Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
27. 9. 2017,
13.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

EuroBasket 2017 Krka Petrol Olimpija

Sreda, 27. 9. 2017, 13.15

6 let, 7 mesecev

Dvojni intervju: Gašper Okorn in Simon Petrov

Napad na Petrol Olimpijo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Gašper Okorn in Simon Petrov, trenerja Petrola Olimpije in Krke, v dvojnem intervjuju o bližajočem se košarkarskem superpokalu, vplivu EuroBasketa in novi klubski sezoni.

Med številnimi novimi obrazi se bosta na tekmi Olimpija - Krka znova srečala tudi "staroselca" Devin Oliver in evropski prvak Žiga Dimec. | Foto: Sportida Med številnimi novimi obrazi se bosta na tekmi Olimpija - Krka znova srečala tudi "staroselca" Devin Oliver in evropski prvak Žiga Dimec. Foto: Sportida

S četrtkovim superpokalom med Petrolom Olimpijo in Krko (ob 19.00 v Tivoliju) se bo tudi uradno dvignil zastor nove slovenske klubske košarkarske sezone. Kluba, ki se bosta pomerila za prvo lovoriko v sezoni, sta skupaj osvojila kar 23 (od skupno 26) naslovov državnega prvaka, 23 (od 26) pokalnih lovorik in 12 (od 13) superpokalov.

Vseeno sta izhodišči najuspešnejših slovenskih klubov različni. Olimpija je letos po večletni suši osvojila obe domači lovoriki, nato poleti okrepila vodstvene in sponzorske strukture, zdaj pa se z novo energijo podaja na pot postopne rasti in dokončne finančne sanacije. Krka je po drugi strani ostala brez stika z Evropo in izpadla iz prve lige ABA, obenem pa vidno pomladila ekipo in zmanjšala proračun.

Tudi o tem sta v vzporednem intervjuju govorila trenerja Gašper Okorn in Simon Petrov, ki sta sicer skupni imenovalec lanske in letošnje sezone.

Gašper Okorn se brani vloge favorita, pričakuje pa napad na Petrol Olimpijo. | Foto: Sportida Gašper Okorn se brani vloge favorita, pričakuje pa napad na Petrol Olimpijo. Foto: Sportida

Kako lahko evforija, ki jo je sprožil EuroBasket, vpliva na klubsko sceno?
Gašper Okorn: Gre za kompleksno vprašanje. Strinjam se, da se je treba lotiti tega izziva, ne smemo pa izhajati iz zgrešene predpostavke, da bodo otroci kar sami od sebe drli v klube, gledalci pa na tribune. Tudi pokrovitelji sami od sebe ne bodo razvezali mošnjička. Vsekakor pa je zlata medalja odlična spodbuda. Treba jo je izkoristiti, predvsem kot zagon pri delu na vseh ravneh.

Simon Petrov: V Novem mestu si obetamo predvsem več gledalcev v dvorani. No, rad bi navijače z zdravo pametjo, torej takšne, ki ne bodo pričakovali košarke, kakršna se je igrala na evropskem prvenstvu. To je nižja raven. Toda želja po dokazovanju mora biti podobna. Krka bo skušala gojiti borbeno košarko. Po drugi strani si kot posledico naslova evropskega prvaka obetamo tudi povečan vpis v šolo košarke. S tem bi na daljši rok lahko razširili bazo in v košarko privabili talentirane fante.

Petrol Olimpija: lani in letos?
Gašper Okorn: Če govorimo o moči in proračunu ekipe, gre za podobni zgodbi. Je pa dejstvo, da smo letos lahko delali bolj v miru in daljše obdobje. Tudi določeni odgovori na pripravljalnih tekmah so dobri, a pravo sliko bo dala sezona. Tam se bo pokazala prava vrednost Olimpije. Verjamem, da smo lahko v vseh tekmovanjih konkurenčni.

Simon Petrov: Olimpijo težko ocenjujem. Z njo se ne obremenjujem, lahko pa povsem pavšalno rečem, da je ljubljanska igra videti odlično. Lep primer je tekma s Fenerbahčejem, kjer je bila Olimpija povsem konkurenčna.

Simon Petrov: s Krko tudi v sezono 2017/18 | Foto: Sportida Simon Petrov: s Krko tudi v sezono 2017/18 Foto: Sportida

Krka: lani in letos?
Gašper Okorn: Krka je z izpadom iz lige ABA spremenila svoj koncept. Ekipo gradi okrog Novomeščanov. To je lahko za tekmece velika nevarnost. Verjamem, da bo do izraza prišla pripadnost regiji, kraju in klubu. Poleg tega se zavedam, da bo največji motiv Krke in vseh preostalih slovenskih klubov napad na Petrol Olimpijo. Ob tem je dejstvo, da v slovenski ligi ni tako velikih kakovostnih razlik, da bi si lahko privoščili kalkulacije, varčevanje z močmi … Če ne bomo 100-odstotni, jih bomo takoj dobili po zadnjici. Nimamo te moči in preskoka, ki sta krasila Olimpijo pred 15 ali 20 leti.

Simon Petrov: Ekipa je drastično spremenjena. Proračun je znatno nižji, ekipa pa pomlajena. Potrebovali bomo veliko potrpljenja, trdim pa, da ima ta zasedba potencial. V njej je poleg mladih fantov tudi nekaj podcenjenih košarkarjev, ki bodo pokazali pravo vrednost. Po nekaj mesecih bi bili lahko konkurenčni.

Kakšna je vaša priprava na superpokal?
Gašper Okorn: Takoj po tekmi s Fenerbahčejem smo misli preusmerili na Krko. Uporabili bomo vse razpoložljive podatke. Tekmo jemljemo zelo resno. S to tekmo se začenja maraton. Sezono bi bilo lepo začeti z lovoriko, tega pa ne bom napovedoval, še manj obljubljal.

Simon Petrov: Morda je ta tekma za nas v nepravem trenutku. Ekipa namreč še ni dokončno sestavljena. Vsekakor je za fante dobro, da še pred pravim začetkom sezone začutijo proces konkretne priprave na tekmeca. Tudi sam kot trener bom dobil določene odgovore.

Pred začetkom domače sezone … Vloga favorita?
Gašper Okorn: Tekma superpokala ne more imeti favorita. Olimpija je branilec naslova, to pa je vse. Tudi pred sezono državnega prvenstva se nočemo postavljati v vlogo favorita. Razlike so majhne. Ve se, kaj želimo, ve pa se tudi, da bodo, ponavljam, vsi napadali predvsem Olimpijo.

Simon Petrov: Olimpija je nesporni favorit. Ne le v superpokalu. Res je, ne poznam prav podrobno preostalih ekip, toda glede na videno, je favorit Olimpija. A sezona je dolga, zato so tovrstne napovedi nehvaležne.

Ne spreglejte