Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2022,
22.53

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Chelsea West Ham Manchester United Manchester City Liverpool Premier League angleško prvenstvo

Ponedeljek, 7. 3. 2022, 22.53

2 leti, 1 mesec

Angleško prvenstvo, 28. krog

Manchester City v velikem derbiju ponižal United, Tottenham odpihnil Everton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Manchester City United | Manchester City je zadal boleč udarec mestnemu tekmecu Manchester Unitedu, za katerega ni igral Cristiano Ronaldo. | Foto Reuters

Manchester City je zadal boleč udarec mestnemu tekmecu Manchester Unitedu, za katerega ni igral Cristiano Ronaldo.

Foto: Reuters

Na zadnji tekmi 28. kroga angleškega prvenstva je Tottenham s kar 5:0 odpihnil Everton. Vodilni Manchester City je v nedeljskem mestnem derbiju s 4:1 premagal Manchester United, ki je zaigral brez Cristiana Ronalda. Odsotnost Portugalca je dvignila kar nekaj prahu. Liverpool je v soboto premagal West Ham, tako da za vodilnim Cityjem še najprej zaostaja šest točk. Arsenal je v napetem srečanju v gosteh s 3:2 ugnal Watford in skočil na četrto mesto.

Zasedba Pepa Guardiole je v 187. mestnem derbiju zasluženo prišla do 22. zmage v tej sezoni angleškega prvenstva. Pred tretjeuvrščenim Chelseajem ima 19 točk prednosti, Manchester United, ki je na peti poziciji, pa za prvim mestom zaostaja že 22 točk.

United, ki je dobil zadnja dva obračuna na stadionu Cityja, Etihadu (1:2 v sezoni 2019/20 in 0:2 v 2020/21), je bil zlasti v drugem polčasu v močno podrejenem položaju. Nastopil je brez Cristiana Ronalda. Portugalcu v koledarskem letu 2022 ne gre vse po načrtih, saj se je spopadal z najdaljšo strelsko krizo od leta 2010. Na Otoku ne manjka govoric, da je Ronaldo izpustil mestni derbi, ker je bil nezadovoljen z odločitvijo trenerja rdečih vragov Ralfa Rangnicka, ki ga zaradi taktičnih razlogov ni nameraval uvrstiti v začetno enajsterico. Uradna klubska razlaga, zakaj na derbiju ni bilo Portugalca, je ta, da se spopada z zdravstvenimi težavami.

City je podvojil prednost pred Liverpoolom. | Foto: Reuters City je podvojil prednost pred Liverpoolom. Foto: Reuters

Prvi polčas se je končal z 2:1 za City - za domače je dvakrat zadel Belgijec Kevin de Bruyne (5., 28.), za goste Jadon Sancho (22.), v nadaljevanju pa je igra več ali manj potekala le na eni polovici igrišča. Zmago gostiteljev je potrdil Alžirec Riyad Mahrez (68., 92.).

Že 11. zaporedna zmaga Liverpoola

Nogometaši Liverpoola nadaljujejo svojo zmagovito serijo. V 28. krogu angleškega prvenstva so z 1:0 premagali londonski West Ham, kar je bila že njegova 11. zaporedna zmaga. Za vodilnim Manchester Cityjem z odigrano tekmo manj zaostajajo šest točk.

Senegalec Sadio Mane je odločil zmagovalca srečanja na Anfieldu. | Foto: Reuters Senegalec Sadio Mane je odločil zmagovalca srečanja na Anfieldu. Foto: Reuters

Dvoboj v Liverpoolu je postregel z novo poslastico, pravi čudež je, da je padel le en gol. Priložnosti je bilo na obeh straneh veliko, domači, ki so imeli precej več žogo v posesti, so si jih pripravili več, občutek pa je, da so imeli gosti lepše. V domači vrsti tokrat strelskih naprav ni naravnal Mohamed Salah, Egipčan se je že v drugi minuti sam znašel pred vratarjem Lukaszom Fabianskim, a ga ni premagal, v nadaljevanju pa je zapravil še nekaj priložnosti.

Na drugi strani se bo West Ham še nekaj časa držal za glavo zaradi dejstva, da iz ugodnih položajev ni zatresel mreže. V prvem delu je Pablo Fornals že premagal vratarja Allisona Beckerja, toda na golovi črti je žogo izbil Trent Alexander-Arnold, v drugem delu je z bližine nemogoče zgrešil Manuel Lanzini, Beckerja bi lahko premagal tudi Michail Antonio.

Odločilen gol je padel v 27. minuti, ko je Alexander-Arnold poskusil s strelom od daleč, ki pa je na koncu izpadel kot natančna podaja Sadiu Maneju, Senegalcu, potem ko je žoga zletela med vratarjem in branilcem, ni bilo težko zadeti.

Chelsea v drugem polčasu napolnil mrežo Burnleyju

Evropski prvak Chelsea je v drugem delu zabil poker zadetkov. | Foto: Reuters Evropski prvak Chelsea je v drugem delu zabil poker zadetkov. Foto: Reuters Zanesljiv je bil tokrat tretjeuvrščeni Chelsea, ki je na gostovanju pri Burnleyju zmagal 4:0. V prvem polčasu obrambe gostiteljev ni ukanil, zato pa je bil bolj učinkovit v drugem. Strelske vaje je v 47. minuti začel Reece James, nato je kmalu zatem dva gola dosegel nemški napadalec Kai Havertz, končni izid pa je v 69. minuti Christian Pulišić.

Zmago s 4:0 je vknjižila tudi Aston Villa, ki je pred svojimi navijači ugnala Southampton, gole so dosegli Ollie Watkins, Douglas Luiz, Philippe Coutinho in Danny Ings.

Crystal Palace je bil v gosteh z 2:0 boljši od Wolverhamptona, Leicester z 1:0 od Leedsa, pomembno zmago v boju za obstanek je zabeležil Brentford, v gosteh je s tremi goli Ivana Toneyja, dva je dosegel z bele točke, s 3:1 premagal Norwich, z zbiranjem točk pa je nadaljeval Newcastle, že v uvodu tekme je dosegel dva gola, Brightonu pa je do konca uspelo zaostanek le znižati.

V uvodni tekmi kroga je Leicester City premagal z 1:0 Leeds United, pri katerem je kot trener debitiral Američan Jesse Marsch, sicer nekdanji strateg Salzburga in RB Leipzig.

Andraž Šporar
Sportal Do napredovanja še Chelsea in Liverpool, Šporarjevi pripravili senzacijo
Roman Abramovič
Sportal Roman Abramovič se je odločil: Prodal bom Chelsea

Angleško prvenstvo, 28. krog:

Sobota, 5. marec:
Leicester City :
Leeds United 1:0 (0:0)
Barnes 68.

Aston Villa : Southampton 4:0 (2:0)
Watkins 9., Luiz 44., Coutinho 52., Ings 54.

Burnley : Chelsea 0:4 (0:0)
James 47., Havertz 53., 55., Pulišić 69.

Newcastle : Brighton & Hove Albion 2:1 (2:0)
Fraser 12., Schär 14.; Dunk 55.

Norwich City : Brentford 1:3 (0:1)
Pukki 90.+2; Toney 32., 52./11-m, 58./11-m

Wolverhampton : Crystal Palace 0:2 (0:2)
Mateta 19., Zaha 34./11-m

Liverpool : West Ham 1:0 (1:0)
Mane 28.

Nedelja, 6. marec:
Watford : Arsenal 2:3 (1:2)
Hernandez 11., Sissoko 87.; Odegaard 5., Saka 30., Martinelli 52.

Manchester City : Manchester United 4:1 (2:1)
De Bruyne 5., 28., Mahrez 68., 90.+2; Sancho 22.

Ponedeljek, 7. marec:
Tottenham
: Everton 5:0 (3:0)
Keane 14./ag, Son 17., Kane 37., 56., Reguilon 46.

Lestvica strelcev:

19  Salah (Liverpool), 
12 – Jota (Liverpool), Mane (Liverpool), 
11 – Son (Tottenham), 
10 – Kane (Tottenham), Mahrez (Manchester City), Sterling (Manchester City), Vardy (Leicester),
9 – de Bruyne (Manchester City), Dennis (Watford), Fernandes (Manchester United), Raphinha (Leeds), Ronaldo (Manchester United), Smith-Rowe (Arsenal), Toney (Brentford), Zaha (Crystal Palace)
8 – Antonio (West Ham), Bowen (West Ham), Gallagher (Crystal Palace), Maupay (Brighton), Saka (Arsenal),
– Adams (Southampton), Foden (Manchester City), Maddison (Leicester City),  Mount (Chelsea), Pukki (Norwich), Silva (Manchester City), Watkins (Aston Villa)
... 

Ne spreglejte