Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 9. 2017,
14.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Stožice Anglija Jan Oblak Jan Oblak Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Andraž Šporar

Torek, 5. 9. 2017, 14.10

6 let, 6 mesecev

Prvič v državnem dresu v Stožicah

Andražu Šporarju je zaigralo srce

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Andraž Šporar | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nekdanji napadalec Olimpije Andraž Šporar je dočakal posebno čast. V dresu članske reprezentance Slovenije je prvič nastopil na štadionu, na katerega je zelo navezan zaradi ljubezni do zeleno-bele barve. Izbrani vrsti je pomagal do visoke zmage nad Litvo, s katero je Slovenija zadržala možnosti za nastop na SP 2018.

Lani je Andraž Šporar debitiral za reprezentanco v kvalifikacijah za SP 2018 na Malti (1:0), nato odigral še prijateljsko tekmo na Poljskem (1:1), v ponedeljek pa prvič zaigral še na domačih tleh. In to kar od prve minute.

Krstni "slovenski" nastop si je olepšal s prepričljivo zmago nad Litvo, ki je razvedrila nogometno ozračje po bolečem porazu na Slovaškem. "To je bila lepa tekma z lepim rezultatom 4:0. Na Slovaškem smo si sami otežili življenje (uporabil je malce bolj sočen izraz, op. p.), proti Litvi pa smo pokazali, da znamo igrati nogomet. Ni še konec, do konca nas čakata še dve tekmi. Moramo osvojiti šest točk in verjeti v to. Tako mi kot navijači. Na Wembleyju ne bo lahko, a bomo dali vse od sebe. Potrebujemo šest točk," se je zazrl v prihodnost.

Zelo se je razveselil slačilnice

Slovenska reprezentanca se bo na naslednji tekmi mudila v Londonu, kjer bo potrebovala dragocene točke proti vodilni Angliji. Mladi napadalec se zaveda, da bi Slovenija za zagotovitev drugega mesta potrebovala čudež, pri katerem ne bi bilo vse odvisno od nje, ampak tudi od rezultatov tekmecev, zlasti Slovaške. Vseeno verjame v srečen razplet.

Selektor Srečko Katanec ga je postavil v začetno postavo. Tako je prvič v kvalifikacijah za SP 2018 zaigral od prve minute. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Selektor Srečko Katanec ga je postavil v začetno postavo. Tako je prvič v kvalifikacijah za SP 2018 zaigral od prve minute. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dvoboj z Litvo je pričakal z mravljinci na koži. Na štadion Stožice je zelo navezan. Tu je pustil veliko znoja, pa tudi solz, ko je zastopal barve Olimpije. Tokrat je dočakal reprezentančni debi v Ljubljani, za nameček še v začetni postavi, saj mu je selektor Srečko Katanec ponudil priložnost v konici napada.

"Ko sem prišel v Stožice, mi je zaigralo srce. Zelo sem se razveselil te slačilnice. Zadovoljen sem s predstavo. Sicer res nisem udaril na gol, a smo zmagali s 4:0. Zakaj potem ne bi bil zadovoljen?" se je vprašal in širil dobro voljo.

Sami so si krivi za slabši obisk

Mrežo Litve je dvakrat zatresel Josip Iličić, obakrat z bele točke, nato sta v polno zadela še Benjamin Verbič in Valter Birsa. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mrežo Litve je dvakrat zatresel Josip Iličić, obakrat z bele točke, nato sta v polno zadela še Benjamin Verbič in Valter Birsa. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Manj je bil nasmejan, ko smo mu omenili napol polne tribune. "Žal mi je, da Slovenija kvalifikacijske tekme igra pred takšnim številom ljudi, a za to smo si krivi sami," je 23-letni napadalec Arminie Bielefeld prepričan, da bi bilo proti Litvi neprimerno več navijačev, če bi Katančeva četa v Trnavi odigrala boljšo tekmo in se domov vrnila s pozitivnim izkupičkom.

Slovenija je imela skoraj do zadnjih minut v žepu veliko točko, nato pa se je mreža Jana Oblaka le zatresla. "Časa se žal ne da zavrteti nazaj. Iskreno povedano so bili Slovaki boljši. Pač, življenje in nogomet gresta naprej. Najpomembneje je, da smo proti Litvi zmagali," je dejal velik prijatelj in stanovski kolega Tima Matavža, s katerim sta bila v zadnjem tednu velika, pozitivna konkurenca.

Šporar je prvič, odkar je zapustil Olimpijo, zaigral na največjem slovenskem nogometnem štadionu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Šporar je prvič, odkar je zapustil Olimpijo, zaigral na največjem slovenskem nogometnem štadionu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Primorec je dobil prednost na Slovaškem, Ljubljančan pa v Sloveniji. Zdaj bo skušal zadostiti željam selektorja, ki je po zmagi nad Litvo izbrancem sporočil, naj do oktobrske reprezentančne akcije v klubih odigrajo čim več tekem in ostanejo zdravi. "Zdravje v zadnjem času ni bilo moj zaveznik, zdaj pa sem že nekaj časa dobro pripravljen. Upam, da bo tako tudi v prihodnje."

Slovenska reprezentanca bo do konca kvalifikacij za SP 2018 odigrala še dve tekmi. Najprej v Londonu proti Angliji, nato v Ljubljani s Škotsko.
Ne spreglejte