

Ne spreglejte