Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
17. 3. 2019,
9.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Natisni članek

Petrol Olimpija Krka Jure Zdovc Simon Petrov

Nedelja, 17. 3. 2019, 9.00

5 let, 1 mesec

Kdo bo izpadel: Krka ali Petrol Olimpija?

Nihče ne želi potegniti krajšega konca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Krka Olimpija | V Leonu Štuklju bo danes vroče, saj se bosta skušala Krka in Olimpija izogniti neposrednemu izpadu v drugo ABA-ligo. | Foto Urban Meglič/Sportida

V Leonu Štuklju bo danes vroče, saj se bosta skušala Krka in Olimpija izogniti neposrednemu izpadu v drugo ABA-ligo.

Foto: Urban Meglič/Sportida

Zadnje dejanje rednega dela lige ABA bo imelo za slovenska kluba posebno težo. Poraženec se seli v drugo ligo regionalnega tekmovanja, zmagovalec si bo dodobra oddahnil. Košarkarji Krke in Petrola Olimpije bodo v dvorani Leona Štuklja v Novem mestu osrednji akterji.

Ob pogledu na lestvico lige ABA se slovenski košarkarski navdušenci zmrazijo, saj sta povsem na dnu naša predstavnika Krka in Petrol Olimpija.

In prav eden izmed njiju bo v nedeljo zvečer (prenos se bo začel ob 20.55 na Planetu) moral pomahati osrednjemu jadranskemu tekmovanju vsaj za eno leto v slovo. Zadnji namreč neposredno izpade v drugoligaško konkurenco.

Če zmaga Olimpija, se reši tudi dodatnih kvalifikacij, medtem ko bodo Novomeščani pogledovali že proti popoldanski tekmi med Igokeo in Zadrom. V primeru zmage ekipe iz BiH bi Krki za obstoj v regionalni druščini zadoščala zmaga nad Olimpijo. V primeru zmage Zadra bi morali Dolenjci kljub uspehu nad Ljubljančani v dodatne kvalifikacije, v katerih bi se pomerili z drugo ekipo iz druge ABA-lige.

Krka vs Petrol Olimpija liga ABA
Sportal Krka se je rešila, liga ABA naslednje leto brez Olimpije

"Krka ima določeno hierarhijo, kar je velika prednost"

Jan Špan verjame, da lahko Olimpiji uspe. | Foto: Urban Meglič/Sportida Jan Špan verjame, da lahko Olimpiji uspe. Foto: Urban Meglič/Sportida Prvi obračun teh dveh tekmecev v regionalni ligi je bil izjemno razburljiv, za vsega točko pa so zmago v Hali Tivoli slavili Ljubljančani (70:69).

"Novomeška Krka je zelo uigrana ekipa. Vsi košarkarji natanko vedo, kje morajo stati ob določenih akcijah, čuti pa se, da imajo določeno hierarhijo znotraj samega moštva. To je zagotovo velika prednost naših nedeljskih tekmecev. V svojih vrstah ima Krka tudi nekaj posameznikov, ki lahko ob dobrem dnevu potek tekme obrnejo povsem v korist svoje ekipe. Toda pri Novomeščanih je bolj pomembno dejstvo, da so dobro moštvo, ki ga preprosto moramo premagati," je proti Novemu mestu pogledal povratnik na ljubljansko klop Jure Zdovc.

Ob njegovem ponovnem ustoličenju je Petrol Olimpija v državnem prvenstvu takoj premagala Krko, a so imeli Novomeščani takrat nekaj preglavic, saj je Zdovc vpeljal določene spremembe v igri. A je zdaj Simon Petrov s svojim strokovnim štabom preučil novosti, vsem pa je jasno, da bo odločala dnevna forma.

Sportal "Nimam časa, da bi hodil po lokalih in obujal spomine"

"Tekma zagotovo ne bo lepa: vložek je enostavno prevelik"

Luka Lapornik upa na pomoč navijačev. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Luka Lapornik upa na pomoč navijačev. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Čaka nas težja preizkušnja, za katero vsi vemo, kaj prinaša. Seveda se bomo potrudili in naredili vse, kar bo treba, da pridemo do zmage in razveselimo svoje navijače. Potrebovali bomo čim boljšo podporo, zato vse vabim, da pridejo in nas podprejo," pred tekmo pravi Petrov.

Njegov najbolj učinkovit košarkar v ligi ABA je Dominik Mavra, ki v povprečju dosega 17,5 točke, zaigral pa je na zadnjih šestih tekmah. Pri Olimpiji je najboljši strelec Miha Lapornik z 12,8 točke na obračun.

Jan Špan je tik za njim z 11,5 točke: "Zavedamo se, da odloča zgolj ta obračun s Krko, zato se bomo morali ustrezno pripraviti na boj. Vemo, kako igrajo naši tekmeci, na njihovo igro pa se moramo ustrezno pripraviti in prilagoditi. Novomeški košarkarji zelo radi igrajo čvrsto košarko in vedno iščejo telesen stik. Mi moramo udariti prvi in iskati to kontaktno igro. Ne smemo pokazati strahu. Tekma ni naša prva pomembna tekma v tej sezoni, za nami jih je že kar nekaj za biti ali ne biti. Naš cilj je le en, v Novo mesto se odpravljamo po zmago."

Zmago Sagadin
Sportal Sagadin brez dlake na jeziku o Olimpiji #video

Pri Krki je drugi strelec Luka Lapornik, ki se zaveda, da bodo morali biti s soigralci bistveno bolj zbrani kot na zadnjem obračunu z Olimpijo: "Čaka nas do zdaj najpomembnejša tekma sezone in vsi v klubu se zavedamo, kaj pomeni. Želimo si velike spodbude s tribun, čeprav tekma za gledalce zagotovo ne bo lepa, saj je vložek za oba nasprotnika enostavno prevelik. Če jo želimo dobiti, bomo vseh 40 minut morali prikazovati obrambo iz drugega polčasa tekme s Hopsi, v napadu pa biti zelo pametni in potrpežljivi."

krka olimpija
Sportal Stepli se bodo #video
Jan Špan
Sportal Sixt Primorska visoko ugnala Rogaško, Krka in Olimpija za samozavest pred derbijem
Ne spreglejte