SiolNET. Sportal Naj planinska koča
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naj planinska koča

Koča v Grohotu pod Raduho (1460 m)

2

termometer

Koča na Grohatu

Predstavljamo Kočo v Grohotu pod Raduho, ki je ena od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Nova koča na Grebenški izboklini na planini Grohot pod Malo Raduho in Lanežem. Prvo planinsko zavetišče na Grohotu so mežiški planinci odprli 20. junija 1948. Leta 1969 so začeli graditi novo kočo; odprli so jo 12. avgusta 1973 ob proslavljanju 80-letnice ustanovitve SPD. Februarja 1986 je kočo, ki je stala 100 m višje od zdajšnje, do temeljev porušil snežni pršni plaz. Zato so se odločili, da bodo novo kočo zgradili nekoliko nižje, na pred plazovi varnem delu planine.

Temelje s podkletitvijo in kletno ploščo so zgradili leta 1987, naslednje leto so nadaljevali zidarska dela, še leto pozneje pa so postavili po naročilu društva izdelano montažno leseno poslopje. V skladu s finančnimi možnostmi so nadaljevali gradbena in inštalacijska dela ter opremljanje prostorov. Kočo so slovesno odprli 14. septembra 1991, ob 65-letnici društva.

Razgled:

Od koče ni posebno širnega razgleda, je pa zato pogled na gore, ki obdajajo planino, toliko lepši. Na vzhodu se nad planino dviga Lanež, južno od njega pa škrbina Durce, po kateri je prehod proti koči na Loki. Zadaj se odkrivajo Savinjske Alpe, na severovzhodu pa južna pobočja Olševe. Na severu zakriva širši pogled bližnji Prosenčev vrh.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin