Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
17. 11. 2016,
11.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Maja Erkič Sandra Piršič Teja Oblak Nika Barič Damir Grgić

Četrtek, 17. 11. 2016, 11.46

6 let, 6 mesecev

Slovenska košarka pred zgodovinskim mejnikom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Vse odkar je Slovenija samostojna, je bila moška košarkarska reprezentanca članica največjih tekmovanj - evropska in svetovna prvenstva. Zdaj so slovenska dekleta le še korak od velikega mejnika, ki bo za vselej zapisan v zgodovino slovenske košarke. Pred vrati je EuroBasket.

Slovenske košarkarice so korak od velikega uspeha za slovensko košarko. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenske košarkarice so korak od velikega uspeha za slovensko košarko. Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenske košarkarice so tik pred tem, da si premierno zagotovijo nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto med 16. in 27. junijem gostila Češka.

Selektor Damir Grgić, ki je lani prevzel vodenje članske izbrane vrste, mora svoje izbranke popeljati le še do sobotne zmage proti Litvi in Slovenija se bo veselila velikega dosežka.

Lestvica skupine A

1.     Latvija 3 tekme – 5 točk
2.     Slovenija 2 – 4 (tekma manj)
3.     Litva 3 – 3

Slovenija je premagala tako Latvijo kakor tudi Litvo in se bo v soboto povzpela na vrh skupine. Na evropsko prvenstvo iz vsake kvalifikacijske skupine napreduje zmagovalna reprezentanca, ob teh pa še šest najboljših drugouvrščenih ekip izmed devetih skupin.

Sobotna zmaga bi že pomenila, da bo Slovenija vstopila med 16 najboljših reprezentanc na prihodnjem EuroBasketu.

Ženska košarka na pot, po kateri že hodijo naši fantje

"Uvrstitev na prvenstvo bi bila veliko zadovoljstvo, zlasti pa potrditev dobrega, pametnega dela v zadnjih desetih letih," pravi selektor Damir Grgić. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Uvrstitev na prvenstvo bi bila veliko zadovoljstvo, zlasti pa potrditev dobrega, pametnega dela v zadnjih desetih letih," pravi selektor Damir Grgić. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Z angažiranostjo deklet sem lahko zelo zadovoljen vse od takrat, ko sem prevzel reprezentanco. Vzdušje je izjemno. Igralke so povezane med seboj, kar se je pokazalo na terenu. Komaj smo čakali, da se spet dobimo," pravi Grgić.

Litva nima več možnosti, da si zagotovi nastop na evropskem prvenstvu. Ekipa je medtem celo zamenjala trenerja, ta pa bo v Slovenijo pripeljal pomlajeno zasedbo, kar je voda na slovenski mlin.

Kvalifikacijsko tekmo bodo Slovenke in Litovke odigrale v soboto ob 18. uri v celjski gimnaziji in v našem taboru so prepričani, da bodo tribune pokale po šivih: "Prepričan sem, da ženska košarka še ni doživela takšne atmosfere, kot bo v soboto. Mislim, da bi napolnili tudi od dvakrat do trikrat večjo dvorano, kot je ta v Celju. Izbrali smo jo z razlogom, ker so dekleta igrala v njej dolga leta. Štejemo jo za svojo. Atmosfera bo super in že zdaj se veselimo tekme."

Slovenska članska ženska košarka bo po dolgih letih le stopila na pot, po kateri hodijo že košarkarji. Ti so bili od osamosvojitve na vseh evropskih prvenstvih, igrali so tudi na svetovnih prvenstvih, še vedno pa iščejo pot na olimpijske igre.

Če se primerjamo z Rusijo, Italijo, Francijo, kjer imajo bazo petdesetkrat večjo, je to velik uspeh

Teja Oblak, sestra Jana Oblaka, je med boljšimi reprezentantkami. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Teja Oblak, sestra Jana Oblaka, je med boljšimi reprezentantkami. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Deseto leto je že, od kar Grgić deluje v ženskih reprezentancah. Začel je pri U16, nadaljeval pri U18 in U20, zdaj pa ima nadzor nad člansko izbrano vrsto. Kot pravi sam, je bil ključno, da so vzpostavili sistem.

"Nekateri se že nekaj let bojujemo, da bi vzpostavili sistem. Ni pomembna le produkcija, ampak tudi rezultat. Kar nekaj košarkaric igra pomembne vloge v Evropi. Ženska košarka napreduje. Mladinska reprezentanca že osmo leto zapored z najboljšimi nastopa v diviziji A.

To pomeni, da dekleta prihajajo na člansko raven. In vse to je pripeljalo do tega, da smo blizu zgodovinskemu uspehu. Če me vprašate, to ni moj cilj, cilj je držati kontinuiteto. Da bi bili med najboljšimi. Mislim, da je ženska košarka v tem trenutku že primerljiva z moško," razlaga Grgić.

Uvrstitev na evropsko prvenstvo bi sprožila val novih vpisov v žensko košarko, ki je v naši državi že imela lep status: "Ogromno deklet se je v zadnjih letih začelo ukvarjati s košarko. Glede na majhno bazo delajo dobro. Če se primerjamo z Rusijo, Italijo, Francijo, kjer je baza petdesetkrat večja, je to velik uspeh. Ženska košarka ima lepo prihodnost."

Reprezentantka v klubu s proračunom 25 milijonov evrov

Nika Barić igra v najbogatejšem ženskem klubu na svetu. Niti v elitni moški evroligi se veliko klubov ne more pohvaliti s 25-milijonskim proračunom. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Nika Barić igra v najbogatejšem ženskem klubu na svetu. Niti v elitni moški evroligi se veliko klubov ne more pohvaliti s 25-milijonskim proračunom. Foto: Urban Urbanc/Sportida Morda si večina misli, da se v ženski košarki ne obrne veliko denarja, a ni tako. Nika Barič je na primer članica ruskega Jekaterinburg, ki ima proračun, o katerih sanjajo tudi moška evroligaška moštva, pravi Grgić: "Nika igra v klubu s 25 milijoni evrov proračuna. Mislim, da sem s tem povedal vse.

To so astronomske številke. Včasih me moti ravno to, ker imamo igralko, ki igra v svetovnem dream teamu – najbogatejšem klubu na svetu –, in tega ne znamo povedati, razložiti. Morda bodo ljudje to spoznali, ko se uvrstimo na EuroBasket. Ne vem, ali imamo Slovenci pri ženskah v kolektivnih športih predstavnico v takšnem rangu."

Z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo bi se obzorja še razširila in bi lahko v prihodnje računali še na kakšno odlično košarkarico, ki pa jih po besedah Grgiča že zdaj ne manjka: "Zavedati se moramo, da imajo nekatere punce neverjetne kariere, kar medijsko ni pokrito. Članska reprezentanca ni imela rezultata in to je precej vplivalo na odmevnost. Mislim, da se bo to zdaj spremenilo. Sicer pa ima Maja Erkić izjemno kariero. Sandra Piršič je pred leti igrala v finalu evrolige. Prihajata Teja Oblak in Eva Lisec. Vse te igralke so na ravni."

In kaj bo uvrstitev na evropsko prvenstvo pomenila za prvega moža stroke v ženski reprezentanci? "To bo veliko zadovoljstvo in zlasti potrditev dobrega, pametnega dela v zadnjih desetih letih," je odgovoril.

Ne spreglejte