Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 9. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov EuroBasket 2017

Četrtek, 7. 9. 2017, 14.00

6 let, 7 mesecev

"Pritiska ni, je pa odgovornost"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Igor Kokoškov | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Srbski strokovnjak na čelu slovenske reprezentance Igor Kokoškov je v uvodnem delu evropskega košarkarskega prvenstva popeljal Slovenijo do petih zmag. Zdaj bo njegovi ekipi v osmini finala v soboto ob 11.30 nasproti stala Ukrajina. "Pristop mora biti enak. Boriti se moramo kot levi," je jasen Kokoškov.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Igor Kokoškov je vodenje slovenske reprezentance prevzel lani in jo nato uspešno prek kvalifikacij pripeljal na evropsko prvenstvo. Zdaj je to nadgradil še s petimi zaporednimi zmagami v skupinskem delu EuroBasketa v Helsinkih, kar je izenačitev slovenskega rekorda iz leta 2007. Zdaj bo moral skupaj s strokovnim štabom pripraviti taktiko za Ukrajino, ki bo nasproti stala že v soboto ob 11.30.


Goran Dragić in Luka Dončić sta prva strelca naše izbrane vrste. | Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić in Luka Dončić sta prva strelca naše izbrane vrste. Foto: Vid Ponikvar Kakšna je generalna slika uvodnega dela evropskega prvenstva, potem ko ste v Helsinkih zmagali na prav vseh petih tekmah?
Na nobeni tekmi nismo mogli kalkulirati. Od začetka do konca smo morali igrati s pravo miselnostjo. Držali smo kontinuiteto energije in bili osredotočeni. Kemija se ustvarja z zmagami. Imamo mlado ekipo. Vse je lažje, če zmaguješ. Tudi v nadaljevanju nimamo kaj kaluklirati. Pristop mora biti enak. Boriti se moramo kot levi.

Zmaga proti Franciji s 95:78 je dobrodošla za samozavest, zlasti ker ste prestali pomemben test. Ob morebitnem porazu bi lahko bili namreč tudi tretji v skupini.
Francija je dobra, spoštovanja vredna ekipa. V svoji igri ima veliko oscilacij. Lotili smo se je zelo resno. Pomembno je, da z zmagami proti dobrim ekipam dobimo na samozavesti. Ko ustvarjaš nekaj novega, se vedno sprašuješ, ali si dober ali ne. Zmage dajo temu dokaz. Zdaj so pred nami izločilni boji. Pred dvema letoma smo se v Franciji naučili, ko je ekipa v skupini igrala dobro in nato izpadla. V isti skupini sem bil takrat in govoril z Juretom Zdovcem, kako pomembna je ena tekma in kako lahko spremeni celotno sliko prvenstva. Pritiska nimamo z vidika stresa, a odgovornost, da se pripravimo dobro in naučimo iz izkušenj. To je šport, turnir.

"Obramba je identiteta, ki je zaščitni znak Slovenije." | Foto: Vid Ponikvar "Obramba je identiteta, ki je zaščitni znak Slovenije." Foto: Vid Ponikvar V obrambi je viden napredek, ki ste ga želeli in pričakovali, kar je pred izločilnimi boji dobrodošlo.
To je identiteta, ki jo je slovenska reprezentanca vedno imela. Ta agresivnost in pritisk na žogo. Dovolj igralcev imamo, da dajejo koš, vendar moramo braniti. Potrebujemo teren. Tempa ne moreš imeti, če moraš žogo pobirati iz koša. Takrat ne moremo teči. Obramba je identiteta, ki je zaščitni znak Slovenije.

Goran Dragić je videti zbran, z jasnim ciljem. Vi ga zelo dobro poznate, saj sta sodelovala že ob njegovih prvih korakih v ligi NBA. Ali je kaj drugačen kot sicer?
V zadovoljstvo mi je, da ga imamo. V očeh se mu vidi, da si želi. Gogija poznam kot otroka, ko je šele začel igrati v NBA. Zdaj je kot veteran, maturant, ki končuje kariero. Igra z željo, da v svoji knjigi napiše poglavje o slovenski košarki. Vodja je. Luka Dončić je že povedal, kakšna osebnost je. On ima ob sebi vodjo, kot je bil Goranu pomemben Steve Nash. Kako igra, kako se pogovarja z novinarji, sodniki, kako se pripravi na tekmo ... To je kakovost, ki jo mladi košarkarji lahko imajo. Gogi je Gogi. Naj uživa. Naj igra najbolje, kar zna. Mi vemo, kaj lahko Gogi naredi. Upam, da gremo čim dlje skupaj.

"Verjetni moramo, da smo dovolj dobri in nadarjeni." | Foto: Vid Ponikvar "Verjetni moramo, da smo dovolj dobri in nadarjeni." Foto: Vid Ponikvar Za izločilne boje je dobrodošlo, da so se dvignili tudi drugi košarkarji, potem ko je na prvih tekmah praktično le Dragić vlekel voz …
Ne moremo skriti, da je Gogi naš adut in vodja. Koncept igre sloni na njem, a košarka je ekipna igra in potrebuje pomoč. Ne more igrati sam, niti ni takšen igralec. Ni on klasični strelec. Saj bo napolnil statistiko, vendar potrebuje pomoč. Blažič in Prepelič sta bila v zadnjih tekmah zraven. Žiga Dimec na tekmi s Francijo, Matic Rebec proti Islandiji … Verjamem, da je težko, če ne igraš veliko in potem moraš stopiti na parket. A nihče ne igra za Igorja, ampak za slovensko reprezentanco. Potrebujemo klop.

Vsaka naslednja tekma je lahko zadnja. Kako psihološko pripraviti fante na te tekme?
Ni skrivnosti. Ne vem, kako ogovorite lepo dekle, ko jo vidite v lokalu. Pristopi so različni. Ne smemo igrati s strahom. Da bi se bali, da ne bi zmagali ... Na drugi strani moramo verjeti, da smo dovolj dobri in nadarjeni. Osredotočiti se moramo na majhne stvari. Veliki motivacijski govori niso potrebni. Osredotočiti se moraš na majhne stvari, ko se ti stvari obrnejo proti tebi, ko so navijači proti tebi ... Postaviti se mora načrt za tekmo in vsi se ga moramo držati. Agresivno moramo odigrati v obrambi.

Ne spreglejte