Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

10

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Branko Oblak Marijan Pušnik kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec Sašo Udovič

Sreda, 6. 9. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Anketa o slovenski nogometni reprezentanci

Oblak: Katanca bi zamenjal v sekundi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

10

Branko Oblak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

O trenutnem stanju slovenske nogometne reprezentance in pritisku, ki ga je deležen selektor Srečko Katanec, smo se pogovarjali z znanimi slovenskimi nogometnimi delavci. Branko Oblak, Marijan Pušnik in Sašo Udovič so se postavili v vlogo navijačev in izpostavili, kaj jih moti v izbrani vrsti.

''Krasna tekma. Čestital bi fantom, že dolgo nisem videl takšne angažiranosti. Pred tem je bilo vse nekaj na pol, proti Litvi pa je bilo res korektno,'' je bila prva misel Branka Oblaka, ko si je priklical v spomin zadnjo predstavo slovenske izbrane vrste. Slovenija je vknjižila prepričljivo zmago nad Litvo (4:0), ki jo je v Stožicah pozdravilo 6.230 gledalcev.

Tega ga v nogometu niso nikoli učili

Valter Birsa je dosegel zadnji zadetek za visoko zmago Slovenije s 4:0. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Valter Birsa je dosegel zadnji zadetek za visoko zmago Slovenije s 4:0. Foto: Urban Urbanc/Sportida Čestitke je hitro dopolnil s pojasnilom, da je Litva predstavljala lahkega, v bistvu kar prelahkega tekmeca. ''Nasprotnik je bil katastrofa. Naš vratar je bil neocenjen, saj je ubranil le en strel. Tudi slabega tekmeca je težko premagati, če se zapre, a Litva je bila res slaba,'' 70-letnemu Ljubljančanu še danes ne gre v račun, kako je lahko ista reprezentanca lansko jesen prekrižala načrte Katančevi četi in z njo remizirala v Vilni (2:2).

''Najbolj je bil smešen zadnji gol, ko je Litovec s številko osem kazal hrbet Birsi. Tega nas v nogometu niso nikoli učili. Tega se ne dela. Neverjetno, kaj si je privoščil,'' nekdanji slovenski selektor kar ne more verjeti, da je branilec Litve ubral takšno pot.

Slovenija v Londonu nima kaj iskati

Srečko Katanec si je za pripravo ekipe proti Litve s strani Branka Oblaka prislužil pohvale, a ... | Foto: Morgan Kristan / Sportida Srečko Katanec si je za pripravo ekipe proti Litve s strani Branka Oblaka prislužil pohvale, a ... Foto: Morgan Kristan / Sportida Kolikor je bil zadovoljen s predstavo Slovenije, pa so ga po tekmi motile izjave selektorja Srečka Katanca.

Oblak je bil kot vedno brez dlake na jeziku: ''Motijo me njegovi dialogi po tekmi. Katastrofa. Misli so nepovezane, polovico ga ne razumeš. Zaradi tega bi ga zamenjal v sekundi. V isti sapi ga lahko pohvališ za pripravo ekipe proti Litvi, potem pa slišiš dialoge, ki so grozni,'' je nekdanji nogometaš Bayerna, ki je bil pred leti s strani Evropske nogometne zveze (Uefa) izbran za najboljšega slovenskega nogometaša zadnjih 50 let, namignil, da ga pri Katancu najbolj motijo javni nastopi.

Zdaj bo nestrpno čakal, kaj bo Slovenija oktobra naredila proti Angliji (v gosteh) in Škotski (doma). Oblak ni prevelik optimist. ''Morda bi lahko še kaj napravili proti Škotski, proti Angliji pa  … Spremljal sem prvi polčas proti Slovaški. Takrat so bili Angleži zelo slabi, na koncu pa so zmagali na moč. Bili so prehitri za Slovake. Slovenija v Londonu tako nima kaj iskati. Lahko bi se nam posrečilo le v primeru, če bi se zaprli ter igrali na hitre protinapade. A spredaj nimamo preveč hitrih igralcev. Če bi igrala Verbič in Repas, bi morda šlo, drugače pa bo težje,'' je izpostavil igralca, ki sta ga navdušila z izvedbo proti Litvi.


Marijan Pušnik: Žalitve na osebni ravni ne peljejo nikamor

Slovenska nogometna reprezentanca po zmagi nad Litvo ostaja v boju za SP 2018. O tem, ali ji bo uspelo, bo znano najpozneje sredi novembra, ko se bodo končale dodatne kvalifikacije. Če bi se Slovenija uvrstila v play-off, bi to pomenilo, da bi na lestvici kvalifikacijske skupine F prehitela Slovaško.

Marijan Pušnik je bil od leta 2015 kar dvakrat trener ljubljanske Olimpije, zdaj vodi velenjski Rudar. | Foto: Vid Ponikvar Marijan Pušnik je bil od leta 2015 kar dvakrat trener ljubljanske Olimpije, zdaj vodi velenjski Rudar. Foto: Vid Ponikvar

Ko je prejšnji petek gostovala v Trnavi, ni navdušila slovenske javnosti. Po skromni igri je izgubila z 0:1, selektor Katanec pa se je naposlušal kritik.

''Igralci imajo lahko slab dan. Jasno je, da trenerji vedno nosimo odgovornost za ekipo, a jo morajo nositi tudi igralci. Na Slovaškem ni bila Slovenija prava. Pričakovali smo več. Tekma z Litvo je bila boljša. Bilo je, kot bi primerjal dan in noč,'' je trener Marijan Pušnik poudaril razliko med predstavama Katančeve čete v Trnavi in Ljubljani, ko je v ponedeljek s 4:0 premagala Litvo.

Srečko se zaveda, da morajo trenerji sprejeti odgovornost

Za Korošca je bil edini spodrsljaj Slovenije v teh kvalifikacijah remi v Vilni (2:2). | Foto: Reuters Za Korošca je bil edini spodrsljaj Slovenije v teh kvalifikacijah remi v Vilni (2:2). Foto: Reuters Baltska predstavnica je bila v Stožicah nemočna, a je v tem kvalifikacijskem ciklusu vseeno prizadejala Sloveniji kar nekaj gorja.

''Še vedno mislim, da je bil edini kiks tista prva tekma v Litvi, vse drugo pa je normalno. Kdor pa pričakuje, da moramo v gosteh premagati Škote in Slovake, nima realnega pogleda na nogomet. Je pa tudi res, da se poraz razlikuje od poraza. Ali si izgubil po moški igri ali ne, je velika razlika. Na Slovaškem je bilo slabo odigrano,'' je zaupal trener velenjskega Rudarja, vajen na kritike. V zadnjih sezonah, ko je bil trener Olimpije in splitskega Hajduka, so ga spremljale skoraj vsakodnevno.

Dravograjčan pa loči med kritikami in namernimi poskusi škodovanja, ki imajo za cilj menjavo trenerskega položaja. Te sovraži z dna srca. ''Ne pridružujem se vsem tistim, ki linčajo vse, preden se ciklus konča. Vsi tisti, ki so imeli toliko za popljuvati … Kaj bodo pa rekli nekaj dni pozneje, ko smo igrali tako dobro? Ne more biti za vse kriv le en človek. Nogomet je kolektiven šport,'' opozarja 56-letni Korošec, ki je spomladi neslavno pogorel na zeleno-beli klopi.

Srečko Katanec se že pripravlja na naslednji dvoboj, ki čaka slovensko reprezentanco. Petega oktobra bo gostovala v Londonu. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Srečko Katanec se že pripravlja na naslednji dvoboj, ki čaka slovensko reprezentanco. Petega oktobra bo gostovala v Londonu. Foto: Morgan Kristan / Sportida ​​​​​​''Trenerji moramo sprejemati svojo odgovornost, tega se zaveda tudi Srečko. Ko naredimo napake in ne delamo dobro, nas mediji in navijači javno ocenijo. To je del našega poklica. Ampak žalitve, pljuvanja na osebni ravni? To nima zveze z ničemer. Zakaj napadati na osebni, ne pa na strokovni ravni? To je odraz stanja v današnji družbi,'' so ga kot predstavnika nogometne stroke zmotili medijski linči selektorja Katanca.


Sašo Udovič: Kult reprezentance se zmanjšuje

Pred davnimi leti je z zdajšnjim selektorjem, ki bo skušal prihodnji mesec presenetiti Anglijo in Slovenijo uvrstiti na seznam udeleženk SP 2018 v Rusiji, sodeloval Sašo Udovič. Nekdanji reprezentant je bil začuden, ko je spremljal medle nastope Slovenije v Glasgowu in Trnavi.

Nekdanji reprezentant Sašo Udovič je športni direktor novomeške Krke in velik navijač izbrane vrste. | Foto: Nekdanji reprezentant Sašo Udovič je športni direktor novomeške Krke in velik navijač izbrane vrste.

''Proti Škotski in Slovaški ni bilo opaziti prave energije. Za to je odgovorno strokovno vodstvo, del krivice pa sloni tudi na igralcih. Zdaj je najboljše, da se vsi skupaj umirimo, speljemo ciklus do konca, potem pa bo na potezi Nogometna zveza Slovenije. Treba bo dobro premisliti, kako naprej,'' se je za trenutek zamislil 48-letni Ljubljančan, nato pa naštel stvari, ki ga motijo kot ljubitelja nogometa.

Včasih so bile ulice prazne

Zadnjo tekmo Slovenije si je v Stožicah ogledalo dobrih šest tisoč gledalcev. Na štadionu je bilo deset tisoč sedežev praznih. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zadnjo tekmo Slovenije si je v Stožicah ogledalo dobrih šest tisoč gledalcev. Na štadionu je bilo deset tisoč sedežev praznih. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida ''V tem trenutku je v nogometni reprezentanci preveč nenogometnih stvari. Naokrog se širi slab občutek, kult reprezentance se zmanjšuje. Včasih so bile ulice v Ljubljani ali Mariboru med tekmami reprezentance prazne, zdaj je to le še obrobna zadeva. Pa še okrog te se pojavlja preveč negativnih tonov. To me zmoti kot nekdanjega reprezentanta, ki je navijač,'' je podal opažanja in jih podprl z dodatnimi primeri.

''Preveč je negativne energije, povezane z rezultati. Saj ne moremo biti vsaki dve leti na velikih tekmovanjih. Se pa ne strinjam z opazkami, da smo majhni. Poglejmo potem Islandijo ali Luksemburg,'' je navedel reprezentanci, ki sta presenetili lani (četrtfinale Islandije na EP 2016), in prejšnji konec tedna, ko je Luksemburg remiziral s Francijo (0:0).

Nekaj mora biti narobe

"Ali so Slovaki tako močni ali pa mi nismo bili pravi," se sprašuje Udovič. | Foto: Reuters "Ali so Slovaki tako močni ali pa mi nismo bili pravi," se sprašuje Udovič. Foto: Reuters Če bi se postavil v vlogo navijača pred televizijo, bi na strokovno vodstvo naslovil eno vprašanje. ''Ni mi bilo jasno le, kaj se je dogajalo na Slovaškem, tri dni pred zmago nad Litvo. Ali so Slovaki tako močni ali pa mi nismo bili pravi. Če niti enkrat ne ustreliš na gol v 90 minutah, mora biti nekaj narobe. Sploh če ti nekaj fantov igra v kar eminentnih klubih,'' se je začudil porazu na Slovaškem brez izstreljenega naboja.

Podobno kot Pušnik poudarja, da tiči odgovornost na vseh, ki vodijo reprezentanco in igrajo v njej. ''Nikoli ni krivda le pri enem. To je kolektivni šport,'' je pojasnil nekdanji napadalec, ki je pod vodstvom zdajšnjega selektorja sodeloval na evropskem prvenstvu leta 2000.

Katanec je dve leti pozneje popeljal Slovenijo še na svetovno prvenstvo. Če bo želel zbirko največjih tekmovanj še obogatiti, bo moral oktobra v gosteh presenetiti Anglijo, hkrati pa upati na spodrsljaj Slovaške.

Kdo naj bo naslednji selektor slovenske nogometne reprezentance?

  • ne potrebujemo novega, imamo Srečka Katanca
    15,46 %
    167 glasov
  • Matjaž Kek
    39,63 %
    428 glasov
  • Tomaž Kavčič
    2,69 %
    29 glasov
  • Simon Rožman
    13,89 %
    150 glasov
  • Darko Milanič
    1,76 %
    19 glasov
  • Luka Elsner
    1,85 %
    20 glasov
  • Ante Šimundža
    2,87 %
    31 glasov
  • tujec
    16,57 %
    179 glasov
  • nihče izmed naštetih
    5,28 %
    57 glasov
Oddanih 1080 glasov
Ne spreglejte