Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
27. 8. 2013,
13.41

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Urban Gorjanc srce operacija

Torek, 27. 8. 2013, 13.41

4 leta, 5 mesecev

Pomagajte srčnemu bolniku Urbanu, da bo znova lahko igral košarko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pisali smo že, kakšne težave ima Urban Gorjanc pri njegovi večni ljubezni košarki. Upa, da se bo s projektom zbralo dovolj finančnih sredstev za 60 tisoč evrov vredno operacijo srca.

Košarkar Heliosa Urban Gorjanc ima bolezen, ki je zelo redka. Marfanov sindrom je pri nas v Sloveniji še velika neznanka, saj ga odkrijejo le pri redkih. Gre za prirojeno srčno napako. Pri Urbanu je bolezen za zdaj vplivala le na aorto, dodatnih težav s hrbtenico in sklepi k sreči nima. "Tudi z očmi nimam težav, razen kratkovidnosti, kar pa v primerjavi s tem, s čimer se bojuje marsikdo, ni nič posebnega. Tudi to, da sem po vseh teh letih športa še vedno pri močeh, je neke vrste čudež, saj imajo nekateri bolniki po svetu že dosti prej velike težave, a se niso ukvarjali s športom," je nekaj besed o bolezni, o kateri smo že pisali, dodal Urban, ki zaradi prevelikega tveganja ne igra košarke že več kot leto dni.

Enaindvajsetletni košarkar je opravil številne preglede in se praktično že dogovoril za operacijo v Kanadi, vendar je ta pred meseci padla v vodo. Sicer pa ima dve možnosti, kje bi mu v operativnem posegu zamenjali aorto. Nova lokacija je zdaj še Seul (Južna Koreja). "Dokler zdravnik ne odpre pacienta, ne more natančno vedeti, kaj mora narediti. Okvirno lahko oceni položaj. Če bo vse, kot mora biti, se bo zamenjala aorta in drugo ostalo nedotaknjeno. V takem primeru bom lahko po desetih mesecih znova igral košarko, in sicer za nadaljnjih od deset do petnajst let. Sicer pa je bil zdravnik iz Seula v Sloveniji in mi je dejal, da bi me operiral."

A za izvedbo operacije so potrebna sredstva v višini 60 tisoč evrov ali potrditev zavarovanja s strani konzilija doktorjev. A se pri obeh možnostih zatika. Razlog je finančne narave. Verjetno bo bolj izvedljiva prva možnost. V veliko pomoč pri zbiranju sredstev mu bo dobrodelni večer slovenskega košarkarja Gorana Dragića s predstavo Slovenska muska od A do Ž z Ladom Bizovičarjem, ki je že razprodana.

V času EuroBasketa 2013 bo prav tako potekala posebna licitacija artiklov znanih Slovencev. Šlo bo za Goranov dres Phoenix Suns z njegovim podpisom, dres slovenske moške košarkarske reprezentance s podpisi vseh letošnjih junakov, podpisano hokejsko palico Anžeta Kopitarja, artikla pa bosta prispevala tudi Lado Bizovičar in Filip Flisar. " Za ta dejanja se je težko zahvaliti z besedami. Vesel sem, da se je v času, ko se vsi pripravljajo na EuroBasket, našel prostor zame. Kako se je to zgodilo? Direktorja reprezentance Mateja Avanza sem ob koncu sezone zaprosil za delo, povezano s košarko. Zdaj so se odločili pomagati na tak način in sem jim res hvaležen," je v znak zahvale dejal Urban, ki razmišlja že o trenerski licenci, saj košarke ne misli zapustiti, a si jo še neizmerno želi igrati.

Z velikim navdušenjem si je ogledal prav vse pripravljalne tekme slovenske reprezentance, ki je v enajstih obračunih izgubila le enkrat, a izpostavlja septembrsko dogajanje. "Igra je super, vendar mislim, da se je ustvarila prevelika evforija ob teh zmagah. Tisto pravo pride na vrsto 4. septembra. Fantom želim veliko sreče," je še dejal Gorjanc, ki bo o operativnem posegu več vedel konec septembra. Do takrat pa bo potreboval slovensko pomoč pri zbiranju sredstev.

Ne spreglejte