Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2019,
10.53

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Deandre Ayton Trae Young Shaquille O Neal Dirk Nowitzki nagrada NBA novinec Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 25. 6. 2019, 10.53

4 leta, 10 mesecev

Odzivi po nagradah NBA

"Žabar, iskrene čestitke, zaslužil si si" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Luka Dončić | Luka Dončić je poskrbel za zgodovinski dosežek. | Foto Reuters

Luka Dončić je poskrbel za zgodovinski dosežek.

Foto: Reuters

Luki Dončiću je v noči na torek po slovenskem času uspel zgodovinski dosežek. Postal je prvi slovenski košarkar in šele drugi evropski, ki se lahko pohvali z nazivom novinca leta v ligi NBA. V zadnjih dveh se je veliko govorilo o tesnem dvoboju Dončić – Trae Young, zato je bila nestrpnost pri slovenskem košarkarskem asu še toliko večja. "Pred podelitvijo sem bil zelo živčen," je po koncu podelitve nagrad v Santa Monici v Kaliforniji povedal Dončić.

Luka Dončić, novinec leta
Sportal Izjemno: Dončić blestečo sezono kronal s priznanjem za novinca leta #video

"Nimam besed. To je res nekaj posebnega. Deandre in Trae sta imela res dobri sezoni, zato sem vesel, da sem jaz osvojil to nagrado. Nepozabno, srce mi je razbijalo kot noro. Ko sem zaslišal svoje ime, sem bil na robu solz," je bil po koncu prireditve tako kot na odru Barker Hangar arene v Kaliforniji redkobeseden slovenski košarkar. "To je velika motivacija tudi za naslednjo sezono, ki se je zelo veselim. Poskušali se bomo uvrstiti v izločilne boje," je zaupal Luka Dončić.

Fotoutrinki podelitve:

Visoko premagal tekmeca in mu športno čestital

Dončić je v kategoriji novinca leta slavil s premočno prednostjo. Kljub temu, da so tuji mediji v zadnjih dneh ustvarjali napetost med glavnima kandidatoma za naslov Dončićem in Traejem Youngom, je bila tehtnica na koncu močno nagnjena v korist slovenskega košarkarja.

V boju za novinca leta je imelo pravico glasovanja sto novinarjev. Kar 98 izmed teh pa je na prvo mesto med novinci postavilo slovenskega košarkarja. Le dva od stotih novinarjev sta tako na prvo mesto uvrstila Younga, ki je v zadnjih mesecih z dobrimi predstavami Dončiću dihal za ovratnik. Dončić je skupno zbral kar 496 točk od skupno 500, drugi Young je zbral 301 točko, tretji Deandre Ayton pa 66.

Dončiću je takoj po razglasitvi čestital tudi Young. "Čestitke mojemu prijatelju Luki Dončiču za neverjetno sezono. Več kot zasluženo! Bog ima za vsakega drugačen načrt. Mene sploh ne bi smelo biti tukaj. Se še spomnite zime? #SeNadaljuje," je na Twitterju zapisal največji tekmec Dončića v boju za laskavo lovoriko, ki je pred podelitvijo zatrjeval, da je prav on tisti, ki si najbolj zasluži priznanje.

Prijateljski pozdrav Dončića in Younga. | Foto: Getty Images Prijateljski pozdrav Dončića in Younga. Foto: Getty Images

Dončić se je po razglasitvi in še pred odhodom na oder po nagrado ustavil tudi pri Youngu in mu prijateljsko čestital. "Čestital sem mu za vrhunsko sezono in dejal, da se bo najina borba v prijateljskem duhu nadaljevala še naprej," je po koncu prireditve ameriškim medijem zaupal slovenski košarkar.

Nowitzki: Več kot zasluženo

Nowitzki in Dončić sta bila v pretekli sezoni soigralca. | Foto: Reuters Nowitzki in Dončić sta bila v pretekli sezoni soigralca. Foto: Reuters Dončić je postal šele drugi košarkar Dallasa, ki je postal novinec leta. Ljubljančanu je po prejemu nagrade čestital tudi legendarni Dirk Nowitzki, ki je po koncu pretekle sezone košarkarske copate postavil v kot. "Moj prijatelj. Več kot zasluženo!" je na Twitterju zapisal Nowitzki. "Trae je imel na koncu odlično sezono, a Luka je bil veliko bolj konstanten. Bil je odličen na začetku sezone in na koncu," je še povedal Nowitzki.

Podobno se je odzval tudi lastnik Dallas Mavericks Mark Cuban, ki je po koncu prireditve poziral skupaj z Dončićem, dan pred podelitvijo nagrad pa je priznal, da je tako kot Luka pred razglasitvijo nekoliko živčen. "Lepo je imeti zmagovalca v kategoriji novincev. Zelo sem vesel za Luko in mu privoščim. Vem, da mu to priznanje veliko pomeni, zato sem res presrečen zanj. Le nebo je meja. Fant ima talent, željo, znanje, odlično je pripravljen tudi psihično," s pohvalami na račun Slovenca ni skoparil Cuban.

O'Neal: Luka mi je všeč

Da je Dončić več kot zasluženo slavil v kategoriji novincev, je prepričan tudi voditelj nagrad lige NBA Shaquille O'Neal. "Sploh nisem presenečen, da je zmagal. Luka mi je zelo všeč. Dončić je sezono začel izjemno, Young pa je odlične predstave kazal v zadnjem delu. Iskrene čestitke Luki, saj je odličen igralec," je po koncu povedal O'Neal, ki je s šalami ves večer zabaval zvezdniško zasedbo v Kaliforniji.

Izjemno zanimivo in verjetno najbolj izvirno čestitko je Dončiću namenil bosanski center in košarkar Portland Trail Blazers 24-letni Jusuf Nurkić. "Žabar iskrene čestitke, zaslužil si. #kdorneskačenislovenchejhejhej," je na Twitterju zapisal bosanski košarkar, ki okreva po hudem zlomu noge, zaradi katerega je izpustil zadnji del sezone.

Čestitke in objave na družbenih omrežjih:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My rookie of the year ❤️🏆 I’m so proud of you!! #nbaawards #roty

A post shared by A. GOLTES (@anamariagoltes) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My🌍I couldn’t be more proud of my son❤️Congrats🏆Roty 2019

A post shared by Mirjam Poterbin💖 (@mirjampoterbin) on

 Preberite še:

Sportal Kako je Luka Dončić upošteval nasvet legende in se igral
Giannis Antetokounmpo
Sportal Grški orjak v solzah postal MVP sezone #video
Ne spreglejte