Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 12. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

Damir Javor Tyrese Rice Pablo Laso Evroliga Real Madrid Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 20. 12. 2017, 10.45

6 let, 3 mesece

Prva izključitev Luke Dončića dviguje prah #foto #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Luka Dončić | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Z 18-letnim košarkarskim draguljem Luko Dončićem ni nikoli dolgčas. Najboljši igralec evrolige izstopa tako ali drugače. Večinoma zaradi raznovrstnih predstav, v katerih ne manjka mojstrskih potez, v torek pa je bilo nekoliko drugače. Španija še vedno premleva njegovo izključitev na dvoboju z Valencio (91:72), ki je razburila Slovenca in tudi navijače Reala. Je bila upravičena?

Mladi fenomen slovenske košarke je bil v zadnjih tednih neustavljiv. Podpisal se je pod številne rekorde, dosegal koše s svoje polovice, vroča roka pa ga je spremljala tudi na tekmi proti Valencii. Ni je začel v udarni peterki, ko pa se je pridružil soigralcem, je zadel obe trojki. V sedmih minutah je dosegel šest točk.

Dosegel bi jih še več, če si v enem izmed protinapadov, ko se je pripravljal na atraktivno zabijanje, ne bi pomagal z levo roko. Zagradil se je s komolcem, s katerim je nehote razbil nos Tiborju Pleissu.

Luka Dončić na srečanju z Valencio:

Sodniki so Nemcu sprva dosodili nameren prekršek nad mladim Ljubljančanom, po pogledu na okrvavljeni obraz centra Valencie, ki se mu je najstniški as Reala takoj opravičil, in videoogledu akcije pa so sodniki spremenili odločitev.

"Fant je končno postal mož"

Damir Javor je 18-letnemu rojaku, ki navdušuje ljubitelje košarke, pokazal tehnično napako, po kateri je moral Ljubljančan zapustiti igrišče. | Foto: Twitter - Voranc Damir Javor je 18-letnemu rojaku, ki navdušuje ljubitelje košarke, pokazal tehnično napako, po kateri je moral Ljubljančan zapustiti igrišče. Foto: Twitter - Voranc Sodniki, in sicer Slovenec Damir Javor, Hrvat Tomislav Hordov in Belgijec Renaud Geller, so poskrbeli za nekaj, kar se v evroligi ponavadi ne dogaja, saj se podobne odločitve ne spreminjajo. Nešportni prekršek so naprtili Dončiću, ki ni skrival presenečenja. V enem izmed prihodnjih napadov se je ponovno počutil opeharjenega. Sodniki so presodili, da je storil prekršek v napadu, Dončić pa jih je posvaril, da ga je pred tem oviral Guillem Vives. Ni pomagalo.

Začela se je besedna vojna med košarkarjema, Dončić je imel marsikaj povedati tudi sodnikom. Izgubil je živce, slovenski delivec pravice Damir Javor pa mu je pokazal tehnično napako. V tej sezoni veljajo v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju nova pravila. Nameren prekršek in tehnična napaka na isti tekmi pomenita izključitev. Tako je bilo tudi v primeru Dončića.

Tako besnega ga ljubitelji košarke, odkar se dokazuje v članski konkurenci, še niso videli. "Fant je končno postal mož," se je glasil eden izmed šaljivih komentarjev na Twitterju, hrvaški časnik 24sata pa je napisal: "Dončić je ponorel. Pokazal je drugi obraz naslednika Dražena Petrovića."

Pošlji članek prijatelju kot zasebno sporočilo:  
 

V navalu besa zbrcal hodnik

Dončić je bil nemiren, nezadovoljen s sodniki. Z njihovimi odločitvami se ni mogel sprijazniti. Ko je že skoraj odvihral z igrišča, se je vrnil, z rojakom Javorjem izmenjal še nekaj besed, nato pa v navalu besa zbrcal hodnik, ki vodi do slačilnice.

Dončić je bil besen kot ris:
 

Občinstvo kar ni moglo verjeti, da so mu sodniki pokvarili spektakel, saj so igralcu, ki je do takrat zadel oba meta za tri točke, v slabih sedmih minutah pa zbral še podajo in dve ukradeni žogi, onemogočili nadaljevanje srečanja. Več kot devet tisoč navijačev v dvorani WiZink Center je bilo ogorčenih. Real je komaj dobil prvi polčas s 43:41, v drugem pa mu je izključitev Dončića očitno dala dodatni zagon, saj se je hitro odlepil od Valencie (91:72) in poskrbel za njen že deveti zaporedni poraz v evroligi.

Protestiral je tudi trener Reala

Dončić je v sedmih minutah dosegel šest točk. Prispeval je še podajo in ukradel dve žogi. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dončić je v sedmih minutah dosegel šest točk. Prispeval je še podajo in ukradel dve žogi. Foto: Guliverimage/Getty Images Trener Pablo Laso je težko sprejel izključitev najboljšega igralca. Najbolj ga je presenetila spremenjena odločitev sodnikov.

"Ne vem, kako je v nogometu in sodniškem sistemu VAR, a v košarki ne moreš kar tako spreminjati odločitev. Sodniki so jo, ko so videli krvavega Pleissa. Luka je v napadu storil napako, nikakor pa ni storil nešportnega prekrška. Sodniki po pravilih tega ne bi smeli storiti," je protestiral strateg madridskega Reala, ki je v dvoboj z Valencio vstopil brez številnih poškodovanih igralcev (Sergio Llull, Rudy Fernandez, Gustavo Ayon, Ognjen Kuzmić in slovenski reprezentant Anthony Randolph), nato pa doživel nov udarec in še pred koncem prvega polčasa ostal brez Dončića.

"Luka se mora učiti. Mora biti pameten in narediti vse, da ostane na parketu, pa če se mu godi krivica ali ne," je nadaljeval pogovor o sporni izključitvi, po kateri je Laso dodal zanimivo misel: "V evroligi igrajo najboljši evropski košarkarji. Morali bi imeti zadostno zaščito in spoštovanje, ker prejemajo številne udarce," je bil kritičen.

Je bil Luka Dončić upravičeno izključen?

  • Da.
    17,09 %
    426 glasov
  • Ne.
    82,91 %
    2067 glasov
Oddanih 2493 glasov

Molčal ni niti njegov stanovski kolega Txus Vidoretta, ki vodi Valencio. "Med sodniki in igralci bi moralo biti več dialoga."

Zvezdnik Barcelone stopil v bran besnemu Dončiću

Košarkar, ki je v izboru za najboljšega slovenskega športnika leta zasedel tretje mesto, je v torek na parketu prebil le sedem minut. | Foto: Guliverimage/Getty Images Košarkar, ki je v izboru za najboljšega slovenskega športnika leta zasedel tretje mesto, je v torek na parketu prebil le sedem minut. Foto: Guliverimage/Getty Images Španski športni dnevnik Marca, ki je zelo vpet v dogajanje pri belih baletnikih, poroča o kontroverzni odločitvi. Španija se sprašuje, ali so se sodniki odločili pravilno. Da so storili napako, je prepričan zvezdnik Barcelone Tyrese Rice. Prek socialnih omrežij se je postavil v bran dragulju svetovne košarke, ki bi se lahko že prihodnje leto odpravil v ligo NBA.

"Če hočeš izključiti igralca, mora ta storiti res nekaj hudega ali absurdnega. Če pa tega ne stori, mu pustite, da na parketu izkazuje čustva. Igra je najpomembnejša," je Američan prepričan, da so sodniki pretiravali in na mladem asu Reala po nepotrebnem trenirali mišice.

V četrtek pri prijatelju v Nemčiji

Dončić je drugi najboljši igralec evrolige. Po 13 nastopih se lahko pohvali s povprečjem 19,4 točke, 5,6 skoka in 4,2 asistence na tekmo. Trinajsti krog evrolige se je zanj izkazal za nesrečnega, v naslednjem, če ne bo kakšnih dodatnih disciplinskih ukrepov, pa bo že igral. Real bo v četrtek gostoval v Nemčiji pri moštvu Brose Baskets, pri katerem igra njegov reprezentančni soigralec Aleksej Nikolić.

Pošlji članek prijatelju kot zasebno sporočilo:  
 
Ne spreglejte