Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 11. 2016,
20.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

2

Natisni članek

Damir Grgić evropsko prvenstvo EuroBasket 2017 reprezentanca košarka Slovenija

Sobota, 19. 11. 2016, 20.02

6 let, 7 mesecev

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, skupina A (ženske)

Slovenija prvič v zgodovini na evropskem prvenstvu #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

2

košarkarice ženska reprezentanca košarka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca bo junija naslednje leto prvič v zgodovini nastopila na evropskem prvenstvu.

Mesto med šestnajstimi najboljšimi ekipami v Evropi si je prvič v zgodovini Slovenije z zmago v predzadnji tekmi kvalifikacij proti Litvi s 75:54 (60:42, 41:26, 20:11).

Izbranke selektorja Damirja Grgića so v Celju dosegle tretjo zmago v teh kvalifikacijah in pred sredinim gostovanjem v Latviji še naprej ostajajo neporažene. Mesto na ženskem eurobasketu 2017, ki bo se bo prihodnje leto na Češkem, imajo zagotovljeno ne glede na razplet tega srečanja.

Zaslužena torta za Damirja Grgića. | Foto: Vid Ponikvar Zaslužena torta za Damirja Grgića. Foto: Vid Ponikvar

"Navdušen sem nad razpletom tekme in potekom kvalifikacij. Naredili bomo vse, da kvalifikacije zaključimo na prvem mestu v skupini. Ponosen sem na dekleta in se jim zahvaljujem. Imamo najboljše navijače v Evropi, to je bilo doslej jasno v moški košarki, sedaj je tudi v ženski. V Latvijo odhajamo po zmago," je po tekmi dejal Grgić.

Tekmice na evropskem prvenstvu - mesto so imele vnaprej zagotovljeno le gostiteljice Čehinje, za ostalih 15 mest pa se v kvalifikacijah poteguje 33 ekip - ter kraj igranja predtekmovanja (Praga ali Hradec Kralove) bo razkril žreb, ki bo potekal 9. decembra letos.

Tudi Borut Pahor je navijal

Domača športna javnost je bila v pričakovanju zgodovinskega dosežka in slovenska dekleta niso razočarala. Gledalci so do zadnjega kotička napolnili dvorano v Celju, med njimi pa je bil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Slovenija je bila danes za razred boljša ekipa. Litvo je premagala že pred enim letom na njenem igrišču, tudi tokrat pa jo je nadigrala v vseh elementih igre. Že v štartu je pokazala, da ne bo ničesar prepustila naključju. Prvo četrtino je dobila z 20:11, na odmor je odšla s prednostjo petnajstih točk, v tretjem delu igre pa je krajšo krizo prekinila z delnim izidom 11:0 za vodstvo dvajsetih točk (60:40).

Fotogalerija Vida Ponikvarja:

Fotogalerija
1 / 50

 

Zmagovalke so bile tako znane že pred zadnjimi desetimi minutami, v katerih pa Slovenija vendarle ni popustila. Zavoljo odličnega vzdušja na tribunah je zgodovinsko tekmo prepričljivo pripeljala do konca in tako na najlepši način odprla novo poglavje ženske košarke v Sloveniji.

Selektor Grgić je priložnost ponudil vsem dvanajstim igralkam, največ točk pa sta dosegli kapetanka Maja Erkić (16 točk, 4 skoke, 4 podaje) in Teja Oblak (16 točk, 5 podaj). Enajst jih je dodala Eva Lisec (5 skokov), dvojni dvojček je zbrala Sandra Piršič (10 točk, 10 skokov), blizu temu pa je bila tudi Nika Barič (8 točk, 7 podaj).

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, skupina A

Sobota
Slovenija : Litva 75:54 (60:42, 41:26, 20:11)
Oblak in Erkič po 16, Lisec 11; Okockyte 16, Paugaite 13

 

Lestvica

1. Slovenija 3 tekme - 6 točk
2. Latvija 3 - 5
3. Litva 4 - 4

 

Ne spreglejte