Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
1. 10. 2015,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2015, 12.20

8 let

Ženske košarkarice na novo pot

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novembra se za žensko člansko reprezentanco začenja kvalifikacijsko obdobje za nastop na EuroBasketu, ki ga bo julija 2017 gostila Češka.

Slovenija se bo v skupini A merila z Litvo in Latvijo. Novi selektor Damir Grgić je pripravil širši seznam kandidatk za prvi kvalifikacijski ciklus, na katerem je 22 košarkaric. Deseterica kandidatk bo v tej sezoni igrala onkraj slovenskih meja. Trojica izmed njih (Nika Barič, Eva Lisec in Teja Oblak) se bo med drugim preizkušala v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju, v evroligi, Tino Trebec in Saro Vujačić pa čakajo nastopi v pokalu EuroCup.

Na širšem seznamu najdemo tudi četverico košarkaric (Maja Jakobčič, Larisa Ocvirk, Alma Potočnik in Annamaria Prezelj), ki so poleti na domačem evropskem prvenstvu do 18 let v Celju osvojile peto mesto. Poleg dvaindvajseterice sta se vabilu selektorja Grgića, ki bo prvič vodil člansko reprezentanco, z velikim veseljem odzvali še Eva Komplet in Katja Kotnik, ki pa zaradi rehabilitacije po poškodbah do novembra žal še ne bosta pripravljeni.

FIBA je pred ženskim EuroBasketom 2017 pripravila nov sistem kvalifikacij, ki bodo potekale v treh desetdnevnih ciklusih znotraj tekmovalnih sezon 2015/2016 in 2016/2017. Prvi izmed njih bo na sporedu letos med 16. in 26. novembrom. Slovenijo po žrebu zaradi treh reprezentanc v skupini jeseni čaka le eno srečanje. Predzadnji dan ciklusa (v sredo, 25. novembra) bo gostovala v Litvi. Domači reprezentanci se bo zoperstavila v Kedainiaiu. Obračun v enemu najstarejših mest, ki leži v osrčju te baltske države, se bo začel ob 19. uri po tamkajšnjem času.

Novi selektor vesel izziva

Preostala kvalifikacijska ciklusa bosta na sporedu februarja (15.–25. 2.) in novembra (14.–24. 11.) prihodnje leto. V zimskem terminu članice ponovno čaka le ena tekma. Na domačih tleh se bodo pomerile z Latvijo (sobota, 20. februarja 2016). Tudi zadnji, jesenski ciklus se bo za Slovenijo začel s tekmo na domačih tleh. V deželi pod Alpami bo gostovala Litva (sobota, 19. novembra 2016), kvalifikacije pa bodo naša dekleta sklenila z gostovanjem v Latviji (sreda, 23. novembra 2016). Natančna termina in lokaciji obeh domačih tekem naših deklet bodo znani naknadno.

Na sklepni turnir bodo neposredno napredovale zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin ter najboljših šest drugouvrščenih reprezentanc. Za določitev drugih FIBA v skupinah s po štirimi izbranimi vrstami ne bo upoštevala rezultatov tekem z zadnjeuvrščenimi.

"Izredno sem vesel, da so se vabilu v reprezentanco odzvale vse košarkarice, ki smo jih povabili k sodelovanju. Na širšem seznamu je trenutno brez kluba Katarina Ristić. Pozitiven odziv sem prejel tudi od Eve Komplet in Katje Kotnik, ki pa nam v novembrskem ciklusu ne bosta mogli pomagati, saj še opravljata rehabilitaciji poškodb. Veselim se in obenem komaj čakam na sodelovanje z dekleti ter tekmo z Litvo," je pred začetkom kvalifikacij povedal selektor Damir Grgić.

Ne spreglejte