Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
17.03

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

1

Natisni članek

Andrea Pirlo New York City Andraž Struna Aljaž Struna liga MLS Juventus AC Milan italijanska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 17.03

6 let, 5 mesecev

Andrea Pirlo

Tihi vodja, ki je najraje govoril z nogama

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

1

Andrea Pirlo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Svetovni nogomet ostaja siromašnejši za Andreo Pirla. Legendarni italijanski zvezni igralec, znan po elegantnih podajah, s katerimi je nogometu pogosto vtisnil romantično noto, je odigral zadnjo tekmo v karieri. V noči na ponedeljek se je poslovil v dresu New York Cityja, s katerim se je v zadnjih letih dokazoval v ligi MLS. Nekaj mesecev si je delil slačilnico tudi s slovenskim branilcem Andražem Struno.

Dolgoletni zvezdnik italijanske reprezentance in svetovnega nogometa Andrea Pirlo se je odločil, da pri 38 letih pospravi nogometne čevlje v kot. Zdaj se bo posvetil drugim ciljem. Znameniti dirigent zvezne vrste velikih italijanskih klubov, najboljša leta je podaril Milanu in Juventusu, je kariero končal v ZDA.

Odšel je eden od zadnjih nogometnih romantikov. Prislužil si je različne vzdevke. Največkrat ga je poosebljal naziv Arhitekt, saj je spretno gradil zvezo med sredino in napadom. Bil je tudi Profesor, pa Mozart in Maestro. Vzdevki poudarjajo, kako globoko se je zakoreninil v srca nogometnih sladokuscev.

Poslovil se je na tekmi, na kateri je dosegel zadetek Slovenec

Italijan je bil v New Yorku zelo priljubljen. | Foto: Reuters Italijan je bil v New Yorku zelo priljubljen. Foto: Reuters "Lahko bi zaigral za New York City. Pirlo končuje kariero, tako da se bo sprostil proračun v klubu. Lahko bi šlo," nam je pred mesecem dni v šali odvrnil Aljaž Struna. Slovenski nogometni reprezentant je s Palermom na dobri poti, da se vrne v Serie A.

Ne skriva pa tudi želje, da bi zaigral v ligi MLS. Tam, kjer se dokazuje tudi njegov starejši brat Andraž Struna, ki je v primerjavi s prvim Slovencem v ligi MLS, nekdanjim kapetanom Olimpije Antoniem Delameo Mlinarjem (New England Revolution), že okusil igranje v končnici. Ni trajala dolgo. V konferenčnem polfinalu je izpadel proti Columbus Crew.

Sinjemodri iz New Yorka so prvo tekmo v gosteh izgubili z 1:4, doma pa na znamenitem štadionu Yankees zmagali le z 2:0. Zmaga se je izkazala za Pirovo, napredoval je Columbus. Struna je dosegel zadetek in se krstno vpisal na seznam strelcev v ZDA, a mu po koncu srečanja ni bilo do veselja. Je pa v 90. minuti tako kot vsi soigralci in zbrani na štadionu zaploskal Pirlu. Legendarni Italijan je odigral zadnjo tekmo v karieri.

Dres Azzurrov je oblekel 116-krat. Pred 11 leti je osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 2012 pa je zaigral v finalu Eura. | Foto: Reuters Dres Azzurrov je oblekel 116-krat. Pred 11 leti je osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 2012 pa je zaigral v finalu Eura. Foto: Reuters

Kdo je Andrea Pirlo?

Rojen: 19. maj 1979
Klubi: Brescia (1995-98 in 2001), Inter (1998-2001), Reggina (1999-2000), Milan (2001-2011), Juventus (2011-15), New York City (2015-17)
Reprezentanca: 116 nastopov (13 zadetkov)

Prislužil si je še zadnji aplavz

Lani so v ZDA izmed igralcev lige MLS prodali največ dresov s priimkom Pirlo. | Foto: Reuters Lani so v ZDA izmed igralcev lige MLS prodali največ dresov s priimkom Pirlo. Foto: Reuters Prejšnji mesec je napovedal, da se bo poslovil po koncu sezone. Težave s fizično pripravljenostjo so bile vedno večje. Zdaj, ko je New York City končal sezono, je postalo jasno, da ne bo več igral nogometa. Gledalcem je pomahal v slovo pri 38 letih. V tej sezoni ni več spominjal na tistega navdihnjenega italijanskega velemojstra, ki je branilce spravljal v zadrego z nepredvidljivimi globinskimi podajami in prefinjenim izvajanjem prostih strelov.

Izgubil je del leska, s katerim je plenil simpatije. Na zadnjih petih tekmah je obtičal na klopi. Na zadnji tekmi sezone ga je trener Patrick Vieira vendarle poslal v igro, Pirlo pa si je prislužil zadnji aplavz. V igro je vstopil v zadnji minuti in iskal pot do zadetka, s katerim bi New York napredoval. Ostalo je pri 2:0, tako da se je ekipa, v kateri izstopa španski napadalec David Villa, poslovila že na prvi stopnički končnice lige MLS.

V dveh letih in pol je v Severni Ameriki prispeval zadetek in 19 podaj. Odigral je 62 tekem. Bil je zelo priljubljen, lani so ljubitelji nogometa v Severni Ameriki med udeleženci lige MLS kupili največ dresov ravno z njegovim imenom.

Najraje je govoril z nogami

Leta 2006 sta osvojila svetovno prvenstvo, 11 let pozneje pa se upokojila. | Foto: Reuters Leta 2006 sta osvojila svetovno prvenstvo, 11 let pozneje pa se upokojila. Foto: Reuters Oče dvojčkov, pred štirimi meseci sta se rodila Leonardo in Tommaso, je v pestri karieri osvojil ogromno lovorik. Z Azzurri je leta 2006 po nepozabnem finalu svetovnega prvenstva v Berlinu postal svetovni prvak. Takrat je selektor Marcelo Lippi dejal, da je Pirlo tihi vodja, ki najraje govori z nogami.

Z Juventusom je osvojil pet naslovov italijanskih prvakov, z Milanom dva, a je z rdeče-črnimi dvakrat osvojil tudi ligo prvakov. S staro damo je bil najbližje leta 2015, ko je v Berlinu ostal praznih rok proti Barceloni. Takrat je ostal brez naslova z Gianluigijem Buffonom, verjetno največjim vratarjem, ki še nikoli ni osvojil lige prvakov.

O koncu kariere razmišlja tudi Gianluigi Buffon. Tako sta žalovala leta 2015 po porazu v finalu lige prvakov v Berlinu. | Foto: Reuters O koncu kariere razmišlja tudi Gianluigi Buffon. Tako sta žalovala leta 2015 po porazu v finalu lige prvakov v Berlinu. Foto: Reuters

Kapetan Juventusa je namignil, da se bo počasi poslovil tudi on. Kakšna izguba bo to za Italijo, saj je spomladi končal kariero večni kapetan Rome Francesco Totti, pol leta pozneje pa odšel še arhitekt Pirlo …

Ne spreglejte