Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
22. 11. 2011,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

EuroBasket

Torek, 22. 11. 2011, 13.39

8 let

Prva ptujska lopata maja 2012?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ptujski partnerji v projektu EuroBasket 2013 obljubljajo, da se bo gradnja športne dvorane, ki bo gostila eno od predtekmovalnih skupin, začela maja 2012 in končala leto zatem.

Generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin je v okviru svojega delovnega obiska po Kopru obiskal še Ptuj, a dvorane, ki bi gostila kakšno od predtekmovalnih skupin, še (vedno) ni ugledal. Vseeno poudarja, da najstarejše slovensko mesto zapušča z dobrimi občutki, saj naj bi mu vodilni možje lokalnega organizacijskega odbora podali potrebna zagotovila o uokvirjenih pripravah na mogočen projekt. Medtem ko hotelske zmogljivosti in dvorane za trening (OŠ Ljudski vrt, Campus in Kidričevo) že od začetka niso sporne, pa je jasno, da na Ptuju, podobno kot tudi v Kopru in Novem mestu, manjka osrednji objekt. ''V Litvi, ki je gostila zadnje prvenstvo, sem nanizal 25 do 30 obiskov. Tako bo verjetno tudi v slovenskem primeru. Spremljal bom napredek, spremljal bom gradnje dvoran. Tudi na Ptuj se bom vrnil, ko se bo začela gradnja,'' pravi Zanolin. Če gre verjeti ptujskim obljubam, se bo torej generalni sekretar krovne evropske košarkarske zveze vrnil v začetku maja leta 2012. Do takrat naj bi bili končani vsi (u)pravni postopki za začetek gradnje večnamenske dvorane, ki naj bi stala le lučaj od nogometnega štadiona, torej na ozemlju pomožnega igrišča.

V dvorani je za čas prvenstva predvidenih 5000 sedežev, kar ustreza tekmovalnim kriterijem Fiba Europe za evropska prvenstva, misel o megalomanskih načrtih pa v Ptuju zavračajo z obrazložitvijo, da bi bilo fiksnih zgolj 2500 sedežev. Tolikšna naj bi bila kapaciteta dvorane tudi po prvenstvu, na račun odstranjenih tribun pa bi se širil poslovni del. Le-ta bo pomembno vlogo igral že v času gradnje finančne konstrukcije. Po trenutnih projektantskih ocenah bo treba za gradnjo odšteti med 7,5 in 8 milijoni evrov. Vsaj 2,5 milijona evrov si Ptujčani obetajo iz državnega proračuna in ob tem s prstom kažejo na vladni sklep. Upajo celo, da bo iz državnega proračuna kapnilo kaj več, saj je Ptuj vključen v A skupino regij. ''Pripraviti je treba podroben elaborat, ki bi nam prinesel še nekaj več državnih sredstev. Preostanek bodo v proračun prispevali partnerji, del pa se bo namenil tudi iz občinskega proračuna,'' pravi ptujski župan Štefan Čelan, ki bi sicer odprtje dvorane rad videl šest mesecev pred evropskim prvenstvom, a priznava, da je bolj realen scenarij, po katerem se bo trak ob vhodu rezal v mesecu maju 2013.

''Pri Fiba Europe imamo dokaj jasna pravila tudi glede časovnih rokov. Seveda smo fleksibilni, a ne preveč. Kar se tiče Ptuja, imamo zagotovila, da bo dvorana pravočasno nared. Zahtevamo najvišjo možno raven kakovosti. Upam in verjamem, da bodo na Ptuju in v Sloveniji kos nalogi. Ne gre le za Fiba Europe ali Ptuj, temveč za celotno Slovenijo. Verjemite mi, da bodo leta 2013 kar tri tedne oči svetovne javnosti usmerjene proti vaši državi. Verjamem, da želite biti videni v lepi luči,'' je ob slovesu od Ptuja dejal Zanolin, ki bo v nadaljevanju svoje slovenske avanture obiskal še Jesenice, Novo mesto in Ljubljano.

Ne spreglejte