Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
6. 8. 2016,
13.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA

Sobota, 6. 8. 2016, 13.04

6 let, 6 mesecev

Aleksander Čeferin predstavil predsedniški program

Čeferin želi osvojiti Evropo s sistemom 3-4-3

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Čeferin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Predsednik Slovenske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki kandidira za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), je v programu, predstavljenem v angleškem jeziku, ki ga je poimenoval "Creating the Perfect Balance" (Ustvarjanje popolnega ravnovesja), označil 11 temeljnih točk.

Predsedniške volitve za novega predsednika Uefe bodo 14. septembra na kongresu v Atenah, kjer bo svoj glas oddalo 55 evropskih članic. Javnost iz dneva v dan Aleksandru Čeferinu pripisuje večje možnosti za zmago.

Njegova protikandidata sta dva. Prvi je predsednik Španske nogometne zveze Angel Maria Villar. Podpredsednik Uefe je v nedavnem finalu evropskega prvenstva v Franciji nadomeščal kaznovanega Michela Platinija in podelil pokal kapetanu portugalske reprezentance Cristianu Ronaldu, drugi Čeferinov protikandidat pa je predsednik Nizozemske nogometne zveze Michael van Praag. Čeferin je daleč najmlajši kandidat, saj ima 48 let, njegova protikandidata pa sta že globoko zakorakala v sedmo desetletje.

Odločitve je treba sprejemati skupaj

Njegova protikandidata sta Nizozemec Michael van Praag ... | Foto: Vid Ponikvar Njegova protikandidata sta Nizozemec Michael van Praag ... Foto: Vid Ponikvar

Čeferin, ki se je v zadnjih tednih zavil v molk, se je v soboto oglasil s predstavitvijo programa. V njem je predstavil poudarke njegovega dela kot bodočega predsednika Uefe. Izpostavil je 11 točk in jih v skladu s pojmovanjem nogometne igre simbolično sestavil v igralno postavitev 3-4-3. "Za Uefo je najboljša pot, če odločitve v prihodnje sprejemamo skupaj. To bi jo učvrstilo in pomenilo, da se upošteva mnenje vsake članice," je v predgovoru zapisal odvetnik iz Grosupljega.

"Verjamem, da lahko le skupaj ustvarjamo in ohranjamo ravnovesje, ki je nujno potrebno za enotnost, stabilnost in nadaljnji razvoj evropskega nogometa," meni Slovenec, ki bi lahko prihodnji mesec na predsedniškem stolčku Uefe nasledil Platinija.

Enajsterica principov Aleksandra Čeferina. | Foto: Enajsterica principov Aleksandra Čeferina.

Med vratnicami dialog, v obrambi pa …

... in Bask Angel Maria Villar, ki po poročanju španskih medijev celo razmišlja o umiku kandidature. | Foto: Reuters ... in Bask Angel Maria Villar, ki po poročanju španskih medijev celo razmišlja o umiku kandidature. Foto: Reuters

Čeferin je v svojem programu, sestavljenem v igralni postavitvi 3-4-3, med vratnici postavil prvo ključno točko, 1. dialog. V programu je zapisal željo, da bi o načinu delovanja Uefe prek svojih predsednikov odločalo vseh 55 članic zveze, ne pa le izvršni odbor. Izpostavil je tudi potrebo po plodnem sodelovanju s Fifo in ostalimi nogometnimi konfederacijami.

V njegovem programu Ustvarjanje popolnega ravnovesja v obrambi sodelujejo 2. enakost spolov (želja po vključevanju še več pripadnic nežnejšega spola v evropsko nogometno okolje), 3. solidarnost (denarna in drugačna pomoč članicam Uefe za boljši jutri nogometa) in 4. vključevanje. Pri zadnjem je poudaril, da največja tekmovanja pod okriljem Uefe ne smejo postati zaprti sistemi, dosegljivi le najvplivnejšim in najbogatejšim, ampak morajo imeti možnost uvrstitve v glavni del (evropsko prvenstvo, liga prvakov, liga Europa …) predstavniki vseh članic Uefe.  

Ločevanje med nogometom in poslom

Volitve za predsednka Uefe bodo 14. septembra v Atenah. Za zmago v prvem krogu zadošča 28 glasov, kar je dobra polovica vseh članic Uefe (55). | Foto: Vid Ponikvar Volitve za predsednka Uefe bodo 14. septembra v Atenah. Za zmago v prvem krogu zadošča 28 glasov, kar je dobra polovica vseh članic Uefe (55). Foto: Vid Ponikvar

V zvezni vrsti so izpostavljeni 5. transparentnost, 6. zaščita igre, 7. učinkovitost in 8. avtonomija (pri njej je v ozadje postavil fotografijo srečanja lige Europa v Ljudskem vrtu med Mariborom in Sevillo, kot glavno načelo pa izpostavil strogo ločevanje med nogometom in poslom). Pri transparentnosti je govora tudi o tem, kaj si lahko funkcionarji, ki delujejo pod okriljem Uefe, sploh privoščijo, ter o moralni odgovornosti do njihovega dela. Na tem področju se po stresnih dogodkih, ki so v zadnjih letih očrnili delo vodilnih nogometnih zvez (zlasti Mednarodne nogometne zveze – Fife), obetajo velike spremembe, evropska javnost pa se nagiba k mnenju, da so svežina, ambicioznost in mladost, ki jih prinaša Čeferin, pa tudi neobremenjenost zaradi povezovanja z nepravilnostmi iz preteklega obdobja, pomembni dejavniki, ki bi lahko jeziček tehtnice na predsedniških volitvah premaknili na njegovo stran.

Za zmago v prvem krogu volitev potrebuje več kot polovico vseh glasov, vsaj 28. Če jih ne bo, bo zmagal tisti kandidat, ki bo zbral največ glasov v drugem krogu. Takrat bo potekal le dvoboj, saj bo kandidat z najmanjšim številom glasov po prvem krogu odpadel.

Na področju zaščite igre želi Čeferin postaviti organizacijsko strukturo Uefe tako, da bo sledila načelom finančne pravičnosti (denarni fair-play), se bojevala proti nameščanju tekem zaradi športnih stav, pojavom rasizma in kakršnikoli obliki diskriminacij. Pri boju proti dopingu želi Uefo povzdigniti v vodilno športno organizacijo, ki bi lahko postala zgled ostalim, hkrati pa bi izžarevala zaupanje v očeh nogometnih navdušencev. Povečana bo tudi skrb za zdravje igralcev in njihovo varnost na nogometnih dogodkih.

Nogomet mora ostati najbolj priljubljen šport na svetu

V napadu so 9. vzdržljivost, 10. družbena odgovornost (sodelovanje s številnimi nevladnimi organizacijami) in 11. participacija. Program je zasnovan tako, da želi nogomet na lestvici najbolj priljubljenih športov zadržati na vodilnem mestu tudi v prihodnje in poskrbeti za njegov boljši jutri.

Predsednik NZS Čeferin se tako zavzema za dialog in vključevanje vseh deležnikov, solidarnost, enakost spolov, transparentnost, zaščito nogometne igre in družbeno odgovornost. Če bi 14. septembra postal novi predsednik Uefe, bi morala slovenska krovna zveza poiskati novega predsednika.

Ne spreglejte