Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
2. 8. 2018,
10.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

2

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA Kitajska 2019

Četrtek, 2. 8. 2018, 10.50

5 let, 8 mesecev

Luka Dončić bo krst dočakal v Šanghaju

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

2

Luka Dončić kolaž | Luka Dončić bo oktobra prvič oblekel Dallasov dres, kot del trenerskega štaba pa ga bo opazovala tudi Jenny Boucek. | Foto Getty Images

Luka Dončić bo oktobra prvič oblekel Dallasov dres, kot del trenerskega štaba pa ga bo opazovala tudi Jenny Boucek.

Foto: Getty Images

Dogajanje v severnoameriškem poklicnem moštvu Dallas Mavericks, kjer veliko pričakujejo od slovenskega reprezentanta in najboljšega košarkarja evrolige Luke Dončića, je v zadnjem obdobju zelo pestro, čeprav se bodo uradne priprave na novo sezono začele šele čez mesec in pol.

Trener Dallasa Rick Carlisle se v nasprotju z napovedmi zaradi zasebne zadržanosti pretekli mesec vendarle ni pridružil Luki Dončiću na poti iz pripravljalne baze ob robu poletne lige v Las Vegasu v Ljubljano. Vseeno pa se MVP evrolige in tretji "pick" Dallasa na junijskem naboru lige NBA že vneto pripravlja na krstno sezono v najmočnejši ligi na svetu. Pri tem se je v domačem kraju povezal tudi z reprezentančnimi soigralci Edom Murićem, Aleksejem Nikolićem in Luko Rupnikom, o čemer je svoje navijače obvestil z objavo na omrežju Instagram.

 

💯🏀

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on

Dobra dva meseca do krsta

Dončić naj bi se sicer že ta mesec odpravil v ZDA in se lotil intenzivnih kondicijskih priprav na prehod v ligo NBA. To bo eden od ključnih kamenčkov v njegovem poletnem mozaiku. Košarkarji Dallasa pa se bodo v pripravah na novo sezono uradno prvič zbrali 21. septembra. Kmalu zatem jih čaka pot na Kitajsko, kjer naj bi slovenski zvezdnik prvič oblekel dres svojega novega moštva. Azijski velemesti Šanghaj in Shenzhen bosta namreč 5. in 8. oktobra prizorišči Dallasovih prvih tekem predsezone. V obeh primerih bo tekmec Philadelphia. Že 12. oktobra pa bodo "telički" v domačem American Airlines centru gostili Charlone Hornets. Seznam preostalih pripravljalnih tekem še ni znan.

Luka Dončić | Foto: Sportida Foto: Sportida Kaj pa reprezentanca?

Ob tem se kar samo po sebi poraja vprašanje Dončićevih reprezentančnih aktivnosti. 14. in 17. septembra namreč izbrano vrsto v boju za nastop na svetovnem prvenstvu 2019 na Kitajskem čakata tekmi z Latvijo (Riga) in Turčijo (Ljubljana). Za razliko od junijskega Fibinega okna ima zdaj 19-letni Ljubljančan urejen klubski status, kar pomeni, da bi lahko prvič po EuroBasketu 2017 oblekel slovenski dres. Toda … "Vse je v njegovih rokah. On se mora odločiti. Konkretnega pogovora na to temo še nismo imeli," nam je povedal generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Živahno teksaško kadrovanje

Pri Dallasu pa medtem marljivo kadrujejo. Potem ko je Dončić tudi uradno podpisal pogodbo, ki mu bo v treh sezonah prinesla 15,8 milijona evrov, kot pomembna okrepitev se je v Teksas preselil DeAndre Jordan, novo pogodbo pa je podpisal tudi nemški veteran Dirk Nowitzki, zdaj pri nekdanjih prvakih zapolnjujejo še zadnje vrzeli v sestavljanki. V zadnjem obdobju so se tako na Dallasovem igralskem seznamu znašli še 24-letni branilec Codi Miller-McIntyre, ki je v pretekli sezoni igral v ruskem Permu, Terry Larrier z univerze Virgina, kitajski reprezentant Ding Yanyuhang, Ray Spalding iz študentske ekipe Louisville, Daryl Macon in član slovitega grškega družinskega terceta Kostas Antetokounmpo. Seveda so to igralci, ki se utegnejo pred sezono preseliti v razvojno ligo in tam čakati na pravo priložnost.

Kdaj znova v reprezentanci? | Foto: Vid Ponikvar Kdaj znova v reprezentanci? Foto: Vid Ponikvar

V ameriškem slogu: prva noseča trenerka

Dallas pa krepi tudi trenerske vrste. Pretekli mesec je strokovni štab okrepila 44-letna trenerka Jenny Boucek, ki je v ligi NBA že delovala kot pomočnica pri Sacramento Kings, trenersko kilometrino pa je nabirala v ligi WNBA. Ker je imelo kar nekaj klubov že predstavnice nežnejšega spola v strokovnih štabih, njen prihod v Teksas sprva ni bil pretirano odmeven. A ko je sporočila, da pričakuje otroka, so se tudi ameriški mediji odzvali v svojem slogu in jo označili za prvo nosečnico v zgodovini lige NBA.

Delije Crvena zvezda
Sportal Pri Crveni zvezdi se ne ustavljajo, njen nekdanji košarkar pa se seli na Japonsko
Luka Dončić in Primož Roglič
Sportal Luka Dončić ali Primož Roglič
Ne spreglejte