Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 8. 2018,
7.43

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Nedelja, 5. 8. 2018, 7.43

5 let, 8 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (30. 7.–5. 8.)

Pri Crveni zvezdi se ne ustavljajo, njen nekdanji košarkar pa se seli na Japonsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93
Delije Crvena zvezda | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nov teden, novi prestopi. Tudi ta teden za vas zbiramo informacije s košarkarske tržnice.

Crvena zvezda se ne ustavlja

Aktualni podprvak lige ABA še naprej krepi svoje moštvo, s katerim bo želelo napasti vrh regionalnega tekmovanja in se spet uvrstiti v elitno evroligo. Crvena zvezda je zdaj pripeljala krilnega centra Mouhammada Fayeja, ki je v zadnji sezoni igral za grški Promitheas in v povprečju dosegal 12,5 točke in 5,7 skoka na tekmo.

Milko Bjelica odhaja na Japonsko

Črnogorski krilni center Milko Bjelica zapušča Evropo in odhaja v Azijo. V naslednji sezoni bo košarkar, ki je lani med drugim igral za Crveno zvezdo, član japonskega Tokyo Alvarka, ki ga vodi njegov rojak Luka Pavičević.

Roko Leni Ukić bo znova zdomec

Po sezoni v dresu Cedevite se izkušeni hrvaški branilec Roko Leni Ukić znova podaja v tujino. Njegov novi delodajalec je postal francoski prvoligaš Levallois Metropolitans, kjer je do odhoda v Real igral slovenski reprezentant Klemen Prepelić. Dalmatinec, ki bo letos dopolnil 34 let, je sicer igraš še za Split, Baskonio, rimski Virtus, Toronto, Millwaukee, Fenerbahče, AEK, Panathinaikos, Cantu in Varese.

Močna okrepitev za Crveno zvezdo

Nekdanji grški reprezentant Stratos Perperoglu je novi član Crvene zvezde. V Beograd se seli iz jeruzalemskega Hapoela, pred tem pa je med drugim igral tudi za Olympiaxos, Panathinaikos in Barcelono. Podprvake lige ABA, za katere ne bo več igral Alen Omić, so pred tem že okrepili Billy Baron (Eskişehir Basket), Dušan Ristić (Arizona Wildcats) in Michael Ojo (FMP), novi trener pa bo Milan Tomić.

Gregor Hafnar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Olimpija: vrnitev starega znanca

Tri dni pred začetkom priprav na novo sezono so pri Petrolu Olimpiji uradno sporočili še ime drugega pomočnika glavnega trenerja Zorana Martiča. Poleg Stipeta Modrića, ki je košarkarske čevlje obesil na klin in se podaja v trenerske vode, se v Olimpijo vrača še Gregor Hafnar. Ta je trenersko kariero začel na klopi Ilirije, nato pa ga je športna pot vodila v Helios Suns, Komendo, k Slovanu, nazadnje pa je deloval v Hrastniku. Bil je tudi del strokovnega štaba slovenske članske B reprezentance, kjer je bil pomočnik zdajšnjemu selektorju članske reprezentance Radu Trifunoviću.

Đoko Šalić | Foto: Sportida Foto: Sportida Srbska moč pod domžalskim košem

Vrste Heliosa sta v četrtek dopolnila kar dva igralca. Najprej je Domžalčane okrepil 22-letni in 210 cm visoki srbski center Đoko Šalić, ki je nazadnje nosil dres beograjskega Partizana, pred tem pa je igral za Sutjesko, sarajevski Spars in Budućnost iz Bjeljine. V mlajših kategorijah je bil tudi srbski reprezentant.

Kmalu zatem pa so pri Heliosu potrdili še prihod 201 centimeter visokega krilnega centra Urbana Durnika, ki je nazadnje igral za Zlatorog in v povprečju v domači ligi dosegal 11,1 točke in 6,2 skoka na tekmo. Enaindvajsetletni Durnik je bil tudi član mlajših reprezentančnih selekcij, lani je za reprezentanco U20 na evropskem prvenstvu na Kreti dosegal po 15 točk in temu dodajal še 2,9 skoka.

Baski stavijo na asa iz Gruzije

Čeprav se je 206 centimetrov visoki krilni center Tornike Shengelia preizkušal tudi v ligi NBA, pa se domače počuti predvsem v Evropi. Natančneje v Baskonii iz Vitorie, kjer igra od leta 2014. V pretekli sezoni je bil član prve peterke evrolige, Baski pa imajo z njim dolgoročne načrte. Zato nova pogodba, ki se bo iztekla leta 2022 ne preseneča. Vseeno pa 26-letni gruzinski košarkar še ni dokončno prekrižal lige NBA. Nova pogodba s španskim klubom mu namreč ob ustrezni ponudbi omogoča odhod v ZDA.

Ante Tomić (desno) ostaja v Španiji. | Foto: Sportida Ante Tomić (desno) ostaja v Španiji. Foto: Sportida

Tomić se ne bo selil

Izkušeni hrvaški center Ante Tomić, ki se je pred šestimi leti iz Reala preselil v Barcelono, bo tudi v prihodnjih dveh sezonah igrah v slovitem katalonskem klubu. Poleg 217 cm visokega Dalmatinca bodo v "Barci" ostali tudi Rolands Smits, Kevin Seraphin, Pau Ribas, Adam Hanga, Juan Carlos Navarro, Thomas Heurtel, Pierre Oriola, Victor Claver in trener Svetislav Pešić. Pestro pa je tudi pri vstopnih vratih. Ta teden vrste nekdanjega evropskega prvaka okrepil 216 cm visoki ukrajinski reprezentant Artem Pustovi, že pred njim pa Kevin Pangos, Kyle Kuric in Chris Singleton.

Bosanski up v Partizanu

Ko se črnilo na pogodbi, ki jo je s Partizanom podpisal avstralski center Jock Landale še ni posušilo, je črno-beli beograjski klub okrepil še zunanjo linijo. Vsaj tri leta bo namreč v Partizanu igral 20-letni bosanski visoki branilec Amer Gegić, ki prihaja iz Bayerna. Njegov soigralec bo tudi slovenski reprezentant Aleksej Nikolić, za katerega se je sicer ogrevala Olimpija, a se je naposled odločil za Beograd.

Tibor Pleiss | Foto: Sportida Foto: Sportida Nemški velikan v Istanbulu

Potem ko so se v Anadolu Efes preselili Shane Larkin, James Anderson, Adrien Moerman, Rodrigue Beaubois, Vasilije Mičić, Bugrahan Tuncer, Sertac Sanli in Metecan Birsen, je turški evroligaš centrsko rešitev našel v Valencii. Špancem so namreč speljali kar 221 centimetrov visokega nemškega reprezentančnega centra Tibor Pleiss. Izkušeni košarkar, ki je igral tudi za Brose Bamberg, Baskonio, Barcelono in Galatasaray, je podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno sezono.

Odkrit napad Cedevite na evroligo

Cedevita še naprej krepi svoje vrste in tako pripravlja teren za odkrit napad na vrh lige ABA in preboj v evroligo. Najnovejša obraza v Zagrebu  sta nekdanji španski reprezentant Pablo Aguilar, nazadnje član Gran Canarie, in 196 centimetrov visoki James Bell, ki prihaja iz Darušafake, s katero je osvojil EuroCup. Že pred njima so ponudbo hrvaškega prvaka sprejeli Domagoj Bošnjak, Elgin Cook, Vitor Benite, Josh Magette, Justin Cobbs, Augusto Lima in Andrija Ćorić. Ekipi pa bo poveljeval uveljavljeni trener Sito Alonso, ki je nasledil slovenskega strokovnjaka Jureta Zdovca.

Aleksandar Džikić | Foto: ABA liga Foto: ABA liga Džile ostaja v Podgorici

Pri podgoriški Budućnosti so tudi uradno naznanili trenerja, s katerim se bodo kot prvaki lige ABA vrnili v evroligo. To bo 47-letni srbski strokovnjak Aleksandar Džikić, ki je črnogorsko moštvo prevzel lani in ga popeljal na jadranski vrh. Klubu je obljubil nadaljnjo dvoletno zvestobo. Džile je sicer tudi stari znanec slovenske košarke. Leta 2008 je bil namreč trener Olimpije, v dveh obdobjih pa je sedel na klopi novomeške Krke. 

Pajić še naprej v Rogaški

Iz KK Rogaška sporočajo, da je novo pogodbo podpisal 25-letni Marko Pajić, ki se je Slatinčanom pridružil leta 2017, pred tem pa je bil član Slovana, Triglava, Krke, Šentjurja in Šenčurja. Že pred tem je s klubom, v katerem ostaja tudi trener Damjan Novaković, podpisal Leon Šantelj, novinci pa so Stefan Mijović, Siniša Bilič in Stretan Knežević.

Carmelo Anthony
Sportal Anthony na pragu Houstona, 41-letni Carter v Atlanto

Nič novega: iz ZDA v Maccabi

Navijači Maccabija so se v zadnjih letih že dodobra privadili na ameriške novince. V Tel Aviv zdaj prihaja 206 centimetrov visoki krilni center Johnny O'Bryant, ki je v ligi NBA igral za Charlotte, Milwaukee in Denver, koše pa je večinoma polnil v razvojni ligi.

Klemen Prepelič Luka Dončić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Real v iskanju novega Dončića

Aktualni evropski klubski prvak Real sicer sestavlja ekipo za novo sezono, v kateri bo beli dres nosil tudi Klemen Prepelič. Obenem pa še naprej pospešeno skrbi tudi za podmladek. Primer Luke Dončića, ki se je iz mlajših klubskih kategorij prelevil v zvezdnika na članski ravni, je Špance zgolj opogumil. Tako so v svoje vrste pripeljali 15-letnega Tristana Vukčevića, sina nekdaj uveljavljenega srbskega košarkarja Dušana Vukčevića. Mladenič, ki se je razvijal pod okriljem Olympiacosa, v višino meri 207 centimetrov in velja za ime prihodnosti.

V Panathinaikosu vse manj neznank

Evroligaško popotovanje 26-letnega DeShauna Thomasa se nadaljuje. Potem ko je v najmočnejši evropski ligi igral za Nanterre, Barcelono, Anadolu Efes in nazadnje za Maccabi, je zdaj postal član Panathinaikosa iz Aten. Že pred Thomasom so grške prvake okrepili Georgios Papagiannis, Keith Langford, Ioannis Papapetrou in Stephane Lasme. Novo pogodbo z zeleno-belimi je podpisal Matt Lojeski, v klubu pa ostajajo tudi Nikos Pappas, Marcus Denmon, James Gist, Ian Vougioukas, Georgios Kalaitzakis, Lukas Lekavicius, Matt Lojeski, Nick Calathes, Thanasis Antetokounmpo, Dinos Mitoglou in trener Xavi Pascual.

Mathias Lessort | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Lessort iz Beograda v Malago

Unicaja iz Malage je v svojih vrstah pozdravila Mathiasa Lessorta, 22-letnega francoskega krilnega centra, ki je v pretekli sezoni nosil dres beograjske Crvene zvezde. Pred tem je v Franciji igral za Chalon in Nanterre. Beograjčani so sicer že pred časom začeli zapolnjevati vrzel pod košem. Novi člani srbskega prvaka so postali Maik Zirbes, Dušan Ristić in Michael Ojo.

Bilan ostaja v Asvelu

Hrvaški reprezentant Miro Bilan bo tudi v prihodnji sezoni igral v Franciji. Potem ko je nazadnje nosil dres Strasbourga, je v ponedeljek podpisal pogodbo z Asvelom. Izkušen, 213 centimetrov visok center, ki je košarkarsko pot začel v domačem Šibeniku, največji razvoj pa mu je uspel pri Zadru in Cedeviti, bo z novim klubom nastopal v EuroCupu.

Cedevita Partizan
Sportal Cedevita še kar kupuje

 

Ne spreglejte