Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
4. 9. 2014,
18.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

košarka Angola

Četrtek, 4. 9. 2014, 18.35

7 let, 12 mesecev

Največjo kazen bi lahko Avstralcem dali kar Slovenci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Verjetno se bo še nekaj časa govorilo o namernem porazu Avstralije proti Angoli, ki si je s to potezo vsaj za nekaj ur ohranila upanje, da se do polfinala svetovnega prvenstva izogne ZDA.

"Tekma z Angolo je pokazala, da na svetovnem prvenstvu ni slabih ekip. Angola je dobra in ima veliko mednarodnih izkušenj," je takoj po porazu dejal selektor Avstralije Andrej Lemanis.

Na tej tekmi je odpočil kar tri igralce. Prvi mož ekipe Aron Baynes naj bi imel težave s kolenom, prosti četrtek pa sta dobila David Andersen in Joe Ingles.

Avstralija je ob polčasu celo vodila z 42:29, v drugem polčasu pa Angoli dopustila neverjetnih 62 točk. Očitno ima afriški prvak še večjo kakovost v napadu kot reprezentanci ZDA ali Španije, ki sta favoritinji tega prvenstva.

Najvišji naskok Avstralcev je bil celo 15 točk, na koncu pa so izgubili s 83:91. Zavedali so se, da se lahko teoretično ognejo Američanom do polfinala le s porazom proti Angoli, sicer bi bilo drugo mesto zanje skoraj že rezervirano.

"Naredili smo preveč napak"

Zdaj so si na široko odprli vrata in potrebujejo le zmago Litve proti Sloveniji, da uvodni del končajo na tretjem mestu. Prva in tretja reprezentanca imata namreč ta privilegij, da se ob morebitnem napredovanju v izločilnih bojih z ZDA pomerita v polfinalu.

"V zadnji četrtini smo bili v obrambi zelo slabi. Košarkarji bodo razočarani, ko bodo gledali posnetek tekme. V prvem delu smo dobro igrali, nato pa padli. Naredili smo preveč napak. Ljudje naj si mislijo, kar hočejo. Vedno bodo špekulirali. Nimam vpliva na to," je še povedal Lemanis.

Da so Avstralci igrali pod pričakovanji in očitno namerno izgubili tekmo, je razvidno, da sta tudi Ryan Broekhoff in Matthew Dellavedova igrala občutno manj kot sicer, povrhu vsega pa je bila tudi igra takšna, da bi se lahko vsak vprašal, ali je v ozadju kakšna zgodba.

Bomo videli, kako se bo odzvala Mednarodna košarkarska organizacija FIBA, ki jo je slovenski kapetan Goran Dragić pozval, da vse skupaj preuči.

Tisti, ki je po duši hazarder, bi lahko izkoristil to priložnost, saj je bilo že dan prej jasno, da bo Avstralija namerno izgubila tekmo, kvota za zmago Angole pa je bila verjetno kar visoka.

Največja kazen za Avstralce bi bila, da bi Slovenija zvečer premagala Litvo ter tako osvojila prvo, Avstralcem bi pripadlo prav neželeno drugo, Litovcem pa tretje mesto.

Ne spreglejte