Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 12. 2015,
10.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Arsenal Manchester United Chelsea Valencia Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak Branko Ilić

Torek, 8. 12. 2015, 10.03

8 let

Anglija trepeta: težki dnevi za velikane

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Skoraj vsi evropski velikani so si že zagotovili napredovanje v osmino finala lige prvakov, izjema so le Otočani. Nohte si grizejo navijači treh angleških klubov, ki jim grozi slovo od lige prvakov.

V skupini A ni neznank. Real Madrid si je že zagotovil prvo mesto, PSG bo drugi. Tretje mesto, ki zagotavlja evropsko pomlad v ligi Europa, se nasmiha Šahtarju. Ukrajinski podprvak ima enako število točk kot Malmö, a ima v medsebojnih dvobojih boljšo razliko v zadetkih (4:0 in 0:1).

Rdeče vrage bi zadovoljila le zmaga

V skupini B je zapleten položaj, saj se za napredovanje potegujejo še trije klubi. V najboljšem položaju je Wolfsburg. Nemški podprvak v dvoboju resnice pričakuje Manchester United, ki zaostaja za točko. Morda mu ne bi zadostovala za napredovanje, saj bo tretjeuvrščeni PSV v Eindhovnu gostil moskovski CSKA. Nekdanji Matavžev klub zaostaja za rdečimi vragi le točko, za vodilnimi volkovi pa dve.

Zato bosta Wolfsburg in Man Utd potihoma navijala za ruskega predstavnika, ki lahko z zmago na Nizozemskem v osmino finala popelje trenutni vodilni ekipi. Če bi otoški velikan izgubil v Nemčiji, PSV pa osvojil točko, bi napredoval nizozemski prvak, ker ima boljši izkupiček v medsebojnih tekmah (2:1 in 0:0), tako da se je znašla Van Gaalova četa pred zelo zahtevno nalogo.

Oblakov Atletico za prvo mesto nujno potrebuje tri točke

V skupini C sta oba potnika med najboljših 16 že znana. To sta Benfica in Atletico Jana Oblaka, ki bosta zvečer v Lizboni obračunala za prvo mesto. Oba imata deset točk, zaradi zmage portugalskega velikana na prvi tekmi v Madridu pa lahko rdeče-bele na vodilni položaj popelje le zmaga.

V Istanbulu bo potekal neposredni obračun za tretje mesto. Galatasaray ima pred Astano Branka Ilića točko prednosti, tako da si lahko evropsko sezono podaljša že z remijem. Kazahstanci za nov čudež potrebujejo nujno zmago. To bi bila njihova prva v zgodovini lige prvakov.

Sevilla lovi evropsko pomlad

V skupini D sta si preboj v osmino finala že zagotovila Juventus in Manchester City. Evropski podprvak ima pred bogatim otoškim klubom dve točki prednosti, a tudi težjo nalogo v zadnjem krogu. Stara dama gostuje v Andaluziji pri Sevilli. Če bo Juve remiziral, Man City pa pričakovano doma premagal Borussio Mönchengladbach, se bosta izenačila na lestvici (12 točk), prvo mesto pa bodo osvojili Allegrijevi izbranci, saj so dvakrat ugnali City.

Sevilla v boju za tretje mesto za Borussio zaostaja dve točki, zato bo z enim očesom prisotna na štadionu Etihad, kjer se bo mudil nemški predstavnik. Če bosta oba končala skupinski del s šestimi točkami, bodo v ligi Europa igrali Španci (3:0 in 2:4), ki so v prejšnji sezoni tudi osvojili omenjeno tekmovanje.

Kamplov Bayer v težavah

V skupini E vlada nepopisna gneča za drugo in tretje mesto. Vodilna Barcelona, ki brani naslov, je razred zase. Zbrala je 13 točk, preostala trojica v skupini pa skupaj le eno več. V najboljšem položaju za napredovanje je Roma. Podobno kot Kamplov Bayer Leverkusen je osvojila pet točk, a je uspešnejša v medsebojnih srečanjih (3:2 in 4:4).

Na Olimpicu bo v sredo gostoval BATE Borisov, tako da čaka sinove volkulje veliko prijetnejša naloga od lekarnarjev, ki bodo gostili v zadnjem obdobju izjemne Katalonce. Če bi Bayer in BATE končala tekmovanje s petimi točkami, bi tretje mesto osvojil bundesligaš (4:1 in 1:1), beloruski prvaki pa še niso rekli zadnje, saj se zavedajo, da bi jih senzacionalna zmaga v Italiji lahko popeljala celo v osmino finala.

Arsenal reši le mogočna zmaga v Grčiji

V skupini F vlada med udeleženci, ki sploh še niso remizirali, matematično zaporedje. Bayern si je z 12 točkami že zagotovil prvo mesto in napredovanje, drugo mesto pa bo osvojil boljši iz obračuna v Pireju. Olympiakos ima pred Arsenalom, enim največjih razočaranj skupinskega dela, tri točke prednosti, nasmešek na licu pa imajo tudi zaradi spomina na zmago v Londonu (3:2). Zato si lahko doma privošči celo tesen poraz (0:1 ali 1:2), pa bi vseeno napredoval med 16 najboljših, topničarji pa bi se obrisali pod nosom in doživel ponižanje, saj bi morali evropsko sezono nadaljevati v manj razkošni ligi Europa.

Wengerjeva četa tako potrebuje zmago z dvema zadetkoma ali več, cilj pa bi izpolnila tudi s tesnejšo, a le pod pogojem, če doseže vsaj tri zadetke (3:2, 4:3, 5:4 ...). Zagrebški Dinamo je ostal brez teoretičnih možnosti za napredovanje in bo še 44. leto zapored zaman čakal evropsko pomlad.

Chelsea noče niti pomisliti na nov poraz s Portom

V skupini G bo še zelo zanimivo. Trije kandidati ostajajo v igri za napredovanje, mogoč je tudi trikotnik, v katerem bi imeli enako število točk. V najboljšem položaju je Chelsea, ki ima vse v svojih rokah. Če bo doma premagal Porto, si bo zagotovil prvo mesto, ki bi predstavljal sol na sveže rane, nastale po katastrofalnih predstavah v angleškem prvenstvu.

Če se Londončanom zalomi in ne bodo premagali tekmeca, ki je pod vodstvom Joseja Mourinha osvajal Evropo, se bodo znašli v resnih težavah. Če bi ostali praznih rok, bi ob predpostavki, da bo ukrajinski prvak doma izkoristil prednost domačega igrišča proti skromnemu Maccabiju iz Tel Aviva, ki ni osvojil niti ene točke, napredovala Porto in Dinamo Kijev. Če pa bi Izraelci presenetili Ukrajince in ostali neporaženi v Kijevu, bi s tem osrečili Mourinha, saj bi se neodvisno od rezultata v Londonu v osmino finala uvrstila njegova najljubša kluba.

Če bi se dvoboj v Londonu končal brez zmagovalca, Dinamo pa bi premagal Maccabi, bi se pripetil trikotnik, saj bi imele vse ekipe 11 točk. Odločalo bi razmerje medsebojnih tekem. Najboljšega bi imel Dinamo, nato bi sledil Chelsea, krajšo pa bi potegnil Porto. Klubi bi bili med seboj tako izenačeni, da bi odločala za las boljša razlika v zadetkih. V trikotniku bi vsi na štirih srečanjih enkrat zmagali, dvakrat remizirali in enkrat izgubili, a bi imel Dinamo razliko +1, Chelsea 0, Porto pa -1.

Valencia računa na pomoč Zenita

V skupini H ima Zenit priložnost, da skupinski del konča s stoodstotnim izkupičkom. V zadnjem krogu bo gostoval v Belgiji pri Gentu, ki je pred najpomembnejšo evropsko tekmo v zgodovini kluba. Belgijski prvak ima v žepu sedem točk, Valencia, ki se prav tako poteguje za drugo mesto, pa točko manj. Ker ima Gent še boljši izkupiček v medsebojnih tekmah (1:0 in 1:2), je kot na dlani, da so se netopirji znašli v skrajno zoprnem položaju.

Netopirje, ki jih je pred dnevi prevzel Gary Neville, čaka domače srečanje z Lyonom. Francozi so v tej evropski sezoni razočarali v vseh pogledih in v petih srečanjih zbrali le točko. Edini scenarij, ki bi osrečil Mestallo, vključuje zmagi Valencie in neporaženost Zenita v Belgiji. Če se to uresniči, bo Valencia pet minut pred dvanajsto le ujela vlak v osmino finala.

Ne spreglejte