Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
10.08

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Družinam prijazne koče pohodništvo Valvasorjev dom pod Stolom

Torek, 1. 5. 2018, 10.08

4 leta, 10 mesecev

Naj planinska koča

Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Naj planinska koča 2016 Valvasorjev dom pod Stolom | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Predstavljamo Valvasorjev dom pod Stolom, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net. Laskavi naziv Naj planinska koča ste mu podelili že leta 2016.

Dom stoji na terasi v južnem pobočju Belščice, ki je severozahodni del Stolovega masiva. Prvotno je na tem mestu stalo rudarsko upravno poslopje, ker so tu kopali železno rudo; pred 1. svetovno vojno je bila v njem nemško-avstrijska postojanka: po vojni jo je prevzela Kranjska podružnica SPD, ki jo je adaptirala in odprla 22. julija 1923; poimenovali so jo po Janezu Vajkardu Valvasorju (1641-1693), piscu, tiskarju in izdajatelju pomembnih del za slovensko kulturo, med drugim tudi obsežne topografije "Slava vojvodine Kranjske.

Valvasorjev dom pod Stolom | Foto: Malo pred 2. svetovno vojno je Kranjska podružnica SPD zgradila nov dom, ki so ga odprli 11. junija 1939. Partizani so 30. aprila 1943 dom požgali. Po osvoboditvi je pogorišče prevzelo PD Radovljica, ki je zgradilo nov, velik dom in ga odprlo 6. junija 1954. Leta 1996 je bil zgrajen prizidek za nove sanitarije v pritličju in sanitarije in tuše s toplo vodo v nadstropju.

Leta 2003 so obnovili ostrešje. Leta 2004 so v mansardi zgradili moderno predavalnico s 35 sedeži in 4 sobe z 12 ležišči s sanitarijami, umivalnico in tušem s toplo vodo. V letu 2005 pa so temeljito obnovili in povečali jedilnico, uredili šank in vhod. Leta 2009 so dogradili pokrito teraso z novim vhodom v dom in pridobili 25 sedežev. Zadnja posodobitev je bila v l. 2010 in sicer z izgradnjo čistilne naprave, centralnega ogrevanja, obnove sob v nadstropju, povečanja kuhinje in shrambe ter zamenjavo vseh starih oken.

Razgled

Vzhodno od doma vidimo mogočna južna pobočja Stola z Žirovniško in Zabreško planino v bližini; razgleda proti jugu in zahodu ni, ker ga zakriva drevje; na severni strani doma se dvigajo strma južna pobočja Belščice. Širši razgled se odpira od bližnje opuščene obmejne stražnice, od koder vidimo na jugu gorenjsko ravnino okrog Radovljice, zadaj Jelovico, na jugozahodu Pokljuko in Julijce s Triglavom, na zahodu pa na južni strani doline Save Mežaklo, na severni strani pa travnata in gozdnata pobočja med Jesenicami in Belščico s Potoško planino in Debelim brdom.

Ne spreglejte