Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
12. 5. 2011,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Anglija FIFA

Četrtek, 12. 5. 2011, 10.42

8 let

Anglija razmišlja o izstopu iz FIFA

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Angleški športni minister Hugh Robertson je opozoril, da bi lahko Anglija izstopila iz Mednarodne nogometne zveze, dokler ne bo razčiščena podkupovalna afera glede podelitve SP 2018 in SP 2022.

''Pozanimal sem se, kakšno je vzdušje v ostalih nogometnih zvezah po svetu. Obstaja močna želja, da bi se FIFA spremenili od znotraj. Če FIFA tega ne bo sposobna storiti, so vse opcije možne,'' je trenutno situacijo za The Sun opisal Robertson.

Minister se je oglasil, potem ko so se v javnosti pojavile obtožbe, da so delegati, ki so imeli volilno pravico za podelitev SP 2018 in 2022, za svoj glas zahtevali protiusluge. Nekdanji predsednik angleške nogometne zveze Lord Triesman je razkril, da so predstavniki štirih nogometnih zvez kot protiuslugo zahtevali denar, TV pravice in viteški naslov. Ob tem je zatrdil, da je podpredsednik FIFA Jack Warner prosil za 2,5 milijona funtov za gradnjo športne šole na Trinidadu in 500.000 funtov, da bi Haitiju kupil TV pravice za SP. Paragvajski predstavnik pri FIFA Nicolas Leoz je zahteval viteški naslov, brazilski predstavnik Ricardo Teixeira pa je Angleže pomenljivo vprašal: ''Kaj imate zame?'' Tajski Worawi Makudi je hotel TV pravice za prijateljsko tekmo med Anglijo in Tajsko. Vsi štirje so obtožbe že zanikali, FIFA pa je že uvedla preiskavo.

Zanimivo je dejstvo, da je Anglija v boju z Rusijo dobila le 2 glasova, čeprav so zanjo lobirale takšne osebnosti kot so premier David Cameron, princ William, Lord Sebastian Coe, David Beckham, Gary Lineker in Alan Shearer.

''Če so te obtožbe resnične, bo treba sprožiti sodni proces, saj se je zgodilo nekaj nelegalnega. Če bo do njega prišlo, se bo odvil v Švici, kjer je sedež FIFA. Bil sem v Zürichu zadnji teden pred izbiro gostiteljev SP 2018 in 2022. Vsi pogovori so se vrteli okoli tega, kdo je sklenil kakšen posel in ne o tem, katera kandidatura je boljša. Mislim, da je imela Anglija najboljšo. Nekaj je bilo narobe s procesom, ki ga je peljala FIFA,'' je povedal sekretar za kulturo, medije in šport Jeremy Hunt.

Ne spreglejte