SiolNET. Sportal Naj planinska koča
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naj planinska koča

Tončkov dom na Lisci (927 m)

1

termometer

Tončkov dom na Lisci |  | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Predstavljamo Tončkov dom na Lisci, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Dom stoji na razgledni ploščadi na južni strani tik pod vrhom Lisce (948 m). Na tem mestu je Posavska podružnica SPD postavila in 19. junija 1932 odprla planinski dom; partizani so ga 28. junija 1944 požgali, da bi v njem preprečili bivanje nemškim enotam. Na temeljih požganega doma je PD Lisca Sevnica zgradilo in 9. novembra 1952 odprlo nov planinski dom, ki so ga poimenovali po Tončku Čebularju, nekdanjem predsedniku PD Lisca, pod čigar vodstom je bil po vojni zgrajen. Leta 1954 so napeljali elektriko, leta 1964 pa zgradili vodovod.

Tončkov dom na Lisci | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

PD Lisca je leta 1968 dalo Tončkov dom v zakup Konfekciji Lisca iz Sevnice, ki ga je povečala in posodobila, poleg doma pa zgradila depandanso. Moderno urejeno postojanko so odprli 4. julija 1970. Zakupnik je pozneje opremil smučišče z dvema vlečnicama in zgradil rokometno igrišče. Od 1. julija 1993 je najemnik doma Gostinsko podjetje Sevnica.

Tončkov dom na Lisci | Foto:

Razgled:

Od doma, predvsem pa za vrha Lisce, je izredno lep razgled. Od severa proti vzhodu vidimo Pohorje, Konjiško goro, Boč, Donačko goro, Macelj, Ivanščico; od vzhoda proti jugu seže pogled do Medvednice, Gorjancev, Kočevskega Roga in Snežnika; od juga proti zahodu vidimo Javornike, Nanos, Trnovski gozd in Julijce s Triglavom; od zahoda proti severu so v ozadju Kamniške in Savinjske Alpe, v bližini vidimo Kum, Veliko Kozje, Mrzlico in Čemšeniško planino, bolj daleč pa Paški Kozjak, Peco, Uršljo goro, Svinško planino in Golico v Avstriji. S ploščadi pred domom je lep pogled na dolino Save od Radeč proti Sevnici in Dolenjsko gričevje na južni strani doline.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 318
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin