Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
19.11

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zavetišče v Pečicah pohodništvo Naj planinska koča

Torek, 1. 5. 2018, 19.11

5 let, 10 mesecev

Naj planinska koča

Zavetišče v Pečicah (417 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Predstavljamo Zavetišče v Pečicah, ki je eden od kandidatkov za Naj planinsko kočo na Siol.net.

Zavetišče (veliko sobo za prenočevanje) je ob razumevanju Krajevne skupnosti Pečice in ob pomoči Telesnokulturne skupnosti občine Brežice ter nekaterih delovnih organizacij uredilo in opremilo PD Brežice v poslopju nekdanje Osnovne šole Pečice. Za ureditev zavetišča so se odločili, ker na spominski poti "Po poteh Kozjanskih borcev ni bilo možnosti za prenočevanje, Pečice pa so približno na sredini poti.

Zavetišče v Pečicah | Foto: Planinska zveza Slovenije Foto: Planinska zveza Slovenije Jedro naselja Pečice leži na prisojnem pobočju Orlice, gorskega razvodnega slemena, ki se dviga nad Sromeljskimi in Bizeljskimi goricami na južni ter dolino Bistrice na severni strani, z najvišjim vrhom Veliki vrh (697 m).Zavetišče je stalno odprto. Ključ je v sosednji domačiji pri Mimici Grmšek, ki lahko pripravi tudi čaj in mleko; tu je tudi kontrolni žig spominske poti. V bližini je tudi trgovina z mešanim blagom. V sobi za prenočevanje je 12 ležišč in toliko sedežev; WC, umivalnica z mrzlo vodo, elektrika; za najavljene skupine so pripravljena drva za kuho in ogrevanje. 

Razgled

Najlepši razgled je s 15 minut oddaljenega Golega vrha nad Pečicami. Proti vzhodu vidimo južna pobočja Orlice in Veliki Špiček (686 m), drugi najvišji vrh tega slemena, Sromeljske in Bizeljske gorice, zadaj pa Medvednico; na jugu je za goricami Brežiška ravan, na drugi strani Save obširno Krško polje, lepo vidimo Brežice, Cerklje ob Krki in Krško; proti zahodu se na desni strani Save širi Dolenjsko gričevje, na levi se dviga Bohor; na severni strani vidimo gričevnati del Posavskega hribovja na Kozjanskem, za njim pa Pohorje, Boč in Donačko goro. 

Zanimivejše ture: 

  • Grad Podsreda - 1 h.
Ne spreglejte