Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tony Parker EuroBasket

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 16.07

8 let

Parker lobist za selektorjevo plačo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na svojem 36. evropskem košarkarskem prvenstvu je Francija osvojila prvi naslov. Tony Parker je nanj željno čakal 13 let. Nazadnje se mu je hrepenenje uresničilo, postal pa je tudi MVP.

Pisalo se je leto 2000, ko je francoska košarkarska reprezentanca do 18 let na čelu s Tonyjem Parkerjem v Zadru premagala Hrvaško in osvojila evropski naslov. Zdaj zvezdnik San Antonia se je tako kot letos ovenčal z lovoriko najkoristnejšega igralca prvenstva. Zanimivo, tako njegov predhodnik kot naslednik s tem nazivom v omenjeni kategoriji sta bila Slovenca, Sani Bečirović in Erazem Lorbek. V Dalmaciji so si tedaj Francozi obljubili, da se bodo nekoč na vrh Evrope povzpeli tudi v članski kategoriji. Dva sta se. Parker in Boris Diaw. Tako se je zmagoslavno sklenilo obdobje, ko izjemno nadarjena generacija, ki ji med drugimi pripada tudi Ronny Turiaf, ni zmogla povsem na vrh. V Srbiji leta 2005 je bila tretja, v Litvi pred dvema letoma je bila v finalu od nje boljša Španija. Evolucija je bila jasna in logična. Zlata.

Parker vsem naročil zmago

"Za nami je neverjetno 13-letno potovanje. A ne bi ničesar spremenil. Leta 2000 se je nekaj prebudilo v meni, enako pri Borisu Diawu, Michaelu Peitrusu (bratu zdajšnjega reprezentanta Florenta, op. a.), Ronnyju Turiafu … Verjeli smo, da bomo slavili tudi med člani," je vzneseno razlagal Parker, ki po priložnosti iz Litve za nobeno ceno ni želel zapraviti še ene za zlato kolajno: "Na predvečer tekme sem odšel v sobe do vseh in jim naročil, da ni nobene možnosti, da bi izgubili to tekmo." Tekmo, na kateri je bil najkoristnejši igralec prvenstva strelsko v ozadju. Ustavil se je pri 12 točkah, v prvih treh četrtinah je dosegel le štiri. A njegova vloga je bistvenega pomena za vrhunskost francoske reprezentance. Točke v ključnih trenutkih, koši iz izjemno zapletenih položajev, podaje, izsiljene osebne napake in zadeti prosti meti v odločilnih obdobjih tekme … Potrjen sloves prvega zvezdnika prvenstva. V polfinalu je Španiji, ki je Francozom do zdaj zadala toliko ran, natresel 32 točk in bil med najzaslužnejšimi za vznemirljiv preobrat. Pred časom je Pauu Gasolu dejal, da znova in znova prihaja igrat za reprezentanco prav zaradi Španije, ki je pred dvema letoma preprečila francosko zmago na EuroBasketu, na lanskih olimpijskih igrah pa je bila zanje usodna v četrtfinalu.

Za svetovno prvenstvo še vprašljiv

Seveda ne le Španija, Parkerju velik motiv predstavljata tudi francoski dres, čeprav se ne želi spuščati v sodbe o tem, zakaj številni drugi proslavljeni košarkarji zavračajo vabila, in selektor Vincent Collet. "Zelo sem utrujen, za mano je res dolga sezona, sedem tekem finala NBA … V četrtfinalu in polfinalu sem čutil utrujenost. Selektor Collet je to vedel. Dejal mi je, naj zaupam soigralcem, zaupal sem njemu in njim," je vodji francoske klopi, za katerega je kasneje prišla potrditev, da bo še naprej selektor, kompliment podelil Parker in ga še konkretno podprl z dovtipom: "Govoril bom s predsednikom francoske zveze, da mu ponudi dobro pogodbo." Omenjena izmučenost je kriva tudi za negotovost glede Parkerjevega nastopa na svetovnem prvenstvu v Španiji prihodnje leto. "A za evropsko prvenstvo 2015 in olimpijske igre 2016 lahko z gotovostjo računate name, če se bomo seveda uvrstili," je povedal zvezdnik, ki se seveda ni mogel ogniti niti vprašanju o primerjavi svojih treh NBA-naslovov z zadnjim reprezentančnim: "Drugače je. San Antonio ima najboljše navijače. Ko igraš za Francijo, pa je za tabo vsa država, kar prinese tudi velik pritisk. Oboje je neverjetno. Evropski naslov je poseben zaradi omenjenih 13 let čakanja, s Spursi pa sem bil prvak trikrat, upam, da še kdaj."

Ne spreglejte