Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 6. 2015,
21.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

liga ABA košarka

Torek, 16. 6. 2015, 21.17

8 let

Nova liga za jadranski košarkarski mir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bo prenovljena liga ABA, ki bo v 100-odsotnem lastništvu klubov, sprejemljiva tako za Mednarodno košarkarsko zvezo kot tudi evroligo?

Kot odgovor na grožnje Mednarodne košarkarske zveze Fiba je bil v Zagrebu postavljen temeljni kamen za prenovljeno regionalno košarkarsko ligo. Ta naj bi bila po dogovoru predstavnikov klubov in šestih nacionalnih košarkarskih zvez v stoodstotnem lastništvu klubov. S tem naj bi odstranili tudi osrednji pomislek Fibe, ki je ligi ABA odrekla priznanje zaradi večinskega zasebnega lastništva.

Skupno pismo Fibi

Dvanajst klubov, ki so v ligi ABA igrali že v lanski sezoni, med njimi ni madžarskega Szolnokija in bolgarskega Levskega, so z dozdajšnjim vodstvom lige in predstavniki zvez na Fibo poslali pismo, v katerem so med drugim zapisali, da so dosegli dogovor o registraciji in oblikovanju nove regionalne lige ABA, ter priložili pogodbo o njeni ustanovitvi.

Na sestanku so poudarili, da je regionalna liga nujno potrebna za razvoj košarke na tem področju in da zdaj izpolnjuje vse pogoje, da bi jo lahko priznala tudi Fiba, obenem pa bi ustrezala kriterijem Združenja evropskih ligi (Uleb) z zagotovljeno prehodnostjo v evropske pokale.

Slovo fizičnih oseb

Nova liga ABA bo v stoodstotni lasti klubov, ki bodo v njej igrali v tekoči sezoni, pooblastila za njeno upravljanje pa bodo predana preoblikovanemu podjetju ABA Sidro. V tem podjetju bodo imeli 80 odstotkov lastniških in vodstvenih pravic klubi, medtem ko bo šest fizičnih oseb (Radovan Lorbek, Roman Lisac, Danko Radić, Josip Bilić, Zmago Sagadin in Bože Miličević) razpolagalo s preostalimi 20 odstotki. A tako bo le v prehodnem obdobju, saj se bodo fizične osebe morale v treh letih popolnoma umakniti iz lastniške strukture.

Ne spreglejte