Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
2. 9. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

6

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak kvalifikacije za SP 2018

Sobota, 2. 9. 2017, 9.00

6 let, 7 mesecev

Prvi zvezdnik Slovenije je bil po porazu v Trnavi zelo iskren

Jan Oblak: Treba je ugotoviti, kje so težave in jih rešiti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

6

Boštjan Cesar | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Ta poraz je verjetno odločil kvalifikacije," je po izgubljeni pomembni tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški (0:1) poklapano ugotovil Jan Oblak. Vratar Slovenije in verjetno edini, ki si v slovenski reprezentanci ne zasluži niti najmanjšega očitka za predstavo v Trnavi.

Trnava | Foto:

Vse do 81. minute je Slovenijo, ki je igrala zelo slabo, reševal in nabral kar pet obramb, potem ni šlo več. Slovaki so le prišli do gola, ki so ga napadali od prve minute in, kot se je izkazalo približno deset minut pozneje, tudi do zmage, ki jih je močno približala vsaj drugemu mestu v kvalifikacijski skupini F.

"Spet smo izgubili, zaradi tega nismo zadovoljni. Smo zelo razočarani. Seveda bomo upali do zadnje tekme, a če smo realni, po tem porazu možnosti za svetovno prvenstvo nimamo več. Izgubili smo zasluženo. Na obeh zadnjih tekmah smo zasluženo izgubili, kar se ne bi smelo dogajati, ampak tako pač je. Nimamo kaj. Dvigniti moramo glave in gledati naprej. V ponedeljek nas čaka tekma proti Litvi," je takoj po tekmi dejal Jan Oblak, ki je včasih pred novinarji deloval zelo tiho in zadržano.

Ne ve, kako bi opisal svoje počutje

V zadnjem obdobju je drugače. Zdaj je zraven že nekaj časa in očitno je začutil, da lahko odgovornost prevzame tudi zunaj igrišča in ne samo na njem, kjer tako ali tako pogosto blesti.

Po seriji izjemnih obramb so ga Slovaki takole premagali šele v 81. minuti. | Foto: Reuters Po seriji izjemnih obramb so ga Slovaki takole premagali šele v 81. minuti. Foto: Reuters

"Nismo bili pravi. To se je videlo od zunaj in od notri. Čutil sem, da na igrišču ne stojimo dobro. Fante sem spodbujal, kolikor sem lahko, tako kot so se tudi oni med sabo, a žal se nismo dvignili na raven, da bi lahko osvojili vsaj točko, kaj šele tri," je pametno ugotovil z naskokom najbolj cenjeni slovenski nogometaš, ki je v Trnavi v članski reprezentanci nastopil šele 14.

"Smo jezni in razočarani. Ne vem, s kakšnimi besedami bi opisal, kako se počutim. Ko smo prišli v garderobo, smo si povedali nekatere stvari. Povedal jih je selektor, pogovarjali smo se tudi med sabo. Počutimo se vse prej kot dobro," je utrip slovenske garderobe takoj po tekmi v Trnavi opisal 24-letni vratar, ki odgovora na vprašanje, kaj je v reprezentanci narobe, ne pozna.

Ni on tisti, ki bi moral vedeti, kje so težave

"Ne vem. Jaz sem samo vratar. Stojim zadaj in nisem tisti, ki bi iskal odgovor na vprašanje, kje tiči problem. Dajem vseskozi vse od sebe in upam na dober rezultat. Kje tiči problem, bodo morali povedati selektor in drugi, ki iščejo odgovor na to vprašanje," je še povedal Oblak, ki je tudi na Slovaškem z nekaj obrambami dokazal, zakaj spada med najboljše vratarje na svetu, a zaradi tega ni bil prav nič vesel.

"Moje obrambe so nepomembne. Na igrišču nas je enajst. Če vsi skupaj ne delujemo tako, kot bi morali, ne more pomagati noben posameznik. Če izgubiš, to sploh ni pomembno. To, da sem branil dobro, mi ne pomeni veliko," je govoril Škofjeločan, ki pri novem porazu Slovenije ni videl prav nič dobrega.

Slovenija je v Trnavi bržčas zapravila možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu 2018. | Foto: Reuters Slovenija je v Trnavi bržčas zapravila možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu 2018. Foto: Reuters

Težko je najti eno samcato pozitivno stvar

"Ne, na tej tekmi, podobno kot pri porazu na Škotskem, težko najdem kaj pozitivnega. Pozitivne stvari lahko iščemo iz nekaterih drugih tekem, ki smo jih odigrali v preteklosti. Na žalost jih danes ni bilo. Treba je pozabiti na vse skupaj in ugotoviti, kaj gre narobe. Treba je najti problem in ga rešiti," je načrt za boljše čase razkril Oblak in v nadaljevanju iskreno priznal, da bo zanj, če se Slovenija ne bo uvrstila na naslednje veliko tekmovanje, to neuspeh.

"Za mene je vedno neuspeh, če se ne uvrstim na evropsko ali svetovno prvenstvo oziroma če mi ne uspe tisto, česar si želim. Tako v reprezentanci kot tudi v klubu si vedno želim čim več. Vsak pri sebi ve, kaj je zanj neuspeh. Seveda je treba biti kdaj tudi realen in moraš vedeti, kaj lahko dosežeš, a mislim, da imamo ekipo, ki bi se lahko uvrstila na veliko tekmovanje. Žal pa tega nismo dokazali na igrišču, zato bomo najverjetneje ostali brez svetovnega prvenstva," je poklapano ugotovil nogometaš madridskega Atletica, čigar vrednost na nogometni tržnici ocenjujejo na kar 40 milijonov evrov.

Slovaški novinarji so ga po tekmi prosili za podpise in skupne fotografije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovaški novinarji so ga po tekmi prosili za podpise in skupne fotografije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovaški novinarji so ga prosili za selfije

Spada v sam vrh svetovnega nogometa. Da je res tako, potrjujejo tudi prizori, ki smo jih v mešani coni, v kateri se nogometaši pogovarjajo z novinarji po tekmah, videli v Trnavi.

Še preden je Oblak pristopil do slovenskih predstavnikov sedme sile, se je kar nekaj časa mudil pri naših slovaških kolegih. Ne zato, ker bi se z njimi pogovarjal, ampak zaradi tega, ker je podelil kar nekaj avtogramov in posnel nekaj skupnih selfijev.

Ne spreglejte